Turkse vicepremier: ‘Vrouwen mogen niet lachen in het openbaar’

De Turkse vicepremier Bülent Ar?nç © AFP
Trui Engels Journalist Knack.be

In een toespraak over ‘morele corruptie’ in Turkije heeft de Turkse vicepremier een opvallende uitspraak gedaan.

Naar aanleiding van het einde van de Ramadan veroordeelde de Turkse vicepremier Bülent Arınç van de regerende AK-partij de zogenaamde morele achteruitgang, de consumptiemaatschappij en zelfs het overdadige gebruik van de gsm in zijn land. Hij riep zowel mannen als vrouwen op tot kuisheid en beschuldigde de televisie en de media ervan dat ze van tieners ‘seksverslaafden’ maken, zo meldt de Hürriyet Daily News.

Zo vindt hij dat mannen geen womanizers mogen zijn, gebonden moeten zijn aan hun vrouw en van hun kinderen moeten houden. Vrouwen moeten op hun beurt beseffen dat lachen in het openbaar volgens de islam onrein is. “De vrouw moet weten wat ‘haram’ is, en wat niet. Ze zal niet lachen in het openbaar. Ze zal niet uitnodigend zijn in haar houding en haar kuisheid beschermen”, aldus Arınç volgens de krant. Arınç riep de Turkse bevolking op om de Koran opnieuw te ontdekken en de morele achteruitgang tegen te gaan.

Te veel auto’s

De andere bezorgdheden van de vicepremier zijn onder meer dat mensen te veel auto’s hebben en te veel benzine verbruiken en dat vrouwen over ‘onnodige’ onderwerpen praten aan de telefoon in plaats van elkaar in het echt te ontmoeten.

Ekmeleddin İhsanoğlu, die het in augustus in de presidentsverkiezingen opneemt tegen premier Recep Tayyip Erdoğan, liet alvast op Twitter zijn ongenoegen blijken over de uitspraken van Arınç. “Turkije heeft vrouwen nodig die lachen. Het land heeft het meer dan ooit nodig om gelach te horen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content