Marine Le Pen, voorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National (FN), heeft haar 85-jarige vader Jean-Marie Le Pen verboden om nog video's openbaar te maken op de website van de door hem zelf opgerichte partij.

Dat doet ze nadat haar vader kritiek had geuit op de joodse zanger Patrick Bruel, waarbij hij verklaarde dat 'de oven de volgende keer wordt aangezet'.

Volgens FN-kaderlid Wallerand de Saint-Just liggen juridische redenen aan de grondslag van het verbod, zo schrijft nieuwswebsite lepoint.fr.

Jean-Marie Le Pen: 'Marine heeft me emotioneel gekwetst'

Jean-Marie Le Pen reageerde verontwaardigd en in shock, aldus lepoint.fr. In een telefonisch gesprek met de nieuwswebsite stelde hij dat hij 'emotioneel erg gekwetst is'. Hij zegt dat hij het nieuws via de pers hoorde en betreurt dat zijn dochter hem niet belde. 'De welvoeglijkheid speelt geen hoofdrol in deze affaire. Ik ben emotioneel gekwetst,' aldus de erevoorzitter van de extreemrechtse partij.

'Marine wil van het FN een systeempartij maken'

Zijn klaagzang gaat voort, 'met trillende stem' aldus lepoint.fr: 'Ik kan tegen slagen in het gezicht, maar de laffe stoten in de rug verdraag ik niet.' Vader Le Pen, 85 jaar oud, zei ook nog dat hij geen contact meer heeft met zijn dochter.

Erevoorzitter van het Front National Jean-Marie Le Pen op een bijeenkomst van het KVHV in Gentbrugge., BELGA
Erevoorzitter van het Front National Jean-Marie Le Pen op een bijeenkomst van het KVHV in Gentbrugge. © BELGA

Hij verwijt haar van het FN 'een systeempartij' te willen maken. Hij ontkent ook dat het woord dat hij gebruikte in zijn uitspraak over Bruel (fournée) geen antisemitische connotatie heeft.

Le Pen bezwoer nog dat hij zal blijven strijden als erevoorzitter van het FN. 'Ik ben de enige die bij het FN is benoemd voor het leven.

Vriendelijker imago

Marine Le Pen, 45 jaar oud, uitte kritiek op de antisemitische uitlatingen van haar vader. Ze sprak over een 'politieke vergissing'. Ze tracht al langer om de extreemrechtse partij een vriendelijker imago aan te meten. Via een anti-Europese verkiezingsstrijd slaagde ze erin om van het FN bij de recente verkiezingen de sterkste partij van Frankrijk te maken.

Wilders: 'Uitspraken Le Pen zijn walgelijk'

De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders vindt de jongste uitspraken van Jean-Marie Le Pen walgelijk. Hij heeft dat laten weten aan het ANP.

'Als deze uitspraken daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld, dan zijn ze zonder meer walgelijk en dat heb ik Front National ook al laten weten', aldus Wilders. Een nadere toelichting wilde hij niet geven. Wilders heeft heel sterke banden met en goede contacten in Israël. Een veroordeling van zijn kant viel dus te verwachten.

Europese anti-islam boegbeelden Marine Le Pen (Front national) en Geert Wilders (Partij Voor de Vrijheid)., BelgaImage
Europese anti-islam boegbeelden Marine Le Pen (Front national) en Geert Wilders (Partij Voor de Vrijheid). © BelgaImage

Wilders werkt samen met Le Pens dochter Marine die sinds enige jaren Front National leidt. Zij hopen samen met andere anti-Europese Unie-partijen een fractie te vormen in het Europees parlement.

Wilders heeft steeds gezegd dat hij samenwerkt met Marine Le Pen en dat zij de baas is bij Front National en niet haar meerdere keren voor haatzaaien veroordeelde vader. Dat neemt niet weg dat de vier PVV'ers in nieuwe Europees Parlement, onder wie als hij zijn zin krijgt Wilders zelf, straks tot dezelfde Europese familie behoren als de herkozen Jean-Marie Le Pen.

'Meneer Ebola kan in drie maanden het immigratieprobleem oplossen'

'Meneer Ebola kan in drie maanden het immigratieprobleem oplossen'. Dat was de voorlaatste schofferende uitspraak van Le Pen senior. Hij verwees daarmee naar de vele doden die de ziekte aanricht in Afrika.

(Belga/SD)

Dat doet ze nadat haar vader kritiek had geuit op de joodse zanger Patrick Bruel, waarbij hij verklaarde dat 'de oven de volgende keer wordt aangezet'. Volgens FN-kaderlid Wallerand de Saint-Just liggen juridische redenen aan de grondslag van het verbod, zo schrijft nieuwswebsite lepoint.fr. Jean-Marie Le Pen reageerde verontwaardigd en in shock, aldus lepoint.fr. In een telefonisch gesprek met de nieuwswebsite stelde hij dat hij 'emotioneel erg gekwetst is'. Hij zegt dat hij het nieuws via de pers hoorde en betreurt dat zijn dochter hem niet belde. 'De welvoeglijkheid speelt geen hoofdrol in deze affaire. Ik ben emotioneel gekwetst,' aldus de erevoorzitter van de extreemrechtse partij.Hij verwijt haar van het FN 'een systeempartij' te willen maken. Hij ontkent ook dat het woord dat hij gebruikte in zijn uitspraak over Bruel (fournée) geen antisemitische connotatie heeft. Le Pen bezwoer nog dat hij zal blijven strijden als erevoorzitter van het FN. 'Ik ben de enige die bij het FN is benoemd voor het leven. Marine Le Pen, 45 jaar oud, uitte kritiek op de antisemitische uitlatingen van haar vader. Ze sprak over een 'politieke vergissing'. Ze tracht al langer om de extreemrechtse partij een vriendelijker imago aan te meten. Via een anti-Europese verkiezingsstrijd slaagde ze erin om van het FN bij de recente verkiezingen de sterkste partij van Frankrijk te maken. De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders vindt de jongste uitspraken van Jean-Marie Le Pen walgelijk. Hij heeft dat laten weten aan het ANP.'Als deze uitspraken daadwerkelijk zo zijn gedaan en bedoeld, dan zijn ze zonder meer walgelijk en dat heb ik Front National ook al laten weten', aldus Wilders. Een nadere toelichting wilde hij niet geven. Wilders heeft heel sterke banden met en goede contacten in Israël. Een veroordeling van zijn kant viel dus te verwachten.Wilders werkt samen met Le Pens dochter Marine die sinds enige jaren Front National leidt. Zij hopen samen met andere anti-Europese Unie-partijen een fractie te vormen in het Europees parlement. Wilders heeft steeds gezegd dat hij samenwerkt met Marine Le Pen en dat zij de baas is bij Front National en niet haar meerdere keren voor haatzaaien veroordeelde vader. Dat neemt niet weg dat de vier PVV'ers in nieuwe Europees Parlement, onder wie als hij zijn zin krijgt Wilders zelf, straks tot dezelfde Europese familie behoren als de herkozen Jean-Marie Le Pen. 'Meneer Ebola kan in drie maanden het immigratieprobleem oplossen'. Dat was de voorlaatste schofferende uitspraak van Le Pen senior. Hij verwees daarmee naar de vele doden die de ziekte aanricht in Afrika. (Belga/SD)