Tusk bij begin G20: ‘Capaciteit EU om vluchtelingen op te vangen aan limiet’

© BELGA

De capaciteit voor de opvang van vluchtelingen in de Europese Unie ‘heeft haar limiet bereikt’. Dat heeft Europees president Donald Tusk gezegd in de marge van de G20-top in Hangzhou.

De capaciteit voor de opvang van vluchtelingen in de Europese Unie “heeft haar limiet bereikt”. Dat heeft Europees president Donald Tusk zondag gezegd in de marge van de G20-top in Hangzhou. Hij roept alle landen van de G20 op om “hun deel van de verantwoordelijkheid op te nemen”. In de Oost-Chinese stad Hangzhou is de topbijeenkomst van de Groep van 20 vandaag zondag begonnen.

“De capaciteiten van Europa om nieuwe golven van vluchtelingen te ontvangen, zonder daarbij ook clandestiene migranten te vergeten, zijn dicht bij hun limiet”, liet Tusk optekenen.

“De G20 moet haar verantwoordelijkheid nemen. Enkel met een inspanning op wereldschaal kunnen resultaten worden geboekt.”

Volgens Tusk doen de drie grootste landen van de G20 – de Verenigde Staten, Rusland en China – te weinig en nemen zij bijna geen vluchtelingen op. Zij moeten meer inspanningen leveren, onder meer door humanitaire hulp en ontwikkelingssteun te bieden.

Klimaatakkoord van Parijs geratificeerd

De Amerikaanse president Obama bevestigde daags voor het begin van de top dat ook zijn land het klimaatakkoord van Parijs ratificeert. Eerder op de dag liet Peking hetzelfde van zijn kant weten. Milieuorganisatie Greenpeace liet weten dat goed nieuws te vinden.

De Chinese president Xi Jinping ontving zondag de staatshoofden en regeringsleiders van de leidende industrie- en groeilanden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Bij de start willen de politici maatregelen tegen de slappe conjunctuur in de wereld bespreken.

In de rand van de tweedaagse top hebben de staatshoofden en regeringsleiders ook talrijke aparte ontmoetingen. Daarbij staan dringende politieke kwesties centraal zoals de conflicten in Syrië en in het oosten van Oekraïne.

Meer dan 20 deelnemers

Tot de G20 behoren de negentien leidende industrie- en groeilanden en de Europese Unie. Maar in Hangzhou zijn er meer dan twintig deelnemers. Acht staten zijn als gast aanwezig: Spanje, Tsjaad, Senegal, Laos, Singapore, Egypte, Kazachstan en Thailand.

Als ook alle lidstaten meegerekend worden die door de EU-delegatie vertegenwoordigd worden, zijn zelfs 50 landen afgevaardigd.

Daarnaast nemen verscheidene grote internationale organisaties deel, waaronder de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content