De uitspraken van paus Benedictus XVI over het gebruik van condooms gelden ook voor vrouwen. Dat heeft het Vaticaan dinsdag verduidelijkt.

In een boek van een Duitse journalist waarvan tijdens het weekeinde uittreksels uitlekten, had de paus een opening gemaakt op het vlak van condoomgebruik.

'Er kunnen individuele gevallen zijn, zoals een mannelijke prostitué die een condoom gebruikt, waarin dat een eerste stap kan zijn naar
een zedelijke verheffing, een begin van responsabilisering om weer tot het besef te komen dat niet alles toegelaten is en dat men niet alles kan doen wat men wil' aldus de paus.

Nadat die uitspraak bekend raakte, rezen er vragen over wat de paus precies bedoelde. In de Italiaanse vertaling van het boek werd immers de vrouwelijke vorm van het woord prostituée gebruikt, terwijl in de originele Duitse tekst de mannelijke vorm werd gebruikt.

In antwoord op vragen daarover zei woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan dat het er niet toe doet of men man, vrouw of transseksueel is, aldus de BBC. Lombardi zei de vraag persoonlijk aan de paus te hebben gesteld.

Maar volgens de paus is dat niet de manier om komaf te maken met het HIV-virus. 'Dat moet gebeuren in de vermenselijking van de seksualiteit', zo luidt het in het boek.

De uitspraken van paus Benedictus XVI over het gebruik van condooms gelden ook voor vrouwen. Dat heeft het Vaticaan dinsdag verduidelijkt.In een boek van een Duitse journalist waarvan tijdens het weekeinde uittreksels uitlekten, had de paus een opening gemaakt op het vlak van condoomgebruik. 'Er kunnen individuele gevallen zijn, zoals een mannelijke prostitué die een condoom gebruikt, waarin dat een eerste stap kan zijn naar een zedelijke verheffing, een begin van responsabilisering om weer tot het besef te komen dat niet alles toegelaten is en dat men niet alles kan doen wat men wil' aldus de paus. Nadat die uitspraak bekend raakte, rezen er vragen over wat de paus precies bedoelde. In de Italiaanse vertaling van het boek werd immers de vrouwelijke vorm van het woord prostituée gebruikt, terwijl in de originele Duitse tekst de mannelijke vorm werd gebruikt.In antwoord op vragen daarover zei woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan dat het er niet toe doet of men man, vrouw of transseksueel is, aldus de BBC. Lombardi zei de vraag persoonlijk aan de paus te hebben gesteld.Maar volgens de paus is dat niet de manier om komaf te maken met het HIV-virus. 'Dat moet gebeuren in de vermenselijking van de seksualiteit', zo luidt het in het boek.