Mattarella heeft donderdagmorgen Conte in zijn presidentieel paleis ontvangen. Als partijloze moet Conte proberen een regering te smeden van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbegeging (M5S) en de centrumlinkse Democratische Partij (DP).

Die waren woensdag tot een politiek akkoord gekomen rond Conte als leider van een nieuwe regering. Conte heeft die opdracht "onder voorbehoud" aanvaard, zei de secretaris-generaal van de president.

Volgens het Italiaanse parlementair systeem moet de formateur de komende dagen het staatshoofd een lijst van ministers voorleggen.

Daarna moet hij het vertrouwen krijgen van beide kamers in het parlement. Conte leidde ook de vorige, populistische regering van M5S en de extreem-rechtse Lega. Maar de leider van deze laatste, Matteo Salvini, trok onlangs de stekker uit die coalitie, en Conte besliste zelf op te stappen.

Mattarella heeft donderdagmorgen Conte in zijn presidentieel paleis ontvangen. Als partijloze moet Conte proberen een regering te smeden van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbegeging (M5S) en de centrumlinkse Democratische Partij (DP). Die waren woensdag tot een politiek akkoord gekomen rond Conte als leider van een nieuwe regering. Conte heeft die opdracht "onder voorbehoud" aanvaard, zei de secretaris-generaal van de president. Volgens het Italiaanse parlementair systeem moet de formateur de komende dagen het staatshoofd een lijst van ministers voorleggen. Daarna moet hij het vertrouwen krijgen van beide kamers in het parlement. Conte leidde ook de vorige, populistische regering van M5S en de extreem-rechtse Lega. Maar de leider van deze laatste, Matteo Salvini, trok onlangs de stekker uit die coalitie, en Conte besliste zelf op te stappen.