Woensdagavond waren zo'n 150 demonstranten samengekomen aan het politiekantoor van Ferguson, om het ontslag van politiechef Thomas Jackson te vieren. Ze stootten er op agenten in gevechtsuitrusting, die de toegang tot het gebouw geblokkeerd hadden. Bij een schietpartij werd een 44-jarige agent getroffen in de schouder, zijn 32-jarige collega raakte gewond in het gezicht. De twee zijn zwaargewond, maar verkeren niet in levensgevaar.

Racisme

Jackson nam ontslag na een vernietigend rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin de systematische discriminatie en het racisme bij de politie in Ferguson aan de kaak worden gesteld. In het verslag wordt onder meer de ongelijke behandeling gehekeld die zwarte burgers ondergaan, die zonder aanleiding buiten proportie werden bekeurd. Die bekeuringen moesten ook dienen om de stadskas te vullen. Ook vonden de onderzoekers van het ministerie van Justitie racistische mails.

De politiechef neemt op 19 maart ontslag. Hij ontvangt een ontslagvergoeding van 96.000 dollar, ruim 90.000 euro. "Het is met droefheid dat ik mijn ontslag aankondig als politiechef", schrijft Thomas Jackson in een brief.

Verontwaardiging

Ferguson kwam vorige zomer wereldwijd in het nieuws na de dood van een zwarte ongewapende tiener, die door een blanke politieagent werd neergeschoten. Het incident zorgde voor heel wat verontwaardiging en voor rellen, waarbij toen ook al het ontslag van Jackson werd geëist.

Thomas Jackson is de zesde persoon die zijn functie verliest als gevolg van het rapport dat een week geleden werd vrijgegeven. Eerder stapten rechter Ronald Brockmeyer en stadsmanager John Shaw al op. Drie andere personen, onder wie twee politieagenten, werden ontslagen.

(Belga/RR/TE)

Woensdagavond waren zo'n 150 demonstranten samengekomen aan het politiekantoor van Ferguson, om het ontslag van politiechef Thomas Jackson te vieren. Ze stootten er op agenten in gevechtsuitrusting, die de toegang tot het gebouw geblokkeerd hadden. Bij een schietpartij werd een 44-jarige agent getroffen in de schouder, zijn 32-jarige collega raakte gewond in het gezicht. De twee zijn zwaargewond, maar verkeren niet in levensgevaar. Jackson nam ontslag na een vernietigend rapport van het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin de systematische discriminatie en het racisme bij de politie in Ferguson aan de kaak worden gesteld. In het verslag wordt onder meer de ongelijke behandeling gehekeld die zwarte burgers ondergaan, die zonder aanleiding buiten proportie werden bekeurd. Die bekeuringen moesten ook dienen om de stadskas te vullen. Ook vonden de onderzoekers van het ministerie van Justitie racistische mails.De politiechef neemt op 19 maart ontslag. Hij ontvangt een ontslagvergoeding van 96.000 dollar, ruim 90.000 euro. "Het is met droefheid dat ik mijn ontslag aankondig als politiechef", schrijft Thomas Jackson in een brief. Ferguson kwam vorige zomer wereldwijd in het nieuws na de dood van een zwarte ongewapende tiener, die door een blanke politieagent werd neergeschoten. Het incident zorgde voor heel wat verontwaardiging en voor rellen, waarbij toen ook al het ontslag van Jackson werd geëist. Thomas Jackson is de zesde persoon die zijn functie verliest als gevolg van het rapport dat een week geleden werd vrijgegeven. Eerder stapten rechter Ronald Brockmeyer en stadsmanager John Shaw al op. Drie andere personen, onder wie twee politieagenten, werden ontslagen. (Belga/RR/TE)