Als gevolg van een corruptiezaak zijn in Turkije alweer minstens 14 politieofficieren ontslagen. Dat meldt de omroep BBC. Eerder werd de hoogste politiechef in Istanbul al uit zijn functie gezet.

In het kader van een corruptieonderzoek zijn in het begin van de week meer dan 50 mensen gearresteerd in de Turkse steden Istanbul en Ankara. De arrestaties hebben te maken met de aanbestedingen van overheidsopdrachten. Sommige verdachten zijn inmiddels voor de rechter verschenen. Sinds dinsdag zijn al meer dan 30 politiechefs de laan uit gestuurd.

Het onderzoek is gericht op figuren die dicht staan bij het kabinet van premier Recep Tayyip Erdogan. Zo bevinden zich onder de arrestanten drie zoons van ministers. Premier Erdogan heeft het fraudeonderzoek daarom een 'smerige operatie' genoemd, die als oogmerk heeft zijn regering in diskrediet te brengen. Volgens analisten kan de affaire de plannen van Erdogan in de war sturen om zich in 2014 kandidaat te stellen voor het Turkse presidentschap.

Hizmetbeweging

De golf van arrestaties en ontslagen zijn volgens commentatoren het gevolg van een vete binnen de regerende AK-partij. Fethullah Gülen, een islamgeleerde die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, was tot voor kort een medestander van Erdogan, maar de laatste maanden begint diens invloedrijke Hizmetbeweging zich te keren tegen de Turkse premier.

De Hizmetbeweging bezit een uitgebreid netwerk van islamitische scholen in Turkije. Onlangs kondigde Erdogan aan dat hij zulke scholen wil gaan sluiten. Aanhangers van de beweging van Gülen bekleden in Turkije belangrijke posities bij politie en justitie. (YD)

Als gevolg van een corruptiezaak zijn in Turkije alweer minstens 14 politieofficieren ontslagen. Dat meldt de omroep BBC. Eerder werd de hoogste politiechef in Istanbul al uit zijn functie gezet.In het kader van een corruptieonderzoek zijn in het begin van de week meer dan 50 mensen gearresteerd in de Turkse steden Istanbul en Ankara. De arrestaties hebben te maken met de aanbestedingen van overheidsopdrachten. Sommige verdachten zijn inmiddels voor de rechter verschenen. Sinds dinsdag zijn al meer dan 30 politiechefs de laan uit gestuurd.Het onderzoek is gericht op figuren die dicht staan bij het kabinet van premier Recep Tayyip Erdogan. Zo bevinden zich onder de arrestanten drie zoons van ministers. Premier Erdogan heeft het fraudeonderzoek daarom een 'smerige operatie' genoemd, die als oogmerk heeft zijn regering in diskrediet te brengen. Volgens analisten kan de affaire de plannen van Erdogan in de war sturen om zich in 2014 kandidaat te stellen voor het Turkse presidentschap.De golf van arrestaties en ontslagen zijn volgens commentatoren het gevolg van een vete binnen de regerende AK-partij. Fethullah Gülen, een islamgeleerde die in ballingschap leeft in de Verenigde Staten, was tot voor kort een medestander van Erdogan, maar de laatste maanden begint diens invloedrijke Hizmetbeweging zich te keren tegen de Turkse premier.De Hizmetbeweging bezit een uitgebreid netwerk van islamitische scholen in Turkije. Onlangs kondigde Erdogan aan dat hij zulke scholen wil gaan sluiten. Aanhangers van de beweging van Gülen bekleden in Turkije belangrijke posities bij politie en justitie. (YD)