Turkse vicepremier niet welkom in Nederland voor herdenking staatsgreep

07/07/17 om 10:01 - Bijgewerkt om 10:01

Bron: Belga

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes is niet welkom in Nederland en kan voor Den Haag aldus niet deelnemen aan een herdenking van de mislukte coup van een jaar geleden.

Turkse vicepremier niet welkom in Nederland voor herdenking staatsgreep

© Belga

De Nederlandse regering liet vrijdag weten dat een bezoek van een Turkse bewindsman op dit moment niet gewenst is, als reactie op een aankondiging dat de Turkse vicepremier Tugrul Türkes volgende week dinsdag in Apeldoorn aanwezig wil zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep. 'Gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen' is het niet gewenst dat Türkes of een ander lid van de Turkse regering naar Nederland komt, zo verluidde.

In maart liepen de spanningen tussen beide landen hoog op toen de regering weigerde Turkse bewindslieden in Nederland te laten spreken in het kader van het grondwettelijk referendum in Turkije. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten. Ankara nam daarna maatregelen.

Het eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mocht niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De beslissing dat de Turkse vicepremier nu niet welkom is 'is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart', luidt het. De bijeenkomst in Apeldoorn kan gewoon doorgaan.

Het is een organisatie van de Unie van Europese Turkse Democraten, een aan de AKP van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verbonden organisatie. Den Haag zegt de relatie met Turkije te willen de-escaleren. De regering is daartoe bereid in gesprek te gaan met Ankara.

Onze partners