Dat heeft de vader van Snowden vrijdag gezegd tegen NBC News.

Volgens Snowden senior wil zijn zoon terugkeren als Amerikaanse justitie kan beloven dat hij niet direct in een cel wordt opgesloten. Ook zou hij zelf willen bepalen waar het proces zou plaatsvinden.

Geen landverrader

"Mijn zoon weet dat hij de Amerikaanse wet heeft overtreden, maar hij is geen landverrader", zei Lonnie Snowden.

Volgens de vader wordt zijn zoon door Wikileaks, de groepering van Julian Assange, tegengehouden om terug te keren naar de Verenigde Staten.

"Als je naar de recente geschiedenis van Wikileaks kijkt, dan weet je dat de Amerikaanse grondwet niet bepaald hun grootste zorg is", zegt Snowden. "Zij willen alleen maar zoveel mogelijk informatie in de openbaarheid brengen."

PRISM

Edward Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht omdat hij het spionageprogramma PRISM van de Amerikaanse geheime dienst NSA blootlegde.

Hierop vluchtte hij naar Hongkong om vervolgens door te reizen naar Moskou. Vermoedelijk bevindt hij zich daar nog altijd in de transitzone van de luchthaven. De Amerikaan zou asiel willen aanvragen in Ecuador, maar dat kan hij nog niet doen omdat hij zich niet op Ecuadoraans grondgebied bevindt. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)

Dat heeft de vader van Snowden vrijdag gezegd tegen NBC News. Volgens Snowden senior wil zijn zoon terugkeren als Amerikaanse justitie kan beloven dat hij niet direct in een cel wordt opgesloten. Ook zou hij zelf willen bepalen waar het proces zou plaatsvinden.Geen landverrader "Mijn zoon weet dat hij de Amerikaanse wet heeft overtreden, maar hij is geen landverrader", zei Lonnie Snowden. Volgens de vader wordt zijn zoon door Wikileaks, de groepering van Julian Assange, tegengehouden om terug te keren naar de Verenigde Staten. "Als je naar de recente geschiedenis van Wikileaks kijkt, dan weet je dat de Amerikaanse grondwet niet bepaald hun grootste zorg is", zegt Snowden. "Zij willen alleen maar zoveel mogelijk informatie in de openbaarheid brengen."PRISM Edward Snowden wordt door de Verenigde Staten gezocht omdat hij het spionageprogramma PRISM van de Amerikaanse geheime dienst NSA blootlegde. Hierop vluchtte hij naar Hongkong om vervolgens door te reizen naar Moskou. Vermoedelijk bevindt hij zich daar nog altijd in de transitzone van de luchthaven. De Amerikaan zou asiel willen aanvragen in Ecuador, maar dat kan hij nog niet doen omdat hij zich niet op Ecuadoraans grondgebied bevindt. (Elsevier/Servaas van der Laan/TV)