"Wat ook het resultaat mag worden, we moeten grondig naar de toekomst van de Unie kijken. We zouden gek zijn indien we een alarmsignaal als het Britse referendum zouden negeren. Er zijn meer signalen van onvrede over die Unie die uit heel Europa komen, niet enkel uit het Verenigd Koninkrijk", zo stelde Tusk na afloop van een onderhoud met de Portugese premier Antonio Costa.

Tusk, die erop wees dat "onze interne en externe vijanden een fles champagne zullen openen indien het resultaat negatief is voor ons", lanceerde opnieuw een oproep aan de Britten om tijdens het referendum op 23 juni voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen. Drie dagen voor het referendum lijken de laatste peilingen te suggereren dat de voorstanders van het lidmaatschap in de nasleep van de moord op het pro-Europese parlementslid Jo Cox opnieuw wat terrein hebben gewonnen.

De eerste peiling na het drama, uitgevoerd door Survation, voorspelt dat de voorstanders van een zogenaamde Brexit zouden stranden op 42 procent, tegen 45 procent voor de voorstanders van het behoud van het lidmaatschap.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes stichtende lidstaten van de Europese Unie zullen op 25 juni in Berlijn de resultaten van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap bespreken. (Belga/NSK)

"Wat ook het resultaat mag worden, we moeten grondig naar de toekomst van de Unie kijken. We zouden gek zijn indien we een alarmsignaal als het Britse referendum zouden negeren. Er zijn meer signalen van onvrede over die Unie die uit heel Europa komen, niet enkel uit het Verenigd Koninkrijk", zo stelde Tusk na afloop van een onderhoud met de Portugese premier Antonio Costa.Tusk, die erop wees dat "onze interne en externe vijanden een fles champagne zullen openen indien het resultaat negatief is voor ons", lanceerde opnieuw een oproep aan de Britten om tijdens het referendum op 23 juni voor het behoud van het lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen. Drie dagen voor het referendum lijken de laatste peilingen te suggereren dat de voorstanders van het lidmaatschap in de nasleep van de moord op het pro-Europese parlementslid Jo Cox opnieuw wat terrein hebben gewonnen.De eerste peiling na het drama, uitgevoerd door Survation, voorspelt dat de voorstanders van een zogenaamde Brexit zouden stranden op 42 procent, tegen 45 procent voor de voorstanders van het behoud van het lidmaatschap.De ministers van Buitenlandse Zaken van de zes stichtende lidstaten van de Europese Unie zullen op 25 juni in Berlijn de resultaten van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap bespreken. (Belga/NSK)