Griekenland is voor vele honderdduizenden vluchtelingen de toegangspoort tot de Europese Unie. Het zet het land onder grote druk. De andere lidstaten hebben de regering in Athene drie maanden de tijd gegeven om de controle over haar Europese buitengrenzen aanzienlijk te versterken. Zo niet dreigen andere lidstaten in de Schengenzone opnieuw voor langere tijd nationale grenscontroles te houden.

'Griekenland uit Schengen lost oorlog in Syrië niet op'

"Laat me duidelijk zijn: Griekenland uit Schengen zetten lost geen enkele van onze problemen op. Het doet de oorlog in Syrië niet stoppen. Het maakt geen einde aan de aantrekkingskracht van Europa voor migranten. En het is geen gemeenschappelijke Europese oplossing", zo verklaarde Tusk na een bezoek aan de Griekse premier Alexis Tsipras.

Tusk beklemtoonde wel dat Athene, met Europese steun, de bescherming van de Europese buitengrenzen moet opvoeren. In het financieel noodlijdende Griekenland arriveerden vorig jaar bijna 900.000 migranten. De regering schoot traag in gang, maar ze bouwt intussen volop opvangcentra en hotspots voor de registratie van inkomende vluchtelingen.

Vier hotspots operationeel

Op de eilanden zijn intussen vier hotspots operationeel. Centraal- en Oost-Europese landen hebben er echter weinig vertrouwen in en voeren al volop campagne om de vluchtelingenroute naar het noorden van Europa af te snijden aan de grens tussen Griekenland en Macedonië.

De manoeuvres vallen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zwaar. "Ik vind het aberrant dat we onszelf, omwille van een gebrek aan voldoende controle aan de buitengrenzen, tot provincies zouden degraderen", zei hij dinsdag.

Europese top

Juncker zit donderdag opnieuw samen met een door Duitsland aangevoerde groep van lidstaten die Syrische vluchtelingen in transitland Turkije willen hervestigen, op voorwaarde dat Turkije de smokkelroutes aanpakt. Nadien gaat een Europese top van start waar de vluchtelingencrisis opnieuw hoog op de agenda staat.

Volgens Tusk is er geen grote koerswijziging op til. Wel wil hij de uitvoering van eerdere beslissingen én de stand van zaken in de samenwerking met Turkije doorlichten. Nog steeds wagen immers duizenden vluchtelingen per dag de oversteek van Turkije naar Griekenland. (Belga/NSK)

Griekenland is voor vele honderdduizenden vluchtelingen de toegangspoort tot de Europese Unie. Het zet het land onder grote druk. De andere lidstaten hebben de regering in Athene drie maanden de tijd gegeven om de controle over haar Europese buitengrenzen aanzienlijk te versterken. Zo niet dreigen andere lidstaten in de Schengenzone opnieuw voor langere tijd nationale grenscontroles te houden.'Griekenland uit Schengen lost oorlog in Syrië niet op'"Laat me duidelijk zijn: Griekenland uit Schengen zetten lost geen enkele van onze problemen op. Het doet de oorlog in Syrië niet stoppen. Het maakt geen einde aan de aantrekkingskracht van Europa voor migranten. En het is geen gemeenschappelijke Europese oplossing", zo verklaarde Tusk na een bezoek aan de Griekse premier Alexis Tsipras.Tusk beklemtoonde wel dat Athene, met Europese steun, de bescherming van de Europese buitengrenzen moet opvoeren. In het financieel noodlijdende Griekenland arriveerden vorig jaar bijna 900.000 migranten. De regering schoot traag in gang, maar ze bouwt intussen volop opvangcentra en hotspots voor de registratie van inkomende vluchtelingen.Vier hotspots operationeelOp de eilanden zijn intussen vier hotspots operationeel. Centraal- en Oost-Europese landen hebben er echter weinig vertrouwen in en voeren al volop campagne om de vluchtelingenroute naar het noorden van Europa af te snijden aan de grens tussen Griekenland en Macedonië.De manoeuvres vallen Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zwaar. "Ik vind het aberrant dat we onszelf, omwille van een gebrek aan voldoende controle aan de buitengrenzen, tot provincies zouden degraderen", zei hij dinsdag.Europese topJuncker zit donderdag opnieuw samen met een door Duitsland aangevoerde groep van lidstaten die Syrische vluchtelingen in transitland Turkije willen hervestigen, op voorwaarde dat Turkije de smokkelroutes aanpakt. Nadien gaat een Europese top van start waar de vluchtelingencrisis opnieuw hoog op de agenda staat.Volgens Tusk is er geen grote koerswijziging op til. Wel wil hij de uitvoering van eerdere beslissingen én de stand van zaken in de samenwerking met Turkije doorlichten. Nog steeds wagen immers duizenden vluchtelingen per dag de oversteek van Turkije naar Griekenland. (Belga/NSK)