Twee doden bij rellen in Egypte, burgeroorlog dreigt

© Reuters

Bij rellen in Egypte zijn twee doden gevallen. De toestand dreigt te verslechteren: voor- en tegenstanders van president Mohammed Morsi verzamelen zich in Caïro voor massabetogingen.

In Egypte zijn er opnieuw rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de islamistische president Mohammed Morsi. In Cairo viel één dode en raalten tientallen mensen gewond.

De tweede doden viel bij rellen in Alexandrië. Het gaat om een Amerikaanse staatsburger. Even werd gedacht dat het om een journalist ging, na berichten in die zin van de staatstelevisie. Hoofd van de veiligheidsdiensten Amine Ezzedine sprak dat echter tegen. Hij bevestigde dat de man foto’s nam, maar volgens Ezzedine werkte het slachtoffer voor het Amerikaans cultureel centrum in Alexandrië.

Mohammed Morsi is de eerste democratisch verkozen president. Maar volgens de oppositie maakt hij de doelstellingen niet waar van de revolutie die meer dan twee jaar geleden tot de val van president Hosni Moebarak leidde. Zijn aanhangers zeggen dat hij zijn termijn van vier jaar moet uitdoen. Beide zijden maken zich op voor massale demonstraties in de hoofdstad.

Wanbeheer

De meeste aanhangers van president Mohammed Morsi zijn islamisten die willen dat hun geloof de samenleving domineert. Tegenstanders beschuldigen Morsi van wanbeheer. “Hij heeft misschien verstand van islamitische zaken, maar niet van regeren en democratie”, klinkt het.

Op 30 juni viert Mohammed Morsi zijn eerste verjaardag als president van Egypte. Naar aanleiding daarvan verzamelen tegenstanders zich nu al op het Tahrirplein in Caïro. Op 30 juni vindt er namelijk een massabetoging plaats waarbij opposanten Morsi tot aftreden willen dwingen. Als reactie daarop hebben aanhangers van Morsi het plein bij de grootste moskee van de stad uitgekozen als plek voor hun betoging.

Leger neemt veiligheidsmaatregelen

Het leger volgt de ontwikkelingen op de voet en neemt uitgebreide veiligheidsmaatregelen. De legerleiding roept op tot verzoening en waarschuwt dat ze zal ingrijpen als de betogingen uit de hand lopen.

In Alexandrië, de tweede grootste stad van Egypte, raakten voor- en tegenstanders al slaags met elkaar. Tientallen betogers raakten gewond en er viel één dode. De politie zette traangas in om de twee groepen uit elkaar te drijven.

‘Land wordt verlamd door politieke tegenstellingen’

Religieuze leiders in Egypte hebben gewaarschuwd voor het uitbreken van een burgeroorlog in het land. Zij hebben een oproep gedaan tot verzoening.

Ook de president zelf verklaarde eerder dat het land wordt verlamd door politieke tegenstellingen. Zijn aanbod tot dialoog werd afgewezen door de oppositie. Politieke tegenhangers op hun beurt beweren dat de moslimbroeders niet bereid zijn om de macht te delen. (AVE/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content