Ahmet Davutoglu zei dat het principe van secularisme ook in de nieuwe grondwet van Turkije vervat zal zitten.

'Het seculiere en democratische karakter van Turkije staat niet ter discussie. Het principe van secularisme garandeert burgers vrijheid van religie en geloof en verzekert dat de staat dezelfde afstand tot alle religies houdt', zei hij in een toespraak. Dat melden internationale media.

Partijgenoot

In de discussie over de geplande grondwetswijziging had parlementslid Ismail Kahraman, net als Davutoglu en president Recep Tayyip Erdogan lid van de islamitisch-conservatieve AK Partij, gezegd dat Turkije een moslimland is en dus een 'religieuze grondwet' moet hebben. Daarna zei hij enkel zijn persoonlijke overtuiging te hebben uitgedrukt. Zijn oproep lokte boze protesten uit.

Aan het persagentschap Anadolu zei president Erdogan tijdens een bezoek aan de Kroatische hoofdstad Zagreb dat Kahraman enkel zijn 'persoonlijke mening' heeft geuit.

Ook de partij distantieerde zich van de uitspraak van Kahraman. Het principe van secularisme moet volgens de AKP ook in de nieuwe grondwet vervat zitten, aldus partijwoordvoerder Ömer Celik. De AKP is echter niet voor een 'militante' scheiding van staat en religie. (KVDA)

Ahmet Davutoglu zei dat het principe van secularisme ook in de nieuwe grondwet van Turkije vervat zal zitten. 'Het seculiere en democratische karakter van Turkije staat niet ter discussie. Het principe van secularisme garandeert burgers vrijheid van religie en geloof en verzekert dat de staat dezelfde afstand tot alle religies houdt', zei hij in een toespraak. Dat melden internationale media.In de discussie over de geplande grondwetswijziging had parlementslid Ismail Kahraman, net als Davutoglu en president Recep Tayyip Erdogan lid van de islamitisch-conservatieve AK Partij, gezegd dat Turkije een moslimland is en dus een 'religieuze grondwet' moet hebben. Daarna zei hij enkel zijn persoonlijke overtuiging te hebben uitgedrukt. Zijn oproep lokte boze protesten uit.Aan het persagentschap Anadolu zei president Erdogan tijdens een bezoek aan de Kroatische hoofdstad Zagreb dat Kahraman enkel zijn 'persoonlijke mening' heeft geuit. Ook de partij distantieerde zich van de uitspraak van Kahraman. Het principe van secularisme moet volgens de AKP ook in de nieuwe grondwet vervat zitten, aldus partijwoordvoerder Ömer Celik. De AKP is echter niet voor een 'militante' scheiding van staat en religie. (KVDA)