Uraniumdeal toont gewrongen positie van Hillary Clinton

Hillary Clinton © REUTERS
Rudi Rotthier

Er is, schrijft The New York Times, geen reden om te besluiten dat de wet is overtreden, maar de manier waarop Bill Clinton geld ontving van mensen uit de uraniumbusiness die een handtekening nodig hadden van minister Hillary, roept toch vragen op over de positie van de vrouw die nu presidentskandidaat is.

Het ging om een deal die achteraf beschouwd strategisch bedenkelijk was. Een Canadees bedrijf wou in de periode dat Hillary Clinton de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was het meerderheidsaandeel in zijn uraniummijnen verkopen aan het Russische bedrijf Rosatom. Bij die uraniummijnen, die gegroepeerd werden onder de naam Uranium One, zat behalve rijk mijngebied in Kazakhstan ook een vijfde van alle uraniumcapaciteit in de VS. Uranium wordt beschouwd als een strategisch product en dus moest het ministerie van Clinton zijn goedkeuring geven voor de deal.

In de tijd dat Hillary over het lot van de verkoop moest oordelen, stortte de eigenaar van het Canadees bedrijf in drie keer 2,35 miljoen dollar (2,17 miljoen euro) op rekening van de Clinton Foundation, de stichting die op dat moment geleid werd door oud-president Bill Clinton en dochter Chelsea (Hillary zit ook in het bestuur op momenten dat ze geen minister is of geen gooi doet naar het presidentschap). Ook andere leidende figuren binnen dit Canadees bedrijf deden schenkingen aan de stichting. Dit werd niet publiek gemaakt door de stichting, hoewel Hillary in afspraak met haar baas president Obama had toegezegd dat alle donatoren geïdentificeerd en bekendgemaakt zouden worden. The New York Times vond het bewijs voor de schenkingen in Canadese documenten.

500.000 dollar voor Bill

Bovendien ontving Bill Clinton persoonlijk 500.000 dollar voor een lezing in Moskou. Dat geld werd betaald door een Russische bank die bij de deal betrokken was.

Er is niet bewezen dat hier iets onwettigs gebeurd is, al heeft Hillary haar eigen beloftes van volledige openheid gebroken. En al is de deal, die Rusland een houdgreep geeft op ’s werelds uraniumvoorraden, achteraf beschouwd niet heel slim gebleken.

Saoedisch geld

Terwijl Hillary minister van Buitenlandse Zaken was, heeft Bill volgens de New York Times voor 250 miljoen dollar ingezameld voor de Clinton Foundation. Slechts in één geval, toen Algerije geld gaf aan de Foundation terwijl het tegelijk bij Hillary lobbyde voor een betere status, is er een bewezen inbreuk geweest op de regels.

Maar dat de Clinton Foundation, voor en nadat Hillary minister was of voor ze presidentskandidaat werd, voor tientallen miljoen dollar aanvaardde van bijvoorbeeld Saoedi-Arabië doet de vraag rijzen of Hillary nog helemaal onafhankelijk kan zijn van dermate grote donatoren. En is het tactisch verstandig om geld van de Saoedi’s te aanvaarden voor ontwikkelingsprojecten voor vrouwen? Is dat niet, stellen critici, alsof je geld van het Zuid-Afrikaans Apartheidsregime had aanvaard om wereldwijd racisme te gaan bestrijden?

Het geld en de geldschieters van de Stichting worden zeker een thema’s in de verkiezingscampagne, al was het maar omdat er een boek op komst is over de verwikkelingen rond de Clinton Foundation, met veel meer details.

Foute belastingaangifte

Ondertussen meldt het persagentschap Reuters dat er fouten zijn gemeld in vijf jaargangen van belastingaangiften voor de Clinton Foundation. Zo is voor drie jaar, van 2010 tot 2012, foutief aangegeven dat geen enkel land de stichting geld had gegeven. De Clinton Foundation zal de belastingaangiften opnieuw indienen, aldus Reuters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content