‘Turkse grondwet moet religieus worden – secularisme mag er geen deel van uitmaken’

Ismail Kahraman, parlementsvoorzitter © BELGAIMAGE

De volgende grondwet van Turkije moet ‘religieus’ worden. ‘Secularisme’ mag er geen deel van uitmaken. Dat stelt parlementsvoorzitter Ismail Kahraman volgens het regeringsgezinde persagentschap Anatolia.

Sinds de verkiezingen van november maakt regeringspartij AKP een prioriteit van een nieuwe grondwet. Deze nieuwe grondwet moet de oude, die door een militaire junta in 1980 werd opgesteld, vervangen.

“Waarom zouden we als moslimland in een toestand moeten zijn dat we afstand nemen van religie?” aldus Ismail Kahraman, een partijgenoot van president Erdogan, tijdens een conferentie in Istanboel over de grondwet die er aankomt.

“We zijn een moslimland. Bijgevolg moeten we een religieuze grondwet hebben. Secularisme kan in geen geval deel uitmaken van de nieuwe grondwet”.

Sinds de huidige president Recep Tayyip Erdogan in 2003 aan de macht kwam, heeft hij op vele punten afstand genomen van de seculiere principes die “de stichter van modern Turkije” Kemal Ataturk had uitgedokterd, waarbij religie in politiek taboe was.

Onder Erdogan zijn een aantal verboden tegen het dragen van hoofddoeken (op school en in openbaar ambt) ongedaan gemaakt, is de verkoop van alcohol beperkt, en staan gemengde verblijven aan universiteiten onder druk.

‘Chaos in het Midden-Oosten is gevolg van uw principes’

Op de uitspraken van de parlementsvoorzitter volgde meteen een reactie via Twitter van oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu. “De chaos in het Midden-Oosten is het gevolg van een manier van denken die, zoals de uwe, van religie een politiek instrument maakt. Secularisme bestaat zodat mensen hun religie vrij kunnen beoefenen, meneer Kahraman!”.

Kahraman pleitte volgens Anatolia ook voor een “presidentieel systeem” in Turkije, wat volgens hem geen stap zou betekenen in de richting van een dictatuur. “Is Obama een dictator?”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content