Dat meldt het Turkse persagentschap Anadolu. De rechtbank van Diyarbakir kan een gedeeltelijke blokkering opleggen aan bepaalde websites die de cartoon van het nieuwe nummer publiceren.

Vandaag ligt de nieuwe Charlie Hebdo in de winkels in Frankrijk, exact een week na de vreselijke gebeurtenissen van vorige week woensdag. (In Frankrijk was het magazine in een mum van tijd uitverkocht.) Op de voorpagina van deze week staat de profeet Mohammed afgebeeld.

'Woede'

Aanleiding voor de uitspraak in Turkije is dat de cartoon 'woede in de moslimwereld' zou veroorzaakt hebben. In de islam is het verboden om de profeet af te beelden.

'Zij die de heilige waarden van moslims verachten door de publicatie van cartoons die zogenaamd onze profeet voorstellen, maken zich duidelijk schuldig aan provocatie', reageerde de Turkse vicepremier Yalcin Akdogan.

Kranten gecontroleerd

Eerder op de dag meldde Cumhuriyet, een seculiere en regeringskritische krant, dat de politie de vrachtwagen met de pas gedrukte kranten afgelopen nacht bij het buitenrijden tegenhield in Istanboel.

Wrang

Beide feiten zijn nogal wrang, aangezien de Turkse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend nog mee liep in de de mars voor vrijheid en tegen terrorisme in Parijs. (JH)

Dat meldt het Turkse persagentschap Anadolu. De rechtbank van Diyarbakir kan een gedeeltelijke blokkering opleggen aan bepaalde websites die de cartoon van het nieuwe nummer publiceren.Vandaag ligt de nieuwe Charlie Hebdo in de winkels in Frankrijk, exact een week na de vreselijke gebeurtenissen van vorige week woensdag. (In Frankrijk was het magazine in een mum van tijd uitverkocht.) Op de voorpagina van deze week staat de profeet Mohammed afgebeeld. Aanleiding voor de uitspraak in Turkije is dat de cartoon 'woede in de moslimwereld' zou veroorzaakt hebben. In de islam is het verboden om de profeet af te beelden.'Zij die de heilige waarden van moslims verachten door de publicatie van cartoons die zogenaamd onze profeet voorstellen, maken zich duidelijk schuldig aan provocatie', reageerde de Turkse vicepremier Yalcin Akdogan.Eerder op de dag meldde Cumhuriyet, een seculiere en regeringskritische krant, dat de politie de vrachtwagen met de pas gedrukte kranten afgelopen nacht bij het buitenrijden tegenhield in Istanboel.Beide feiten zijn nogal wrang, aangezien de Turkse minister van Buitenlandse Zaken afgelopen weekend nog mee liep in de de mars voor vrijheid en tegen terrorisme in Parijs. (JH)