De Catalaanse crisis staat niet op de officiële agenda van de top. 'We moeten niet verstoppen dat de situatie in Spanje zorgwekkend is, maar het standpunt van de instellingen en de lidstaten is duidelijk. Er is geen ruimte voor enige vorm van bemiddeling of internationaal initiatief. Ik verwacht niet dat er een breed debat gevoerd zal worden over de situatie', zo legde Tusk uit.

Voor aanvang van de top legden verscheidene Europese leiders verklaringen af over de prangende politieke krachtmeting tussen de Spaanse en de Catalaanse regering. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron schaarden zich volop achter de regering in Madrid, die vanaf zaterdag de autonomie van de Spaanse regio wil opheffen.

De Belgische premier Charles Michel herhaalde zijn oproep tot politieke dialoog.

'Geen inhoudelijk gesprek gehad met Rajoy, want was niet nodig'

Premier Charles Michel heeft tijdens de eerste dag van de Europese top geen inhoudelijk gesprek gehad met zijn Spaanse collega Mariano Rajoy, ook niet over Catalonië dus. 'Gewoon omdat het niet nodig was. Dat is meteen het bewijs dat er geen crisis is tussen ons.'

Nadat donderdag bekend was geraakt dat de Spaanse diplomatie haar beklag had gedaan over verklaringen die Michel had afgelegd over de politieke crisis in Catalonië, hield de premier vast aan zijn pleidooi voor 'dialoog, sereniteit en respect voor de nationale en internationale orde'.

Het was echter uitkijken of Michel en Rajoy tijdens de top de zaak zouden bespreken. Dat is dus niet gebeurd, zei Michel tijdens een persconferentie na de eerste werksessie van de top. 'Wij hebben geen inhoudelijk gesprek gehad, gewoon omdat het niet nodig was. Dat is meteen het bewijs dat er geen crisis is tussen ons', zei Michel.

De Catalaanse crisis staat niet op de officiële agenda van de top. 'We moeten niet verstoppen dat de situatie in Spanje zorgwekkend is, maar het standpunt van de instellingen en de lidstaten is duidelijk. Er is geen ruimte voor enige vorm van bemiddeling of internationaal initiatief. Ik verwacht niet dat er een breed debat gevoerd zal worden over de situatie', zo legde Tusk uit. Voor aanvang van de top legden verscheidene Europese leiders verklaringen af over de prangende politieke krachtmeting tussen de Spaanse en de Catalaanse regering. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron schaarden zich volop achter de regering in Madrid, die vanaf zaterdag de autonomie van de Spaanse regio wil opheffen. De Belgische premier Charles Michel herhaalde zijn oproep tot politieke dialoog. Premier Charles Michel heeft tijdens de eerste dag van de Europese top geen inhoudelijk gesprek gehad met zijn Spaanse collega Mariano Rajoy, ook niet over Catalonië dus. 'Gewoon omdat het niet nodig was. Dat is meteen het bewijs dat er geen crisis is tussen ons.'Nadat donderdag bekend was geraakt dat de Spaanse diplomatie haar beklag had gedaan over verklaringen die Michel had afgelegd over de politieke crisis in Catalonië, hield de premier vast aan zijn pleidooi voor 'dialoog, sereniteit en respect voor de nationale en internationale orde'. Het was echter uitkijken of Michel en Rajoy tijdens de top de zaak zouden bespreken. Dat is dus niet gebeurd, zei Michel tijdens een persconferentie na de eerste werksessie van de top. 'Wij hebben geen inhoudelijk gesprek gehad, gewoon omdat het niet nodig was. Dat is meteen het bewijs dat er geen crisis is tussen ons', zei Michel.