De rechtbank in de Turkse regio Izmir heeft vrijdag het huisarrest en het uitreisverbod van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson opgeheven. Dat meldt het nieuwsagentschap Anadolu. Brunson werd meteen vrijgelaten.

De rechter had Brunson vrijdag wel nog schuldig bevonden aan het steunen van terroristische organisaties. De predikant werd daarom veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar, 1 maand en 15 dagen. Maar die gevangenisstraf moet niet meer worden uitgevoerd, omdat die volgens de Turkse media kan worden gelijkgesteld met het intussen al uitgezeten voorarrest.

Brunson heeft het land vrijdagavond verlaten. Dat gebeurde met een militaire vlucht vanuit Izmir richting Duitsland, zo bevestigen Amerikaanse bronnen. Vanuit de luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland zou Brunson dan naar de VS vliegen. De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om de dominee op het Witte Huis te ontvangen.

Andrew Brunson zat in totaal twee jaar opgesloten, sinds juli in huisarrest. Hij werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep, opgepakt op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage".

Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 2016 - en de Koerdische beweging PKK.

De zaak heeft de relaties tussen de twee NAVO-landen ernstig verzuurd. Langs beide kanten werden sancties ingevoerde tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen ingevoerd. Als gevolg van die crisis nam de Turkse lira een flinke duik .

De vraag om het huisarrest van de dominee op te heffen, komt niet geheel onverwacht. De Amerikaanse zender NBC News had donderdag al melding gemaakt van een "geheim akkoord" tussen de Verenigde Staten en Turkije. De gerechtelijke zitting kende vrijdag bovendien een bizar verloop, doordat verschillende getuigen à charge elkaar tegenspraken.

De rechtbank in de Turkse regio Izmir heeft vrijdag het huisarrest en het uitreisverbod van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson opgeheven. Dat meldt het nieuwsagentschap Anadolu. Brunson werd meteen vrijgelaten.De rechter had Brunson vrijdag wel nog schuldig bevonden aan het steunen van terroristische organisaties. De predikant werd daarom veroordeeld tot een celstraf van 3 jaar, 1 maand en 15 dagen. Maar die gevangenisstraf moet niet meer worden uitgevoerd, omdat die volgens de Turkse media kan worden gelijkgesteld met het intussen al uitgezeten voorarrest.Brunson heeft het land vrijdagavond verlaten. Dat gebeurde met een militaire vlucht vanuit Izmir richting Duitsland, zo bevestigen Amerikaanse bronnen. Vanuit de luchtmachtbasis van Ramstein in Duitsland zou Brunson dan naar de VS vliegen. De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om de dominee op het Witte Huis te ontvangen. Andrew Brunson zat in totaal twee jaar opgesloten, sinds juli in huisarrest. Hij werd in oktober 2016, in de nasleep van een mislukte staatsgreep, opgepakt op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage". Brunson zou banden hebben gehad met Fethullah Gülen - volgens Ankara het brein achter de couppoging van juli 2016 - en de Koerdische beweging PKK. De zaak heeft de relaties tussen de twee NAVO-landen ernstig verzuurd. Langs beide kanten werden sancties ingevoerde tegen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Er werden ook invoerheffingen ingevoerd. Als gevolg van die crisis nam de Turkse lira een flinke duik . De vraag om het huisarrest van de dominee op te heffen, komt niet geheel onverwacht. De Amerikaanse zender NBC News had donderdag al melding gemaakt van een "geheim akkoord" tussen de Verenigde Staten en Turkije. De gerechtelijke zitting kende vrijdag bovendien een bizar verloop, doordat verschillende getuigen à charge elkaar tegenspraken.