'Ik ben tevreden dat ik kan zeggen dat de vaccinaties op ditzelfde moment beginnen', zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus in een toespraak tijdens de jaarlijkse WHO-vergadering van meer dan 190 landen.

We zijn nu veel beter geplaatst om de uitbraak aan te pakken dan in 2014.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus

Vorige week kwamen meer dan 5.000 dosissen vaccin aan in Congo, ongeveer een week nadat de eerste bevestigde gevallen van ebola bekend raakten. Tot nu toe is van 21 mensen zeker geweten dat ze ebola hebben, nog eens 25 mensen zijn mogelijk of vermoedelijk besmet. Zesentwintig zijn zeker of vermoedelijk gestorven door besmetting met het virus.

Ebola veroorzaakt hemorragische koorts die vaak leidt tot interne bloedingen en vaak fataal is.

De laatste grote uitbraak was in 2014, toen in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone 11.000 doden vielen. De WHO en haar toenmalige chef Margaret Chan kregen toen de kritiek dat ze te traag reageerden.

'We zijn bezorgd omdat er nu ebolagevallen zijn in stedelijk gebied in Congo' (in de stad Mbandaka, nvdr.), aldus Tedros, 'maar we zijn nu veel beter geplaatst om de uitbraak aan te pakken dan in 2014.'

'Ik ben tevreden dat ik kan zeggen dat de vaccinaties op ditzelfde moment beginnen', zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus in een toespraak tijdens de jaarlijkse WHO-vergadering van meer dan 190 landen.Vorige week kwamen meer dan 5.000 dosissen vaccin aan in Congo, ongeveer een week nadat de eerste bevestigde gevallen van ebola bekend raakten. Tot nu toe is van 21 mensen zeker geweten dat ze ebola hebben, nog eens 25 mensen zijn mogelijk of vermoedelijk besmet. Zesentwintig zijn zeker of vermoedelijk gestorven door besmetting met het virus.Ebola veroorzaakt hemorragische koorts die vaak leidt tot interne bloedingen en vaak fataal is.De laatste grote uitbraak was in 2014, toen in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone 11.000 doden vielen. De WHO en haar toenmalige chef Margaret Chan kregen toen de kritiek dat ze te traag reageerden.'We zijn bezorgd omdat er nu ebolagevallen zijn in stedelijk gebied in Congo' (in de stad Mbandaka, nvdr.), aldus Tedros, 'maar we zijn nu veel beter geplaatst om de uitbraak aan te pakken dan in 2014.'