Update: Witte Huis stelt ultimatum voor nieuwe ziekteverzekering

© REUTERS

Het Witte Huis en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan hebben achter gesloten deuren verklaard dat er vrijdag een stemming komt over de hervorming van de gezondheidszorg, zonder verdere onderhandelingen. Indien het Congres dan niet voor “Trumpcare” stemt, zit er misschien niets anders op dan terug te keren naar Obamacare.

De uitspraken van het Witte Huis en Paul Ryan komen er na 24 uur van gespannen onderhandelingen tussen het Witte Huis en de House Freedom Caucus en andere Republikeinen die zich niet achter het nieuwe gezondheidsplan van president Donald Trump kunnen scharen. Eerder dreigde Trump er al mee dat de tegenstemmers hun zetel in het Congres zouden kunnen verliezen, aldus nieuwszender CNN.

De stemming in het Congres was normaal gezien gepland voor donderdag, maar werd met een dag uitgesteld omdat er binnen de Republikeinse partij niet voldoende voorstanders zijn voor het ontwerp, zelfs niet met de aanpassingen die Trump voorstelde.

Woensdag liet de House Freedom Caucus, een groep van 28 Republikeinen in het Huis die nauwe banden heeft met de conservatieve Tea Party, al weten dat minstens 25 van zijn leden tegen het plan zullen stemmen. Volgens de conservatieven zitten er in het nieuwe plan van Trump nog te veel elementen van Obama’s Affordable Care Act. Republikeins congreslid Thomas Massie liet dan weer weten dat 30 van zijn partijgenoten tegen het plan waren zoals het er nu uitziet.

De Republikeinen hebben 237 zetels in het 435 zetels tellende parlement. Aangezien geen enkele Democratische volksvertegenwoordiger van plan is om het plan van Trump te steunen, kan Trump het zich slechts permitteren om 20 Republikeinen te “verliezen”.

De vraag is of het ultimatum van Trump de Republikeinen zal overtuigen om toch voor zijn plan te stemmen. De president lijkt zich wel te herinneren dat de Republikeinen sinds het begin zeer sterk tegen Obama’s gezondheidsplan gekeerd waren.

Verder gaan dan Trump

Hoewel er volgens Business Insider ook gematigde Republikeinen van de partijlijn afwijken, zit het grootste probleem volgens Politico bij de House Freedom Caucus. De groep werd in 2015 opgericht om meer conservatief beleid in het Huis van Afgevaardigden te krijgen.

‘ Witte Huiswoordvoerder Sean Spicer was zelfs nog vrij hoopvol tijdens zijn dagelijkse persbriefing op donderdaf: ‘We gingen naar buiten met meer voorstemmen dan waarmee we de dag startten. En ik zie het aantal nog steeds uur per uur stijgen. En ik voorspel dat we er gaan geraken.’ Voorlopig niet dus.

De Caucus wil nog verder gaan in het afschaffen van maatregelen die uit het ziekteverzekeringplan van Trumps voorganger Barack Obama stammen. Daar zitten ook een aantal populaire maatregelen bij, die Trump volgens Politico graag zou behouden.

‘We hebben zeer redelijk aanpassingen gevraagd, en we hopen dat daarnaar geluisterd wordt en men ermee akkoord kan gaan’, zegt afgevaardigde Mark Meadows, de leider van de Freedom Caucus aan Politico. ‘Maar op dit moment zijn er niet genoeg stemmen.’ Wie op de voet wil volgen hoeveel tegenstemmen er zijn, kan dat via de website van de New York Times.

Partner Content