Het wordt wellicht de grootste massabetoging sinds de mislukte staatsgreep in Turkije. Niet alleen de top van de regerende AK-partij van Erdogan tekende present, ook de oppositiepartijen MHP en CHP werden verwacht. Zij aanvaarden de uitnodiging van Erdogan om de betoging bij te wonen.

De derde partij van Turkije kreeg zo'n uitnodiging niet. Erdogan beschuldigt de pro-Koerdische HDP er immers van banden te hebben met de militante PKK.

Op televisiebeelden was te zien hoe de presidentiële helikopter landde op de plaats van de betoging in het district Yenikapi, aan de Europese kant van de stad.

Erdogan liet tijdens zijn toespraak optekenen dat de doodstraf mogelijk opnieuw kan worden ingevoerd in Turkije, op voorwaarde dat het parlement daarmee instemt. De Turkse president wees erop dat de doodstraf nog in heel wat landen wordt toegepast.

Voorts waarschuwde de Turkse premier Binali Yildirim op zijn beurt de geestelijke Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont en door de regering verantwoordelijk wordt gesteld voor de poging tot staatsgreep, dat hij naar Turkije zal worden gebracht om de rekening te betalen.

Voor al dan niet vermeende medeplichtigen aan de mislukte coup zijn het vandaag kwade tijden in Turkije Zo voert de Turkse regering sinds de poging tot staatsgreep op 15 juli politieke zuiveringen uit. Dat betekent dat vele instellingen worden gesloten en tienduizenden mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst op verdenking van banden met de Gülen-beweging. Onder de noodtoestand kunnen mensen dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid.

(ANPBO)

Het wordt wellicht de grootste massabetoging sinds de mislukte staatsgreep in Turkije. Niet alleen de top van de regerende AK-partij van Erdogan tekende present, ook de oppositiepartijen MHP en CHP werden verwacht. Zij aanvaarden de uitnodiging van Erdogan om de betoging bij te wonen.De derde partij van Turkije kreeg zo'n uitnodiging niet. Erdogan beschuldigt de pro-Koerdische HDP er immers van banden te hebben met de militante PKK. Op televisiebeelden was te zien hoe de presidentiële helikopter landde op de plaats van de betoging in het district Yenikapi, aan de Europese kant van de stad. Erdogan liet tijdens zijn toespraak optekenen dat de doodstraf mogelijk opnieuw kan worden ingevoerd in Turkije, op voorwaarde dat het parlement daarmee instemt. De Turkse president wees erop dat de doodstraf nog in heel wat landen wordt toegepast.Voorts waarschuwde de Turkse premier Binali Yildirim op zijn beurt de geestelijke Fethullah Gülen, die in de Verenigde Staten woont en door de regering verantwoordelijk wordt gesteld voor de poging tot staatsgreep, dat hij naar Turkije zal worden gebracht om de rekening te betalen. Voor al dan niet vermeende medeplichtigen aan de mislukte coup zijn het vandaag kwade tijden in Turkije Zo voert de Turkse regering sinds de poging tot staatsgreep op 15 juli politieke zuiveringen uit. Dat betekent dat vele instellingen worden gesloten en tienduizenden mensen gearresteerd, ontslagen of geschorst op verdenking van banden met de Gülen-beweging. Onder de noodtoestand kunnen mensen dertig dagen worden vastgehouden zonder te worden voorgeleid. (ANPBO)