Unicef: 48 miljoen kinderlevens gered, nog 38 miljoen te gaan

Archiefbeeld uit 2011 uit SomaliË. © BELGA

Volgens een studie van Unicef zijn wereldwijd 48 miljoen kinderlevens gered sinds 2000, het jaar waarin regeringen zich verbonden tot de millenniumdoelstellingen. Tegen 2030 kunnen nog 38 miljoen kinderlevens gered worden.

Dat stelt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, in een mededeling die verspreid wordt bij de publicatie van de studie (“A Promise Renewed: 2015 Progress Report“).

Het aantal kinderen onder de 5 jaar dat sterft door oorzaken die te voorkomen zijn, bedraagt nu volgens Unicef 5,9 miljoen per jaar, een daling van 53 procent tegenover 1990.

De armste landen tonen volgens Unicef dat vooruitgang mogelijk is. Zo behaalden 24 van de 81 landen met een laag en middelmatig inkomen, waaronder Cambodja, Ethiopië, Bangladesh en Oeganda, de millenniumdoelstelling om het sterftecijfer bij kinderen jonger dan 5 terug te dringen met twee derde of meer. 48 miljoen kinderlevens werden gered dankzij geschoolde hulp bij de bevalling, pre- en postnatale zorg, borstvoeding, vaccinatie, met insecticiden behandelde muskietennetten, verbeterde sanitaire en watervoorzieningen, rehydratatie bij diarree, antibiotica bij longontstekingen, de verdeling van voedingssupplementen en therapeutische voeding.

Uitdaging

Ondanks “de indrukwekkende vooruitgang” is de wereld er niet in geslaagd de kindersterfte onder de 5 jaar met twee derde te verminderen en werd deze millenniumdoelstelling niet gehaald. Tussen 1990 en eind 2015 zullen naar schatting 236 miljoen kinderen voor hun 5de verjaardag sterven door oorzaken die te voorkomen zijn, zoals prematuriteit, longontsteking, complicaties tijdens de bevalling, diarree, malaria en ondervoeding.

Het wordt de komende vijftien jaar “een enorme uitdaging om de vooruitgang verder op te drijven”, zegt Yoka Brandt, adjunct-directrice van Unicef.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content