De Turkse premier en leider van de regerende AKP-partij Binali Yildirim heeft dinsdag de intrekking aangekondigd van een omstreden wetsontwerp dat erin voorzag dat een veroordeling wegens seksueel vergrijp op een minderjarige kan uitblijven indien de dader met zijn slachtoffer trouwt en het seksueel contact zonder dwang of geweld heeft plaatsgevonden.

"Wij zullen dit wetsontwerp naar de bevoegde commissie terugsturen teneinde tot een tekst te komen waarover consensus is, zoals president (Recep Tayyip Erdogan) heeft gevraagd", zei Yildirim aan de pers in Istanboel.

Normaal zou het parlement de tekst dinsdag in tweede lezing aannemen. Het wetsontwerp heeft tot heftige kritiek in Turkije geleid.

Critici voerden aan dat het in bepaalde gevallen kan leiden tot straffeloosheid voor daders van seksueel misbruik van minderjarigen.

Onder meer de Verenigde Naties hadden hun bezorgdheid geuit over het wetsvoorstel.

(Belga/JH)

De Turkse premier en leider van de regerende AKP-partij Binali Yildirim heeft dinsdag de intrekking aangekondigd van een omstreden wetsontwerp dat erin voorzag dat een veroordeling wegens seksueel vergrijp op een minderjarige kan uitblijven indien de dader met zijn slachtoffer trouwt en het seksueel contact zonder dwang of geweld heeft plaatsgevonden."Wij zullen dit wetsontwerp naar de bevoegde commissie terugsturen teneinde tot een tekst te komen waarover consensus is, zoals president (Recep Tayyip Erdogan) heeft gevraagd", zei Yildirim aan de pers in Istanboel. Normaal zou het parlement de tekst dinsdag in tweede lezing aannemen. Het wetsontwerp heeft tot heftige kritiek in Turkije geleid. Critici voerden aan dat het in bepaalde gevallen kan leiden tot straffeloosheid voor daders van seksueel misbruik van minderjarigen. Onder meer de Verenigde Naties hadden hun bezorgdheid geuit over het wetsvoorstel.(Belga/JH)