De akte van beschuldiging tegen Gülen telt maar liefst 2.527 pagina's. De 75-jarige godsdienstgeleerde wordt onder meer beschuldigd van "het pogen te vernietigen van de grondwettelijke orde door middel van geweld" en "het oprichten en leiden van een gewapende terrorisitische groepering".

Gülen is een voormalige bondgenoot van Erdogan, maar is uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. Sinds 1999 verblijft hij in de VS, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. Erdogan beschuldigt hem ervan het brein achter de couppoging in Turkije te zijn en vraagt de VS dan ook om hem uit te leveren. Gülen ontkent de beschuldigingen en doet die af als "belachelijk" en "lasterlijk".

Eind vorige week had Gülen nog opgeroepen tot de oprichting van een internationale onderzoekscommissie die een onafhankelijk onderzoek moet instellen naar de couppoging. "Indien er maar een tiende van de tegen mij geuite beschuldigingen zou kloppen, ben ik bereid naar Turkije terug te keren en de zwaarste straf te ondergaan", stelde de geestelijke. Hij zei daarbij dat alle verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep een straf moeten krijgen en dat hij zich zijn hele leven tegen een militaire interventie heeft verzet. (Belga/NSK)

De akte van beschuldiging tegen Gülen telt maar liefst 2.527 pagina's. De 75-jarige godsdienstgeleerde wordt onder meer beschuldigd van "het pogen te vernietigen van de grondwettelijke orde door middel van geweld" en "het oprichten en leiden van een gewapende terrorisitische groepering".Gülen is een voormalige bondgenoot van Erdogan, maar is uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. Sinds 1999 verblijft hij in de VS, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. Erdogan beschuldigt hem ervan het brein achter de couppoging in Turkije te zijn en vraagt de VS dan ook om hem uit te leveren. Gülen ontkent de beschuldigingen en doet die af als "belachelijk" en "lasterlijk".Eind vorige week had Gülen nog opgeroepen tot de oprichting van een internationale onderzoekscommissie die een onafhankelijk onderzoek moet instellen naar de couppoging. "Indien er maar een tiende van de tegen mij geuite beschuldigingen zou kloppen, ben ik bereid naar Turkije terug te keren en de zwaarste straf te ondergaan", stelde de geestelijke. Hij zei daarbij dat alle verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep een straf moeten krijgen en dat hij zich zijn hele leven tegen een militaire interventie heeft verzet. (Belga/NSK)