Turkse oppositie eist gerechtigheid op massabetoging

09/07/17 om 17:49 - Bijgewerkt op 10/07/17 om 09:57

Bron: Belga

Ter afsluiting van een meer dan 400 kilometer lange protestmars zijn tienduizenden betogers in Istanboel bijeengekomen. De mars was tegen het beleid van president Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatief-islamitische regering gericht.

Turkse oppositie eist gerechtigheid op massabetoging

Betoging in Turkije © Reuters

CHP-voorzitter Kemal Kilicdaroglu, die de protestmars van Ankara naar Istanboel op 15 juni had opgestart, liep nog enkele kilometers tot aan de manifestatie, waar hij zijn aanhangers zou toespreken. Die zwaaiden met Turkse vlaggen en scandeerden 'recht, rechtvaardigheid, gerechtigheid'.

Kemal Kilicdaroglu (CHP) legt de laatste meters af van een mars die 25 dagen geduurd heeft. Hij draagt een bord waarop 'gerechtigheid' staat.

Kemal Kilicdaroglu (CHP) legt de laatste meters af van een mars die 25 dagen geduurd heeft. Hij draagt een bord waarop 'gerechtigheid' staat. © REUTERS

Volgens media die kritisch staan tegenover de regering, namen aan de betoging in het stadsdeel Maltepe ruim honderdduizend mensen deel. De manifestatie vond onder scherpe veiligheidsmaatregelen plaats. CNN Türk meldde op gezag van de gouverneur van Istanboel dat 15.000 politieagenten waren ingezet.

Aanleiding voor de 'Mars voor Gerechtigheid' was de veroordeling van CHP-parlementslid Enis Berberoglu tot 25 jaar cel wegens het onthullen van geheimen. De mars was tegen het beleid van president Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatief-islamitische regering gericht. Volgens Kilicdaroglu heerst in Turkije een 'klimaat van angst' sinds de noodtoestand werd afgekondigd na de couppoging.

Onze partners