In Duitsland is commotie ontstaan over een foto van een van de kandidaten voor het bondskanselierschap. De sociaaldemocraat Peer Steinbrück (SPD) staat op de cover van het vrijdagse weekblad bij de Duitse krant Süddeutsche Zeitung met zijn middelvinger in de lucht.

Publicatie

De foto werd gemaakt voor een terugkerende rubriek in het blad, waarbij een bekende Duitser louter aan de hand van foto's op vragen antwoordt. Toen de journalist aan Steinbrück vroeg wat hij vond van de blunders aan het begin van zijn campagne, antwoordde hij daarop simpelweg door zijn middelvinger in de lucht steken.

Volgens de Süddeutsche dacht de woordvoerder van Steinbrück eraan om de controversiële foto tegen te houden, maar de sociaaldemocratische partijleider zag zelf geen been in de publicatie ervan. Hij vond dat hij spontaan overkwam op de foto.

Kritiek

Het blad ligt nog niet in de rekken, maar de foto is inmiddels al verspreid op Twitter. De Duitse publieke opinie is verdeeld over de pose van Steinbrück. Tegenstanders wijzen erop dat zulke stunts geen pas geven voor een kandidaat voor het ambt van bondskanselier.

"Wie als politicus zijn middelvinger opsteekt, wint daar vast een paar stemmen mee, maar als je een land wilt leiden, moet je daarvan afzien", meent opiniemaker Lorenz Hemicker in het dagblad Frankfurter Allgemeine. "De wereld verwacht van een kanselierskandidaat meer fatsoen dan van een slecht gehumeurde buffethouder."

De SPD-kandidaat heeft inmiddels op Twitter gereageerd op de kritiek. Hij laat weten dat duidelijke taal niet altijd in woorden hoeft te worden uitgedrukt. Naast Steinbrück kwam eerder ook de voormalige minister-president van Noordrijn-Westfalen in de pers door zijn middelvinger op te steken naar enkele balorige tieners.

Verkiezingen

In de peilingen heeft de partij van Steinbrück nog altijd zo'n 15 tot 20 procent achterstand op de CDU van zetelend bondskanselier Angela Merkel, die na de verkiezingen haar coalitie met de liberalen wil verderzetten. De Bondsdagverkiezingen vinden plaats op 22 september. (YD)

In Duitsland is commotie ontstaan over een foto van een van de kandidaten voor het bondskanselierschap. De sociaaldemocraat Peer Steinbrück (SPD) staat op de cover van het vrijdagse weekblad bij de Duitse krant Süddeutsche Zeitung met zijn middelvinger in de lucht.De foto werd gemaakt voor een terugkerende rubriek in het blad, waarbij een bekende Duitser louter aan de hand van foto's op vragen antwoordt. Toen de journalist aan Steinbrück vroeg wat hij vond van de blunders aan het begin van zijn campagne, antwoordde hij daarop simpelweg door zijn middelvinger in de lucht steken.Volgens de Süddeutsche dacht de woordvoerder van Steinbrück eraan om de controversiële foto tegen te houden, maar de sociaaldemocratische partijleider zag zelf geen been in de publicatie ervan. Hij vond dat hij spontaan overkwam op de foto.Het blad ligt nog niet in de rekken, maar de foto is inmiddels al verspreid op Twitter. De Duitse publieke opinie is verdeeld over de pose van Steinbrück. Tegenstanders wijzen erop dat zulke stunts geen pas geven voor een kandidaat voor het ambt van bondskanselier. "Wie als politicus zijn middelvinger opsteekt, wint daar vast een paar stemmen mee, maar als je een land wilt leiden, moet je daarvan afzien", meent opiniemaker Lorenz Hemicker in het dagblad Frankfurter Allgemeine. "De wereld verwacht van een kanselierskandidaat meer fatsoen dan van een slecht gehumeurde buffethouder."De SPD-kandidaat heeft inmiddels op Twitter gereageerd op de kritiek. Hij laat weten dat duidelijke taal niet altijd in woorden hoeft te worden uitgedrukt. Naast Steinbrück kwam eerder ook de voormalige minister-president van Noordrijn-Westfalen in de pers door zijn middelvinger op te steken naar enkele balorige tieners.In de peilingen heeft de partij van Steinbrück nog altijd zo'n 15 tot 20 procent achterstand op de CDU van zetelend bondskanselier Angela Merkel, die na de verkiezingen haar coalitie met de liberalen wil verderzetten. De Bondsdagverkiezingen vinden plaats op 22 september. (YD)