Twee presidenten en Lena Dunham: wat u moet weten over de Democratische conventie

Hillary Clinton in Lexington, Kentucky © REUTERS

Vanaf maandag kiezen de Democraten hun presidentskandidaat op een groots opgezette conventie in Philadelphia. Bij leven en welzijn wordt dat Hillary Clinton, al zullen ook de aanhangers van haar voormalige rivaal Bernie Sanders zich laten horen. Aan de indrukwekkende sprekerslijst zal het alvast niet liggen.

Waar en wanneer?

Van 25 tot en met 28 juli vindt de Democratische conventie plaats in Philadelphia, in de stat Pennsylvania. Clinton en co palmen het Pennsylvania Convention Center en het Wells Fargo Center in. Die laatste arena is de thuisbasis voor drievoudig NBA-kampioen Philadelphia 76ers en hockeyploeg Philadelphia Flyers. De zaal biedt plaats aan meer dan 42.000 mensen. Er hangen banners ter ere van Pearl Jam, Billy Joel en Bruce Springsteen, die de hal respectievelijk 10, 48 en 56 keer uitverkochten.

Wat gebeurt er?

Je kan een conventie in de VS vergelijken met een partijcongres in onze contreien. De leden bespreken bijvoorbeeld het partijprogramma, dat volgens Amerikakenner en politicoloog Bart Kerremans (KU Leuven) sterk beïnvloed is door het gedachtegoed van Bernie Sanders, de tegenstander van Clinton in de voorverkiezingen. ‘Het is een van de meest linkse programma’s van de Democratische partij ooit, maar Clinton kan het zich niet permitteren om de aanhangers van Sanders van zich te vervreemden.’

Uiteraard geven ook verschillende partijkopstukken een toespraak (zie lager). In de rand van het grote event worden er verschillende kleine partijevents georganiseerd die veel minder de aandacht trekken. Hét belangrijkste moment is natuurlijk de roll call, de stemming op de tweede dag van het vierdaagse event. Per staat mogen de delegates hun voorkeur uitspreken volgens het alfabet. De afgevaardigden van Alabama mogen eerst, die van Wyoming sluiten de rij.

Het partijprogramma is een van de meest linkse van de Democratische partij ooit

Het grote verschil met onze partijcongressen is het showgehalte. De conventie wordt ook gestreamd op het internet, de grote speeches live in primetime uitgezonden op de grote Amerikaanse zenders. De merchandising, van petjes tot T-shirts, gaat er gretig over de toonbank.

Op de derde dag duidt de genomineerde presidentskandidaat zijn of haar running mate aan. Dit weekend maakte Hillary Clinton al bekend dat dat Tim Kaine zal worden. Eerder namen we de favorieten voor die taak al onder de loep.

Wie spreekt er?

Een officieel tijdsschema is er nog niet, maar er zijn al heel wat sprekers uitgelekt. De headliners per avond liggen wel al vast. Op de eerste avond spreken Bernie Sanders en de huidige first lady Michelle Obama. De avond erna begeleidt Bill Clinton de roll call die zijn vrouw definitief in de race naar het Witte Huis gooit. De derde avond, ook de avond waarop de running mate zijn vuurdoop krijgt, geven zittend president Barack Obama en zijn vicepresident Joe Biden een toespraak. Hillary Clinton zelf geeft de dag erna dan haar aanvaardingsspeech. Ook haar dochter Chelsea neemt dan de honneurs waar.

Clinton geeft veel spreektijd aan mensen met een sterk verhaal die ze tijdens haar campagne ontmoette

Andere bekende Democraten die speechen zijn vooral favorieten om Clinton’s running mate te worden: Cory Booker, Sherrod Brown – al zou zijn senaatszetel te belangrijk zijn om aan bijvoorbeeld een Republikein te laten, Tim Kaine en Elizabeth Warren. Ook huidig New Yorks burgemeester Bill de Biasio komt spreken.

Ook de gewone Amerikaan krijgt zijn zegje op de conventie. Clinton geeft veel spreektijd aan mensen uit het hele land met een sterk verhaal die ze tijdens haar campagne ontmoette. NYPD-medewerker Joe Sweeney, die mee overlevenden zocht tijdens 9/11, is maar een van de talloze voorbeelden.

Lena Dunham.
Lena Dunham.© Reuters

Daarnaast staan de conventies van de Democraten er algemeen om bekend om een hoger celebritygehalte te hebben dan die van de Republikeinen. Lena Dunham, actrice uit Girls en feministisch activiste, en America Ferrera, ster uit Ugly Betty, spreken samen. Ook zangeres en actriceDemi Lovato zal komen, al is het niet duidelijk of ze ook een spreekslot heeft.

Wat kan er misgaan?

In principe weinig. Net als bij de Republikeinen staan de Democraten lang niet allemaal pal achter Clinton. Veel is echter goedgemaakt met het partijprogramma (zie hoger) én de steunbetuiging van Clintons grootste tegenstander in de voorverkiezingen, Bernie Sanders. Toch gaf Kerremans in onze algemene voorbeschouwing van de conventies al aan dat de aanhangers van Sanders niet allemaal het voorbeeld van hun favoriet volgen. ‘Het is goed mogelijk dat Sanders’ kiezers zich nog laten horen op de conventie’, voorspelde hij toen. Inmiddels hebben een aantal rabiate fans van de senator uit Vermont al protestacties aangekondigd.

Dan blijft de vraag hoe fel het beruchte e-mailschandaal rond Clinton nog zal opspelen en hoe ze zal omgaan met het recente wapengeweld in de VS. ‘Het is misschien minder voor de hand liggend, maar ook Clinton kan haar voordeel halen’, zegt Kerremans daarover. ‘Ze kan thema’s als de bescherming van minderheden en gun securityhoog op de agenda plaatsen.’ (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content