‘Turkse politie gelooft dat journalist is vermoord op Saoedisch consulaat in Istanbul’

Een betoger houdt een foto vast van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi tijdens een betoging voor het consulaat van Saoedi-Arabië in het Turkse Istanboel, 5 oktober 2018. © Reuters

De Turkse politie gelooft dat de kritische journalist Jamal Khashoggi is vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul. Dat melden twee bronnen zaterdag aan het persagentschap Reuters. De journalist is al enkele dagen vermist, na een bezoek aan het consulaat. De Saoedische ambassadeur werd hiervoor reeds op het matje geroepen door de Turken.

Khashoggi wilde dinsdag een document verkrijgen op het Saoedische consulaat om te kunnen trouwen met zijn Turkse verloofde. Maar ruim vijf uur na sluitingstijd zaten zijn verloofde en een vriend nog altijd op hem te wachten. Sindsdien is niets meer van de man vernomen. De Turkse autoriteiten zijn een gerechtelijk onderzoek gestart.

Zaterdag zeggen twee anonieme bronnen aan het persagentschap Reuters dat de politie gelooft dat de man in het consulaat is vermoord. ‘De eerste beoordeling van de Turkse politie is dat Khashoggi is vermoord op het Saoedische consulaat in Istanbul. We geloven dat de moord met voorbedachten rade gebeurde en dat het lichaam vervolgens uit het consulaat werd verwijderd’.

Volgens het Franse persagentschap AFP denkt de politie dat een groep van een 15-tal Saoedi’s dinsdag speciaal voor de moord naar Istanbul is afgezakt. Zij zouden dezelfde dag nog Turkije hebben verlaten. De groep was in het consulaat aanwezig toen Jamal Khashoggi daar aankwam. Tegenover het Turkse agentschap Anadolu zei de politie dat de man het consulaat niet meer heeft verlaten.

De verloofde van de journalist, Hatice Cengiz, reageert op Twitter dat ze niet gelooft dat hij gedood is.

Eerder zaterdag verklaarde de Saoedische consul-generaal dat zijn land meehelpt bij de zoektocht naar Khashoggi. Saoedi-Arabië is bereid om, in het kader van het onderzoek, de Turkse politie toegang te verschaffen tot de gebouwen van het consulaat.

De journalist Khashoggi was kritisch voor het Saoedische regime. Hij leefde het voorbije jaar in Washington, waar hij schreef voor The Washington Post.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content