Turkse lira staat weer sterk onder druk

© reuters

De Turkse lira staat ook maandag weer sterk onder druk. In de Aziatische handel daalde de waarde van de Turkse munt maandag tegenover de euro en de dollar gevoelig. Er moet nu bijna acht lira betaald worden voor één euro, en zeven lira voor één dollar.

De koersval van vrijdag gaat daarmee gewoon voort. Ook toen verloor de lira al vijftien procent tegenover de dollar. Tegenover begin dit jaar bedraagt het verlies al bijna vijftig procent.

In het weekend verscherpte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nog zijn toon in het conflict van zijn land met de VS. Hij hield verschillende strijdvaardige toespraken over ‘campagnes’ tegen zijn land en viel de VS opnieuw hevig aan. In het geschil tussen Ankara en Washington gaan maandagochtend sterk verhoogde douanetarieven van de VS op staal in.

Actieplan

De centrale bank benadrukte maandag dat ze ‘alle noodzakelijke liquiditeiten aan de banken zal verschaffen’. In een reeks tweets beloofde de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak, de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een ‘actieplan’, dat vanaf maandagochtend in voege is. Hij gaf volgens nieuwsagentschap Anadolu ook aan dat geen deposito’s in beslag genomen zullen worden en geen vreemde valuta op bankrekeningen in lira omgezet zullen worden.

De Brusselse beurs heeft de handel maandag met verlies aangevat. Kort na opening noteerden alle aandelen binnen de Bel20-index in het rood. Ook de andere Europese beurzen zijn de week begonnen met verliezen. Beleggers maken zich zorgen dat de Turkse crisis overslaat naar de Europese financiële markten en bankensector.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content