Turkse jongen na 108 uur vanonder puin

Meer dan vier dagen lag de jongen van dertien jaar onder het puin.

Meer dan vier dagen na de aardbeving in Turkije is nog een jongen van dertien levend vanonder het puin gehaald. Dat meldt het persagentschap Anatolië.

Exact 108 uur zat Ferhat Tokay vast onder de brokstukken van een ingestort appartement in Ercis toen hij door reddingswerkers uit zijn benarde positie bevrijd kon worden. De jongen was gewond maar bij bewustzijn.

De aardbeving met een magnitude van 7,2 die zondag de Oost-Turkse provincie Van trof, heeft ondertussen 550 doden en 2.300 gewonden geëist. In totaal werden tot nu toe 187 mensen levend vanonder het puin gehaald.

Solidariteit

De aardbeving zorgt voor solidariteit van de buurlanden van Turkije, dat aanvankelijk bij monde van premier Recip Erdogan beweerde de ramp alleen aan te kunnen. Opmerkelijk is de hulp van erfvijanden Armenië en Griekenland en de voormalige bondgenoot in de regio Israël.

De slechte relatie met Armenië gaat terug tot de genocide op de Armeniërs onder Kemal Atatürk, die tot op vandaag ontkend wordt door Turkije. Met Griekenland loopt een diplomatieke discussie over het eiland Cyprus. Griekenland ligt dwars bij de erkenning van Turkije als lid van de Europese Unie. En met Israël kwam het de laatste maanden geregeld tot hoogoplopende ruzies, in gang gezet door de raid van Israël op een hulpkonvooi naar Gaza. Daarbij kwamen negen Turken om. Dat Israël daar geen excuses voor wou aanbieden, kon in Turkije op veel ongenoegen rekenen. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content