Twee jonge mannen opgepakt in onderzoek naar moord op journaliste in Noord-Ierland

Bloemen voor de op Goede Vrijdag vermoorde journaliste Lyra McKee in Derry. © AFP

Na de moord op journaliste Lyra McKee in Noord-Ierland zijn in het onderzoek twee jonge mannen van 18 en 19 jaar opgepakt. Dat heeft de politie van Noord-Ierland zaterdag bekendgemaakt.

De 29-jarige journaliste werd neergeschoten bij gewelddadige onlusten in de stad Derry. Ze werd getroffen door een kogel in het hoofd en overleed in het ziekenhuis.

De opgepakte mannen zijn 18 en 19 jaar oud, zo maakte de politie bekend. Ze worden in Belfast verhoord. De twee mannen worden vastgehouden op grond van de antiterrorismewetgeving, aldus de politie.

Eerder had de politie een video-opname met een verdachte verspreid. De speurders gaan uit van een ’terroristisch incident’. Ze vermoeden dat achter de actie de militante Republikeinse groep New IRA schuilt. Politici uit Groot-Brittannië en Ierland hebben de daad scherp veroordeeld.

Ook de Europese Commissie deed dat.

Het is al sinds begin dit jaar onrustig in Derry, waar geweld tussen katholieken en protestanten opnieuw opflakkert. In de periode rond Pasen is de politie sowieso beducht voor incidenten. Ierse Republikeinen herdenken dan de Paasopstand van 1916. In 1998 werd op Goede Vrijdag dan weer het akkoord van Belfast of het Goedevrijdagakkoord getekend door de regeringen van het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content