Uhuru Kenyatta (51) is door de kiescommissie in Kenia uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Zijn rivaal Raila Odinga aanvaardt het resultaat niet. Volgens de officiële resultaten van de kiescommissie in Kenia behaalde vicepremier Uhuru Kenyatta 50,07 procent van de stemmen, tegenover 43,31 procent voor premier Raila Odinga. Een uiterst krappe absolute meerderheid dus, en Odinga heeft al laten weten dat hij zich niet neerlegt bij zijn nederlaag.

Volgens zijn adviseur Salim Leone is er bij de stembusgang geknoeid. 'Het aantal fouten in het systeem maakt het zeer moeilijk om te aanvaarden dat dit een geloofwaardig resultaat is. Odinga wil de uitslag aanvechten in de rechtbank,' zei hij aan de krant Daily Nation.

Aanhangers van Kenyatta zijn al beginnen vieren in de hoofdstad Nairobi, meldt de Britse nieuwszender BBC.

Verdacht

De overwinning van Kenyatta verzwakt de positie van Kenia, Afrika's grootste economie, in het Westen. Hij moet in juli immers terechtstaan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid. Kenyatta wordt ervan verdacht aanstoker te zijn van de etnische rellen die na de verkiezingen van 2007 aan meer dan 1.000 mensen het leven kostten. Hetzelfde geldt voor zijn running mate William Ruto. Beiden ontkennen.

Uhuru is de zoon van Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia na de onafhankelijkheid (1964-1978). Bijna vijftig jaar nadat zijn vader de macht verkreeg, wordt Uhuru Kenyatta het vierde Keniaanse staatshoofd.

Uhuru Kenyatta (51) is door de kiescommissie in Kenia uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Zijn rivaal Raila Odinga aanvaardt het resultaat niet. Volgens de officiële resultaten van de kiescommissie in Kenia behaalde vicepremier Uhuru Kenyatta 50,07 procent van de stemmen, tegenover 43,31 procent voor premier Raila Odinga. Een uiterst krappe absolute meerderheid dus, en Odinga heeft al laten weten dat hij zich niet neerlegt bij zijn nederlaag. Volgens zijn adviseur Salim Leone is er bij de stembusgang geknoeid. 'Het aantal fouten in het systeem maakt het zeer moeilijk om te aanvaarden dat dit een geloofwaardig resultaat is. Odinga wil de uitslag aanvechten in de rechtbank,' zei hij aan de krant Daily Nation. Aanhangers van Kenyatta zijn al beginnen vieren in de hoofdstad Nairobi, meldt de Britse nieuwszender BBC. Verdacht De overwinning van Kenyatta verzwakt de positie van Kenia, Afrika's grootste economie, in het Westen. Hij moet in juli immers terechtstaan voor het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens misdaden tegen de menselijkheid. Kenyatta wordt ervan verdacht aanstoker te zijn van de etnische rellen die na de verkiezingen van 2007 aan meer dan 1.000 mensen het leven kostten. Hetzelfde geldt voor zijn running mate William Ruto. Beiden ontkennen. Uhuru is de zoon van Jomo Kenyatta, de eerste president van Kenia na de onafhankelijkheid (1964-1978). Bijna vijftig jaar nadat zijn vader de macht verkreeg, wordt Uhuru Kenyatta het vierde Keniaanse staatshoofd.