De Turkse regering had eerder woensdag al gezegd dat het offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië "binnenkort" zou beginnen. Ook de met Turkije verbonden Syrische rebellen verplaatsten hun troepen naar het betrokken gebied. Het offensief richt zich tegen Koerdische troepen ten oosten van de Eufraat.

De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) controleren daar een groot gebied aan de grens met Turkije. Ankara beschouwt de militie als een terreurorganisatie. De YPG is tegelijk een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Syrië. Washington heeft echter aangekondigd zijn troepen uit het betrokken grensgebied terug te trekken.

De Turkse regering had eerder woensdag al gezegd dat het offensief tegen de Koerden in Noord-Syrië "binnenkort" zou beginnen. Ook de met Turkije verbonden Syrische rebellen verplaatsten hun troepen naar het betrokken gebied. Het offensief richt zich tegen Koerdische troepen ten oosten van de Eufraat. De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) controleren daar een groot gebied aan de grens met Turkije. Ankara beschouwt de militie als een terreurorganisatie. De YPG is tegelijk een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) in Syrië. Washington heeft echter aangekondigd zijn troepen uit het betrokken grensgebied terug te trekken.