Turkse premier: ‘IS hoofdverdachte voor aanslag Ankara’

De Turkse autoriteiten beschouwen de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) als verdachte nummer 1 van de dubbele zelfmoordaanslag die zaterdag in Ankara aan zeker 97 mensen het leven kostte.

Dat heeft premier Ahmet Davutoglu maandag gezegd. Hij stelde in een interview met de nieuwszender NTV dat de vervroegde verkiezingen van 1 november hoe dan ook plaatsvinden.

“Als we kijken naar de manier waarop de aanslagen zijn gepleegd, beschouwen we de onderzoeken naar Daesh (het Arabische acroniem van IS) als onze prioriteit”, aldus Davutoglu. Volgens de premier hebben de autoriteiten “de naam van een persoon die ons naar een organisatie leidt”, maar meer details gaf hij niet.

Davutoglu beschouwt de rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK of die van het extreem-linkse DHKP-C ook nog altijd als “potentiële verdachten”. De aanslag is de dodelijkste ooit op Turkse bodem. Veel Turken wijzen trouwens met de beschuldigende vinger naar het regime van Recep Tayyip Erdogan.

De pro-Koerdische partij HDP beschuldigt de president ervan doelbewust de veiligheid van de vredesmars in Ankara niet te hebben verzekerd en het Koerdische conflict op te poken in aanloop naar de vervroegde parlementsverkiezingen van 1 november, met de hoop het nationalistische electoraat aan hem te binden. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content