Honderden Turkse manifestanten hebben het Israëlische consulaat-generaal in Istanboel aangevallen. Dat leidde tot een interventie van de ordetroepen, aldus persagentschap Dogan.

Pro-islamitische organisaties hadden opgeroepen om de militaire operaties van Israël in de Gazastrook aan de kaak te stellen. De massa gooide met stenen en brak ruiten van het consulaat. Enkele manifestanten probeerden met Palestijnse vlaggen het gebouw binnen te dringen. De oproerpolitie werd talrijk ingezet en kwam meermaals tussenbeide met traangas en het waterkanon.

'Poging tot systematische genocide'

In Ankara manifesteerden verschillende parlementsleden van de regerende AKP, onder leiding van premier Recep Tayyip Erdogan, en van de oppositie voor de ambassade van Israël. Erdogan is een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij noemde de Israëlische bombardementen op de Gazastrook een 'poging tot systematische genocide'.

De relaties tussen Turkije en Israël, voormalige regionale bondgenoten, zijn snel verslechterd na de dood van tien Turkse activisten die deel uitmaakten van een humanitaire vloot die de blokkering van de Gazastrook wilde doorbreken. Een Israëlisch commando had hen op zee gedood.

Bij het Israëlische grondoffensief op de Gazastrook, dat donderdagavond 17 juli startte, zijn al 20 Palestijnen omgekomen. Na de start van het grondoffensief liet ook één Israëlische soldaat het leven. (Belga/WB)

Honderden Turkse manifestanten hebben het Israëlische consulaat-generaal in Istanboel aangevallen. Dat leidde tot een interventie van de ordetroepen, aldus persagentschap Dogan.Pro-islamitische organisaties hadden opgeroepen om de militaire operaties van Israël in de Gazastrook aan de kaak te stellen. De massa gooide met stenen en brak ruiten van het consulaat. Enkele manifestanten probeerden met Palestijnse vlaggen het gebouw binnen te dringen. De oproerpolitie werd talrijk ingezet en kwam meermaals tussenbeide met traangas en het waterkanon.In Ankara manifesteerden verschillende parlementsleden van de regerende AKP, onder leiding van premier Recep Tayyip Erdogan, en van de oppositie voor de ambassade van Israël. Erdogan is een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij noemde de Israëlische bombardementen op de Gazastrook een 'poging tot systematische genocide'. De relaties tussen Turkije en Israël, voormalige regionale bondgenoten, zijn snel verslechterd na de dood van tien Turkse activisten die deel uitmaakten van een humanitaire vloot die de blokkering van de Gazastrook wilde doorbreken. Een Israëlisch commando had hen op zee gedood. Bij het Israëlische grondoffensief op de Gazastrook, dat donderdagavond 17 juli startte, zijn al 20 Palestijnen omgekomen. Na de start van het grondoffensief liet ook één Israëlische soldaat het leven. (Belga/WB)