Turkse minister: ‘Europese waarnemers hoeven zich niet te moeien’

© REUTERS

Vragen van Europese verkiezingswaarnemers worden niet gewaardeerd, zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. President Erdogan zei van zijn kant op CNN dat hij zich geen dictator voelt.

Europese verkiezingswaarnemers moeten niet tussenkomen in de binnenlandse Turkse politiek. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu woensdag gezegd, in een reactie op kritiek van de Raad van Europa en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op onregelmatigheden die waarnemers tijdens het referendum van zondag hebben vastgesteld.

In het referendum van zondag haalde het ‘ja’-kamp onder leiding van de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan een nipte meerderheid. Turkije evolueert daardoor van een semi-presidentieel naar een presidentieel systeem, waardoor de formele macht van de president gevoelig wordt uitgebreid.

Waarnemers van de Raad van Europa en de OVSE stellen echter dat beide kampen niet met gelijke wapens streden en dat het referendum ‘niet beantwoordt aan de democratische criteria’. De Europese Commissie drong daarop aan op een transparant onderzoek naar die onregelmatigheden, maar dat voorstel valt bij de Turken op een koude steen.

Volgens Cavusoglu is de Europese kritiek vooral een voorbeeld van ‘onwetendheid’ en waren de OVSE-waarnemers ‘vooringenomen’.

38 protestanten opgepakt

President Recep Tayyip Erdogan zelf gaf een exclusief interview op CNN. ‘Dit systeem is geen eigendom van Tayyip Erdogan. Ik ben een sterfelijk wezen. Ik kan elk moment sterven. Kan je daarom een systeem maken voor een wezen dat elk moment kan sterven? Het systeem betekent een verandering in de democratische geschiedenis van Turkije. Die verandering is het doel’, zegt hij in het interview. Op de vraag of dit de stap naar dictatuur betekent, antwoordt Erdogan: ‘Voor een dictatuur heb je niet noodzakelijk een presidentieel systeem nodig. We hadden een verkiezing, een stembus. Als je zegt dat een stembus een dictator voortbrengt, is dat onjuist, oneerlijk voor het verkiezingsproces en de mensen die gingen stemmen.’

Intussen heeft de Turkse politie volgens de oppositiekrant Birgun in de nasleep van het referendum 38 mensen opgepakt in Istanboel, nadat ze tegen de uitslag van de volksraadpleging hadden geprotesteerd.

Partner Content