Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Gülen roept Washington op om elke vraag tot uitlevering af te wijzen

Moslimprediker Fethullah Gülen heeft aan de Verenigde Staten, waar hij verblijft, gevraagd om de uitleveringsverzoeken van Turkije te verwerpen. Dat land stuurde dinsdag naar eigen zeggen vier documenten naar de VS die de betrokkenheid van Gülen bij de mislukte staatsgreep in Turkije zouden bewijzen. Gülen ontkent betrokken te zijn bij de couppoging.

Gülen is een voormalige bondgenoot van Turks president Recep Tayyip Erdogan, die is uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. In 1999 werd hij naar de VS verbannen, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. De prediker doet de beschuldigingen van Erdogan over zijn betrokkenheid bij de couppoging van vorige week af als "belachelijk" en ontkent alle betrokkenheid.

"Erdogan heeft nogmaals getoond dat hij tot alles bereid is om zijn macht te consolideren en iedereen die kritiek levert te vervolgen", verklaarde hij.

De Verenigde Staten gaven dinsdag aan dat ze de documenten van Turkije hadden ontvangen en dat ze die zouden bekijken. Amerikaans president Barack Obama zou ook al een telefoongesprek gehad hebben met Erdogan over de kwestie.

Gülen vraagt de VS nu echter om niet in te gaan op de uitleveringsverzoeken van Turkije. "Ik roep de Amerikaanse regering op om elke poging te verwerpen om de uitleveringsprocedure te misbruiken voor politieke vendetta's", klinkt het.

Gülen is de spirituele leider van de Hizmet-beweging, een gigantisch net van scholen, ngo's en bedrijven. Hizmet heeft veel invloed in de media, de politie en de magistratuur (Belga)

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Couppoging kost Turkse banken mogelijk geld

De kredietwaardigheid van zeventien banken in Turkije staat onder druk door de mislukte staatsgreep in het land. De militaire coup werd door de regering van president Recep Tayyip Erdogan afgewend, maar dat kan niet verhullen dat er sprake is van politieke "uitdagingen", stelt kredietbeoordelaar Moody's. Een lagere kredietbeoordeling kan het duurder maken om geld te lenen.

Eerder al liet Moody's weten Turkije in de gaten te houden, als voorbode op een mogelijk verlaging van de kredietbeoordeling van het land. Volgens de organisatie wordt onder meer bekeken of de overheid nog wel goed kan ingrijpen in de bankensector als dat nodig is. Moody's verwacht dat alle zeventien financiële instellingen in zekere mate last hebben van de ontstane onrust. Er wordt per bedrijf gekeken hoe groot die invloed is.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

VS onderzoeken Turkse documenten over Gülen

De Verenigde Staten hebben bevestigd dat ze van de Turkse regering documenten over moslimprediker Fethullah Gülen hebben ontvangen. Er wordt nog nagegaan of die ook een officieel uitleveringsverzoek bevatten, zei de woordvoerder van het State Department, Mark Toner.

President Barack Obama telefoneerde dinsdag met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, aldus het Witte Huis. Naar verluidt zou Obama Turkije aangeboden hebben om te helpen bij het onderzoek naar de poging tot staatsgreep. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Militairen die naar Griekenland vluchtten, zijn verhoord

De Griekse autoriteiten zijn begonnen met de regeling van het asielverzoek van acht Turkse mogelijke putschisten, wier uitlevering door Ankara wordt gevraagd. De militairen, die met een helikopter naar het buurland waren gevlucht, verklaarden tijdens hun eerste verhoor dat ze niets met de staatsgreep in Turkije te maken hadden. 'Ze vreesden voor hun leven', zei een advocate van de militairen aan de Griekse radio ERT.

Volgens Griekse juristen kan de asielprocedure een aantal maanden duren als de Turkse soldaten alle rechtsmiddelen tot en met het hooggerechtshof benutten. Turkije hoopt op een snelle uitlevering. Een andere beslissing zou 'de bilaterale betrekkingen tussen beide landen niet helpen', verklaarde de Turkse ambassadeur in Athene, Kerim Uras, aan de Griekse media. De Griekse autoriteiten hadden de militairen helemaal geen toelating tot landen mogen geven. (Belga)

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Bourgeois ziet gelijkenissen met naziregime: 'Rectoren, professoren afzetten hebben nazi's ook gedaan'

Vlaams minister-president Geert Bourgeois noemt het afzetten van magistraten en professoren in Turkije "praktijken die niet thuishoren in een rechtstaat". Dat zei hij in het Radio 1-programma "De Wereld Vandaag". Bourgeois ziet een gelijkenis met het naziregime. "Het naziregime heeft op een bepaald moment magistraten afgezet. Het eerste wat men gedaan heeft toen men Polen binnenviel, is professoren afzetten."

Bourgeois spreekt van een "bangelijke evolutie" in Turkije. "Dit is angstwekkend en ik vind dat er geen plaats is in de Europese Unie voor een land dat die weg opgaat", zei Bourgeois.

"We moeten echt wel duidelijk maken met de Europese Unie dat dit absoluut niet hoort, dat dit niet conform is onze opvattingen en dat dit er niet toe kan leiden dat Turkije lid wordt van de Europese Unie."

Bourgeois maakte een link met het naziregime. "Rectoren, professoren afzetten, heeft het naziregime ook gedaan. Rechters ontslaan dat zijn praktijken die niet thuishoren in een democratische rechtstaat", zei Bourgeois. "Ik weet dat het naziregime op een bepaald moment magistraten afgezet heeft en professoren afgezet heeft. Het eerste wat het gedaan heeft toen men Polen binnenviel, is professoren afzetten. Ik zeg niet dat Turkije een naziregime is, maar het zijn praktijken die niet thuishoren in een democratie", aldus Bourgeois.

"Een uitvoerende macht die intervenieert in de rechterlijke macht, dat betekent dat je de scheiding der machten opheft. Dat is de waarborg voor ons allemaal om tegen de overheid beschermd te zijn, om onze mening te kunnen uiten of om te procederen tegen de overheid en in te gaan tegen wat die overheid zegt of doet."

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Meer dan 15.000 ambtenaren van ministerie van Onderwijs ontslagen

In de nasleep van de mislukte putsch van vorig weekeinde in Turkije heeft het ministerie van Onderwijs in Ankara beslist, 15.200 medewerkers van dat ministerie te ontslaan. Dat meldt nieuwszender CNN Türk. Voorts wil de Hoge Onderwijsraad dat alle rectoren van openbare universiteiten de laan worden uitgestuurd. Ook radio- en televisiezenders worden gevisserd: van 24 van hen is de licentie ontnomen. De voorbije dagen waren al 20 online-nieuwsportalen geblokkeerd. Bij de inlichtingendiensten sneuvelen ook al een honderdtal medewerkers. (Belga)

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Vautmans: 'Onze Europese waarden staan niet in de solden'

In een persbericht heeft Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) de Europese Unie opgeroepen om de toetredingsgesprekken met Turkije stop te zetten.

'Een militaire coup is niet de manier om in een democratie een verkozen president en zijn regering af te zetten', aldus Hilde Vautmans, lid van de AFET, de commissie van de Buitenlandse Zaken. Tegelijk waaschuwt ze president Erdogan en de hele Turkse regering: 'Ze moeten de coupplegers straffen volgens democratische principes. Maar toch niet met het herinvoeren van de doodstraf. Dat is geen stap voorwaarts naar betere relaties met de Europese Unie. Daarom dat de toetredingsgesprekken als toekomstig lid van de EU moeten opgeschort worden', stelt Vautmans.

De politica wil ook de situatie van de mensenrechten opvolgen. 'Het aantasten van de persvrijheid blijft onaanvaardbaar, het gerechtelijk apparaat staat onder druk. De rechtstaat is in gevaar in Turkije. Maar een antwoord hebben wij alvast klaar voor Turkije: onze Europese waarden staan niet in de solden.'

'Een stabiele omgeving in Europa is voor mij erg belangrijk. Het baart me daarom ook zorgen dat deze gebeurtenissen naar hier overwaaien, zoals in Limburg in Beringen waar een Turks cultureel centrum werd vernield, waar er wordt gedreigd, waar mensen op de vlucht slaan en de politie te lijf wordt gegaan. Dit kan gewoonweg niet. Alleen een volwassen democratie kan Turkije terug op de kaart zetten en de relaties met Europa verbeteren', besluit Vautmans. 'Ik verwacht van de Europese Commissie en de Europese Raad een stevig statement.'

Belga
© Belga
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Turkije opent kliklijnen en roept Vlaanderen op: 'Moet Gülen-beweging onderzoeken'

De Turkse couppoging blijft ook in het buitenland doorwerken, met kliklijnen in Nederland en een oproep door de Turkse ambassade in Brussel aan de Vlaamse regering om een onderzoek te doen naar de Gülen-beweging.

'Totaal onaanvaardbaar' en 'te gek voor woorden'. Zo bestempelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois verdachtmakingen van de Turkse ambassade.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

257 medewerkers van eerste minister ontslagen

Bij een nieuwe zuiveringsactie als gevolg van de mislukte staatsgreep in Turkije, zijn in de kantoren van eerste minister Binali Yildirim in totaal 257 mensen ontslagen. Dat meldt het Turkse nieuwsagentschap Dogan.

Ook bij het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) zijn 492 mensen uit hun functie ontzet, zo meldt dezelfde bron nog. Volgens het door de overheid gecontroleerde persbureau Anadolu is daarnaast ook Erkan Kivrak gearresteerd. Hij werd beschouwd als de belangrijkste militaire adviseur van president Recep Tayyip Erdogan. Kivrak werd tijdens zijn vakantie opgepakt in een hotel in Antalya. Het is niet duidelijk waarvan hij verdacht wordt.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Bourgeois reageert op beschuldigingen Turkse ambassade

'Totaal onaanvaardbaar' en 'te gek voor woorden'. Zo bestempelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) enkele uitspraken van de woordvoerder van de Turkse ambassade. Die zegt in Gazet van Antwerpen onder meer dat de Vlaamse overheid goede banden heeft met terroristische Gülen-organisaties.

'Beschuldigingen dat de Vlaamse regering terroristische organisaties zou steunen, neem ik niet. Dit is te gek voor woorden. Als iemand bewijzen heeft van onwettige daden, kan hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht', luidt het.

Belga Image
© Belga Image
Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Turkije vraagt officieel uitlevering Gülen

Turkije heeft officieel de uitlevering van Fethullah Gülen gevraagd aan de Verenigde Staten. Dat zei eerste minister Binali Yildirim in het parlement vandaag. Eerder had president Erdogan dat gevraagd, maar nu is het verzoek officieel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Erdogan: 'Als parlement doodstraf weer invoert, teken ik de wet'

Als in het Turkse parlement een meerderheid gevonden wordt om de doodstraf weer in te voeren, dan zal de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die wet tekenen. Dat heeft Erdogan zelf maandag gezegd in een interview met CNN. 'Natuurlijk is het aan het parlement om hierover (over de herinvoering van de doodstraf, red.) een beslissing te nemen', zei Erdogan. 'De parlementaire leiders zullen hiervoor dus samen moeten komen en dat bespreken. Als ze akkoord zijn hierover te spreken dan zal ik als president elke beslissing die daarover van het parlement komt, goedkeuren.'

Maandag was Erdogan door Europa en de Navo al gewaarschuwd de maatregel niet weer in te voeren. Zo wees de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel erop dat een land met de doodstraf geen lid kan zijn van de EU. Ook de Europese Buitenlandminister Federica Mogherini had zich in die zin verklaard. Turkije schafte in 2004 de doodstraf af in het kader van zijn kandidatuur voor EU-lidmaatschap.

Nog volgens CNN zal Erdogan binnen enkele dagen de Verenigde Staten formeel vragen om de uitlevering van Fethullah Gülen, de imam die volgens het regime in Ankara de schuld draagt voor de staatsgreep.

Belga Image
© Belga Image
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

7 nieuwe arrestaties op luchtmachtbasis Incirlik

Op de luchtmachtbasis van Incirlik in het zuiden van Turkije zijn zeven militairen opgepakt en aangehouden. Dat meldt het staatspersbureau Anadolu. De basis wordt gebruikt door de door de Amerikanen geleide coalitie tegen de terreurgroep IS. Eerder op de dag hielden politie en justitie een huiszoeking op de basis (zie ouder bericht in deze live). De Turkse autoriteiten hadden eerder al de bevelhebber van de basis en een tiental anderen opgepakt die ervan verdacht worden hulp geleverd te hebben aan de coupplegers. Het regime in Ankara vermoedt dat de basis gebruikt werd om vliegtuigen te leveren aan de putschisten. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ozturk ontkent coup': Anadolu past berichtgeving aan

Akin Ozturk, de voormalige bevelhebber van de Turkse luchtmacht, ontkent dat hij achter de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag te zitten. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu in een nieuw bericht, nadat ze eerder hadden gemeld dat Ozturk had bekend de man achter de staatsgreep te zijn (zie ouder bericht in de live). 'Ik ben niet iemand die een militaire staatsgreep plant en leidt', aldus Ozturk in een citaat dat Anadolu verspreidt. 'Ik weet niet wie de coup gepland en geleid heeft. Mijn ervaringen doen me besluiten dat de parallelle structuur (van imam Fethullah Gülen, red.) achter deze couppoging zit. Maar het is moeilijk te overzien wie binnen het Turkse leger deze zaak georganiseerd en uitgevoerd heeft. Wat dat betreft, weet ik van niets. Ik heb hard opgetreden tegen deze structuur. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Internationale gemeenschap wijst Turkije op belang van democratie en rechtsstaat

In een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan wees Duits bondskanselier Angela Merkel onder meer op het belang van een behoud van de principes van de rechtsstaat. Ze heeft ook gezegd dat de golf van arrestaties en ontslagen in het leger, bij de politie en binnen het gerecht, 'aanleiding zijn tot grote zorgen'. Haar woordvoerder, Steffen Seibert, zei daarnaast in Berlijn dat Duitsland 'de doodstraf categorisch afwijst. Een land dat de doodstraf heeft, kan geen lid van de EU zijn.'

Maandag was ook een gelijkaardig geluid te horen bij de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Ook hij wees op het belang de rechtsstaat te beschermen en zei dat het voor Turkije, 'als lid van een unieke waardegemeenschap', onontbeerlijk is om zoals alle andere leden van de Navo 'onbeperkt respect voor de democratie en haar instellingen, de grondwettelijke orde, de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden' te betonen.

De Raad van Europa, waarvan Turkije een van de 47 leden is, is vooral bezorgd over de mogelijke herinvoering van de doodstraf in Turkije. 'Geen enkele lidstaat mag de doodstraf uitoefenen. Dat is een van de verplichtingen die in het Europees verdrag ter Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) staan', zegt secretaris-generaal Thorbjørn Jagland, die erop wijst dat Turkije de de protocollen 6 en 13, die de doodstraf afschaffen, heeft geratificeerd.

Eerder op maandag drongen onder meer Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, de vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini, Frans Buitenlandminister Jean-Marc Ayrault, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn, er al op aan om de rechtsstaat in Turkije overeind te houden. (Belga)

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Huiszoeking op door Amerikanen gebruikte basis Incirlik'

Op de luchtmachtbasis van Incirlik, in het zuiden van Turkije, is een huiszoeking aan de gang. Dat meldt de krant Hurriyet. Turkije en de Verenigde Staten gebruiken Incirlik het meest, maar er zijn ook andere landen, zoals Duitsland, actief. Militairen van die basis zouden betrokken geweest zijn bij de mislukte coup van afgelopen vrijdag. Volgens het staatspersbureau Anadolu doorzoeken procureurs en politieagenten de basis.

Na de mislukte staatsgreep werd Incirlik, door de Amerikanen gebruikt voor hun aanvallen op de terreurgroepering Islamitische Staat (IS) zaterdag reeds één dag afgesloten. Op maandag werd de bevelhebber van de basis, generaal Bekir Ercan Van, opgepakt samen met tien van zijn soldaten voor medeplichtigheid. (AFP)

BELGA
© BELGA
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Oud-bevelhebber luchtmacht 'bekent' achter coup te zitten

Het Turkse staatspersagentschap Anadolu meldt dat de vroegere bevelhebber van de luchtmacht, Akin Ozturk, bekend heeft dat hij achter de mislukte staatsgreep zit. Op foto's van Ozturk die het persbureau op Twitter publiceerde, is de man bebloed en met een oor in een verband te zien. Na de mislukking van de coup werd Ozturk opgepakt en in de media snel als brein achter de coup genoemd. Regeringskringen in Ankara noemden hem al snel de 'formele leider van de junta'.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gevluchte militairen donderdag voor Griekse rechtbank

De acht Turkse militairen die tijdens de mislukte staatsgreep het land ontvlucht zijn (twee bevelhebbers, vier kapiteins en twee sergeanten), zullen donderdag in snelrecht berecht worden, omdat ze Griekenland illegaal zijn binnengekomen en het Griekse luchtruim geschonden hebben. Volgens hun advocaat gaan ze asiel aanvragen in Griekenland omdat ze naar eigen zeggen geen deel uitmaakten van de putsch. Ze zouden gevlucht zijn omdat de politie hen onder vuur nam. Een Turkse advocaat zei aan de publieke zender ERT dat Ankara hun uitlevering gaat vragen omdat ze 'coupplegers' zijn en 'het vuur op burgers hebben geopend'. Ook de Turkse Buitenlandminister Mevlut Cavusoglu had dat al aangegeven. Een gerechtelijke bron zegt dat nog geen enkele vraag tot uitlevering is ingediend bij het Griekse ministerie van Justitie. Zondagochtend konden de Turken de Black Hawk-helikopter al recupereren. (Belga)

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Verdeeldheid tussen Turken was nooit zo groot'

Fedactio, een Turkse vereniging die bij de Gülen-beweging hoort, roept op tot dialoog tussen hun aanhangers en die van Turks president Erdogan.

'De Gülen-beweging wordt allerlei zaken verweten, tot zelfs terrorisme, maar nooit wordt iets bewezen,' zegt woordvoerder Bahattin Koçak aan Belga. Hij betreurt dat de staatsgreep in hun schoenen geschoven wordt. 'Meer zelfs, de democratie is absoluut heilig voor ons. Wij zijn dus honderd procent tegen eender welke staatsgreep'.

De spanningen tussen aanhangers van Erdogan enerzijds en die van Gülen anderzijds lopen ondertussen hoog op. Ook in België laten aanhangers van Erdogan van zich horen. Zo werd het kantoor van Fedactio afgelopen weekend bekogeld met stenen, en is het in Beringen, waar de met Gülen sympathiserende vereniging Vuslat actief is, al enkele dagen op rij onrustig.

Koçak: 'De verdeeldheid op politiek vlak was dan ook nog nooit zo groot. Ofwel ben je voor Erdogan, ofwel ben je een staatsvijand. Wij willen niets liever dan in dialoog treden met de aanhangers van Erdogan, maar dat is gewoon niet mogelijk. De andere kant wil niet luisteren, ook al willen wij verzoenen.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Expert: 'Coupplegers in Turkije deden zowat alles verkeerd'

Edward Luttwak sloeg de couppoging in Turkije met professionele interesse gade. De 73-jarige Amerikaanse politicoloog geldt als dé 'coupexpert' en is de auteur van het boek Coup d'Etat: A Practical Handbook. In een interview met de Nederlandse krant Trouw legt hij uit waarom de coup verkeerd liep. 'De volgende keer mogen ze me bellen, maar dan moeten ze wel mijn adviezen tot op de letter uitvoeren'. Ook de president krijgt een veeg uit de pan. 'Erdogan moet op zijn tellen passen, want zijn tegenstanders zullen de volgende keer professioneler te werk gaan'. Lees het interview op trouw.nl.

Wikipedia/Creative Commons
© Wikipedia/Creative Commons
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Nieuwe beelden tonen helikopteraanval in Ankara

De Turkse inlichtingendienst heeft nieuwe beelden vrijgegeven van een helikopteraanval op haar eigen hoofdkwartier tijdens de staatsgreep. De video's zijn gemaakt door bewakingscamera's aan het hoofdkwartier in Ankara. (Beelden VTM)

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Ondertussen al 13.000 mensen geschorst

Nog in de marge van de coup zijn meer dan 13.000 medewerkers van politie en justitie geschorst, meldt staatspersagentschap Anadolu. Daarbij zijn de meer dan 6.000 opgepakte militairen niet inbegrepen.

Vakantie voor alle Turkse ambtenaren ingetrokken

Alle Turkse ambtenaren moeten zo snel als mogelijk weer aan het werk en alle jaarlijkse vakanties worden tot nader bericht ingetrokken. Dat meldt staatspersbureau Anadolu. Het gaat om meer dan 3 miljoen ambtenaren, melden Turkse media. De beslissing werd genomen door premier Binali Yildirim, drie dagen na een mislukte staatsgreep door een deel van het leger.

Beringen plant overleg met gouverneur, politie en parket na drie woelige protestavonden

De stad Beringen plant maandagavond een overleg met provinciegouverneur Herman Reynders, de lokale politie en het parket van Limburg naar aanleiding van de drie woelige protestavonden die plaatsvonden in de nasleep van de mislukte couppoging in Turkije. Burgemeester Maurice Webers (sp.a) heeft er stilaan genoeg van dat iedere avond tientallen tot honderden mensen de straat optrekken, want tussen hen zitten enkele onruststokers (van buiten de provincie) die minder goede bedoelingen hebben. Tientallen mensen, die banden hebben met de Gülenbeweging, krijgen intussen politiebescherming of leven ondergedoken.

"Het overleg is bedoeld om de stand van zaken te bekijken en te zien welke maatregelen we kunnen treffen, als we erin slagen om de enkele amokmakers te identificeren. Er is een vrij verkeer van mensen, maar de bedreigingen en de agressie moeten stoppen. De politie houdt al een verhoogd toezicht aan de woningen van de Gülen gezinde personen", aldus burgemeester Webers.

Blijkbaar zou zijn sp.a-partijgenoot Ahmet Koç en schepen in Beringen op sociale media bepaalde uitspraken hebben gedaan die mogelijk niet door de beugel kunnen. "We gaan bekijken of dit klopt. We zullen zien wat er precies gepost is geweest. Ook in dit geval, iedereen is gelijk voor de wet", zegt Webers daarop.

België heeft nog geen Turks uitleveringsverzoek ontvangen

België heeft van de Turkse overheid voorlopig nog geen verzoek voor de uitlevering van mogelijke aanhangers van de Turkse putschisten ontvangen. Dat heeft de FOD Justitie maandag meegedeeld.

De Turkse overheid verdenkt Fethullah Gülen, een in de VS wonende islamitische denker en geleerde, ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond. Volgens verschillende media wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan nu aan de westerse landen vragen om aanhangers van Gülen uit te leveren.

Hoewel de Turkse geestelijke ook in België heel wat sympathisanten telt, heeft ons land voorlopig nog geen verzoek in die zin gekregen, zo is maandag te horen bij de FOD Justitie. "De dienst Internationale Samenwerking in Strafzaken heeft geen dergelijke uitleveringsverzoeken ontvangen", zegt woordvoerder Edward Landtsheere. "Maar het zou ook verwonderlijk zijn mochten we op die korte termijn al verzoeken hebben binnengekregen, want dat neemt toch enige tijd in beslag", klinkt het nog.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Groen wil dat regering-Michel 'sterk reageert' op situatie Turkije

Oppositiepartij Groen vraagt de federale regering 'sterk te reageren' op de politieke situatie in Turkije en de mogelijke escalatie van het conflict in ons land. Lees meer.

/
© /

Komt er een referendum over invoering doodstraf?

De Turkse premier Binali Yildirim houdt een herinvoering van de doodstraf in zijn land mogelijk, maar waarschuwt voor overhaaste beslissingen. "Het is niet ernstig om in de emoties en opwinding van het moment een te snelle beslissing te nemen", verklaarde Yildirim maandag in verband met de mislukte poging tot staatsgreep. "Maar we kunnen die eis van van onze bevolking niet negeren. Het parlement zal hierover uitvoerig discussiëren en beraadslagen". Eerder wilde zijn regering deze eis afwijzen noch steunen.

Voor een herinvoering van de doodstraf moet de grondwet gewijzigd worden, aldus Yildirim. "We zullen ons daarbij richten op de mening van het volk". Het is onduidelijk of de eerste minister daarmee doelt op een mogelijk referendum. President Recep Tayyip Erdogan had zondag aangekondigd dat hij zich met de oppositie over een herinvoering van de doodstraf wil beraden. Om een referendum op gang te brengen, heeft regeringspartij AKP 330 van de 550 stemmen uit het parlement en dus de steun van de oppositie nodig.

Geert Bourgeois: "Onaanvaardbaar dat spanningen in Turkije hier geïmporteerd worden"

Afgelopen weekend veroorzaakten de mislukte coup in Turkije in sommige Vlaamse gemeenten met een belangrijke Turkse gemeenschap heel wat spanningen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois toonde zich na de Vlaamse ministerraard "bezorgd" om de situatie.

"Het gaat om mensen van de tweede, derde, vierde generatie. Het is onaanvaardbaar dat binnenlandse spanningen van binnen Turkije hier geïmporteerd worden", zei Bourgeois. "Er is het recht op vrije meningsuiting en er is de rechtstaat. De gedeelde samenleving kan enkel die zijn die gebaseerd is op de waarden van de verlichting."

In de Limburgse gemeente Beringen waren er al drie nachten op rij protesten, waarbij aanhangers van de Gülen-beweging werden belaagd. Sommige Gülen-aanhangers zouden zelfs politiebescherming nodig hebben, of zijn ondergedoken.

Laatste officiële dodental: 208, verwarring over aantal gedode putschisten

Volgens officiële cijfers van de Turkse overheid telt het dodental van de mislukte staatsgreep ondertussen 145 burgers, 60 politieagenten en 3 soldaten gedood. Er zouden ook 1.491 gewonden zijn gevallen.

Er heerst echter nog verwarring over het aantal gedode putschisten, waarop Yildirim maandag in Ankara een cijfer van 24 plakte. De regering had tot dusver van meer dan 100 gedode putschisten uit de rangen van de strijdkrachten gesproken.

Regeringsvertegenwoordiger: "Enscenering is niet ernstig te nemen"

De regering in Ankara heeft samenzweringstheorieën over een mogelijke enscenering van de poging tot staatsgreep door president Recep Tayyip Erdogan verontwaardigd van de hand gewezen. "Die beschuldiging is even ernstig te nemen alsof 9/11 een inside job was of dat Barack Obama een verholen moslim uit Kenia is", zei een regeringslid in Ankara, die anoniem wenste blijven, maandag.

Na 11 september 2001 deden allerhande theorieën de ronde dat niet de terreurorganisatie al-Qaida, maar iemand anders voor de aanslagen in New York verantwoordelijk was. Bovendien wakkerden de tegenstanders van de president de twijfel aan of Obama daadwerkelijk op Hawaii en niet in het thuisland van zijn vader in Kenia is geboren.

Het Turkse regeringslid zei voorts: "Het parlement werd door gevechtsvliegtuigen aangevallen. Onschuldige mensen werden beschoten door soldaten, die de Bosporusbrug versperden. Het hotel van de president werd bestormd. Het is onwezenlijk, maar het is spijtig genoeg wat er is gebeurd en we proberen onze democratie weer gezond te maken"

Wikileaks publiceert 100.000 documenten over de machtsstructuur in Turkije

In de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije heeft de klokkenluiderswebsite Wikileaks maandag gezegd dat het meer dan 100.000 documenten zal publiceren over de Turkse regering

"Bereid je voor op een gevecht wanneer we meer dan 100.000 documenten over Turkije vrijgeven", luidt het op Twitter.

Wikileaks werd in 2006 opgericht door Julian Assange en heeft sindsdien al heel wat geheime documenten gepubliceerd. In 2010 werd op de klokkenluiderswebsite onder meer een groot aantal geheime diplomatieke documenten van de Verenigde Staten vrijgegeven. Dat leidde tot gezichtsverlies in Washington en ondermijnde heel wat diplomatieke relaties van de VS.

Mogherini: "Een land dat de doodstraf hanteert kan géén EU-lidstaat worden"

De mogelijke herinvoering van de doodstraf komt niet overeen met de grondrechten van de EU. "Een land dat de doodstraf hanteert kan géén EU-lidstaat worden", stelt Federica Mogherini, EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse zaken en Veiligheidsbeleid.

Ook Belgisch minister Didier Reynders vindt de doodstraf ongehoord. "Dat stelt inderdaad problemen met de EU. Je kan je dat niet inbeelden van een land dat toenadering wil tot Europa."

John Kerry: "NAVO-lidstaat moet aantal democratische normen in acht nemen"

Amerikaans minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry herinnerde Turkije eraan als NAVO-lidstaat een aantal democratische normen in acht moet nemen. "We vragen de Turkse regering om de rust en stabiliteit in het land te bewaren, en dat de regering het respect voor de democratische instellingen van het land en voor de rechtsstaat overeind houdt."

Volgens de Amerikaan lijdt het geen twijfel dat de verantwoordelijken voor de coup berecht moeten worden, "maar we waarschuwen ook voor een bereik dat veel verder gaat".

Hij voegde er ook nog aan toe: "Er zijn duidelijk veel mensen heel snel gearresteerd. Dus ik denk dat de waakzaamheid en het toezicht de komende dagen aanzienlijk zal zijn", zei hij, in de hoop een constructieve samengewerking kan worden opgestart om "een terugval te vermijden".

VS willen bewijzen voor uitlevering Gülen (en niet enkel beschuldigingen)

De Verenigde Staten hebben nog geen formeel verzoek ontvangen om prediker Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Maar indien er zo'n verzoek zou komen, dan moet Turkije echte bewijzen op tafel leggen dat Gülen te maken heeft met de mislukte coup. Dat maakte Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maandag in Brussel duidelijk na afloop van een vergadering met zijn ambtgenoten van de Europese Unie.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zit zijn rivaal Gülen achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond. Het staatshoofd vroeg het voorbije weekeinde in het openbaar om de uitlevering van de prediker, die in de Verenigde Staten verblijft.

Kerry wees er maandag op dat de VS nog geen formeel verzoek tot uitlevering hebben ontvangen via de geijkte kanalen. Als zo'n verzoek er komt, dan moeten de Turken "bewijzen sturen, geen beschuldigingen".

Enkel als de Amerikanen "echte bewijzen zien die standhouden in het licht van een nauwkeurig onderzoek", dan zullen ze hun bilaterale afspraken op vlak van uitleveringen respecteren, aldus de Amerikaanse buitenlandminister.

Soldaat opent vuur aan gerechtsgebouw in Ankara

Na de mislukte staatsgreep door eenheden van het Turkse leger heeft een soldaat maandag in de omgeving van het centraal gerechtsgebouw in Ankara het vuur geopend. De man werd overmeesterd, klinkt het in regeringskringen. Er waren geen slachtoffers.

Sinds het neerslaan van de coup treedt de regering krachtdadig op tegen mogelijke aanhangers van de schriftgeleerde Fethullah Gülen in staatsdienst. De regering acht de prediker, die in de VS in ballingschap woont, verantwoordelijk voor de couppoging. Gülen zelf ontkent die aantijgingen in alle toonaarden.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Voorlopig 103 generaals en admiraals in voorhechtenis

In Turkije zijn de voorbije dagen in totaal 103 generaals en admiraals opgepakt en in voorhechtenis geplaatst. Ze worden er allemaal van verdacht deel te hebben uitgemaakt van de mislukte staatsgreep in het land, zo meldt het regeringsgezinde persagentschap Anadolu maandag. De officieren komen uit alle componenten (landmacht, luchtmacht, marine) van het leger en waren gestationeerd over heel het land, luidt het.

Ondertussen zou ook de "formele leider" van putschisten geïdentificeerd zijn. In regeringskringen wordt gewezen naar generaal Akin Öztürk, die tot augustus vorig jaar aan het hoofd stond van de Turkse luchtmacht en sindsdien zetelde in de hoogste krijgsraad. Als het brein achter de staatsgreep, verdenkt Turkije nog steeds Fethullah Gülen, de Turkse islamitische denker en geleerde die momenteel in ballingschap in de Verenigde Staten verblijft.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

EU: 'Turkije, hou rechtsstaat overeind'

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben er maandag bij Turkije op aangedrongen om de rechtstaat overeind te houden in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Ze maken zich zorgen over vergeldingsacties tegen rechters en de oproepen voor de herinvoering van de doodstraf. Dat meldt Belga.

Voor aanvang van een bijeenkomst van de Europese ministers verklaarde de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid dat 'deze coup uiteraard niet betekent dat de rechtsstaat en het systeem van 'checks and balances' in het land niet meer van tel is.' Verschillende andere ministers legden gelijkluidende verklaringen af. De nieuwe Britse minister Boris Johnson, die zijn Europese debuut maakt, vindt het belangrijk dat 'alle partijen terughoudendheid en matiging aan de dag leggen.'

De Belgische buitenlandminister Didier Reynders veroordeelt de staatsgreep, maar vraagt de Turkse overheden om 'proportioneel' te reageren en de rechtsstaat overeind te houden. De vicepremier maakt zich zorgen over de behandeling van magistraten en het debat over de mogelijke herinvoering van de doodstraf. 'Dat stelt uiteraard problemen in de relatie met de Europese Unie. Je kan je dat niet inbeelden van een land dat toenadering wil tot Europa.'

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Extra politietroepen

Na de mislukte couppoging door een aantal legereenheden heeft de Turkse regering 1.800 bijkomende leden van de speciale politiemacht in Istanboel ontplooid. Dat melden het Turkse persbureau Anadolu en Belga. Die troepen met pantservoertuigen worden aan alle strategisch belangrijke instellingen en wegen van de grootste stad van het land ingezet. Het hoofd van de politie van Istanboel, Mustafa Caliskan, heeft ook het bevel gekregen alle onbekende helikopters zonder voorafgaandelijke waarschuwing neer te halen. Zondagnacht patrouilleerden in het hele luchtruim boven Turkije F-16-gevechtvliegtuigen.

Bij demonstraties tegen de couppoging kwam het tot ongeregeldheden tussen aanhangers van de regeringspartij AKP en minderheden. In de Centraal-Anatolische stad Konya probeerden AKP-aanhangers een overwegend door christelijke Arameeërs bewoonde wijk te bestormen. Dat schreef de krant Cumhuriyet. De politie had dat verhinderd, maar bij gewelddadigheden liepen vijf Arameeërs verwondingen op. Ook in de Oost-Turkse stad Malatya kwam het tot spanningen, meldt het persbureau DHA. In een alevitische wijk hadden AKP-aanhangers geroepen: "De AKP'ers zijn hier, waar zijn de alevieten?" Veiligheidstroepen vuurden waarschuwingsschoten af om rellen te voorkomen.

Jasper Van Loy
door Jasper Van Loy

Aantal arrestaties blijft oplopen

Recep Tayyp Erdogan blijft met de grove borstel door zijn veiligheidsdiensten gaan. In totaal staan er nu al 6000 militairen onder toezichten. Daarvan zijn er 36 generalen, onder wie 10 in voorhechtenis. Er zijn bijna 3000 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen rechters en procureurs. De staatsgreep heeft inmiddels minstens 290 doden geëist, waarvan 100 putschisten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Turkse Nederlanders bedreigd

Turkse Nederlanders krijgen te maken met doodsbedreigingen, vernielingen en boycots wanneer ze niet achter de Turkse president Recep Tayyip Erdogan staan. Dat meldt De Telegraaf. "We moeten worden uitgeroeid'', zegt journalist Mehmet Cerit. Ondernemer Ahmet Taskan noemt het "zeer beangstigend".

Volgens Taskan staan zeker twintig Turkse bedrijven in Amsterdam op een zwarte lijst. De ondernemers zouden aanhanger zijn van Fethullah Gülen, die volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep van vorige week zat.

Taskan wil dat de Nederlandse regering ingrijpt en de inmenging van Turkije afkeurt. "Ik heb daar als Nederlandse burger last van. Dat moet nu stoppen.''

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Turkse lira herstelt

De Turkse lira is maandag gedeeltelijk hersteld van de klappen die de munt vrijdag had gekregen naar aanleiding van de couppoging die toen was uitgebroken in Turkije.

De Turkse lira klom maandag in Singapore 1,8 procent tot 2,9621 lira per Amerikaanse dollar. Daarmee werd bijna de helft van het verlies van 4,7 procent van vrijdag tenietgedaan. De euro noteerde maandag opnieuw het niveau van voor de mislukte coup (ten opzichte van de dollar).

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Premier: '15 juli is een feestdag voor de democratie'

Yildirim noemt in zijn oproep aan de Turken om te blijven protesteren vrijdag 15 juli een "feestdag voor de democratie".

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Turkse regering roept op te blijven manifesteren

"Laat ons overdag gaan werken en 's avonds onze wake voortzetten." Dat verklaarde de Turkse premier Binali Yildirim in de nacht van zondag op maandag tijdens een toespraak in Ankara, waar, net als in andere Turkse steden, opnieuw tienduizenden mensen op straat waren gekomen.

In Istanboel riep ook minister van Defensie Fikri Isik de mensen op om te blijven protesteren, omdat "het gevaar nog niet voorbij is". Volgens hem is het belangrijk om "elke oproep van onze president met aandacht te volgen en buiten te blijven tot hij zegt: 'het is goed, jullie kunnen weer naar huis gaan'".

Premier Yildirim verklaarde ook nog dat de doodstraf in Turkije opnieuw zou kunnen worden ingevoerd. "We hebben jullie boodschap begrepen", reageerde hij op eisen van de manifestanten om de doodstraf weer in te voeren. De putschisten zullen "op de strengste manier verantwoording afleggen".

President Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdag al dat de doodstraf voer is voor een parlementair debat, en zei maandagochtend aan zijn aanhangers dat hij de herinvoering van de doodstraf, die in 2004 werd afgeschaft in Turkije, overweegt. "In democratieën worden beslissingen genomen op basis van wat het volk zegt. Ik denk dat onze regering zal spreken met de oppositie en tot een beslissing zal komen. We mogen niet te lang wachten, want in dit land moeten de mensen die een staatsgreep uitvoeren de prijs betalen."

Ondertussen werden na de mislukte staatsgreep, waarbij meer dan 290 mensen omkwamen, al 6.000 mensen gearresteerd. Persagentschap Anadolu meldde zondagavond nog dat 14 soldaten werden opgepakt, die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de mislukte "aanslag" op Erdogan in een hotel aan de kust. De president verklaarde zaterdagochtend dat dat hotel werd gebombardeerd nadat hij vertrokken was.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

"Regering moet druk uitoefenen op Turkije rond vervolging en schorsing magistraten"

De regering moet druk uitoefenen op de Turkse autoriteiten rond de vervolging en schorsing van duizenden magistraten in de nasleep van de mislukte staatsgreep van vrijdag. Dat schrijven de beroepsverenigingen Magistratuur en Maatschappij en Association syndicale des Magistrats in een brief, die gericht is aan premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Justitie Koen Geens.

De verenigingen kregen "verontrustend nieuws" van hun collega's over de schorsing van 2.745 magistraten uit hun ambt. Daarnaast werd tegen bijna 200 van die magistraten een arrestatiebevel uitgevaardigd. "De snelheid waarmee de lijst van geschorste magistraten en deze van aan te houden magistraten is opgesteld, doet vrezen voor vooropzette en arbitraire arrestaties", aldus de verenigingen. "

Deze schorsingen en arrestaties lijken te kaderen in de pogingen die het regime van president Erdogan al enkele maanden onderneemt om de rechterlijke macht te destabiliseren en te 'zuiveren'."

Beide verenigingen zijn lid van de koepelvereniging MEDEL (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés), die verschillende beroepsverenigingen van magistraten uit heel Europa, waaronder Turkije, verenigt, en "die met grote bezorgdheid de ontwikkelingen in Turkije volgt".

"Wij verzoeken u met aandrang om tussen te komen bij de Turkse autoriteiten, maar ook bij de Raad van Europa en de Europese Unie, en hen de bezorgdheid van ons land mee te delen. Wij verzoeken u evenzeer om druk uit te oefenen op de Turkse autoriteiten om de integriteit en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren", aldus de magistraten. Ze rekenen erop dat de ministers hun "diepe bezorgdheid voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije" delen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Opnieuw straatprotest in Beringen

In Beringen zijn zondagavond voor de derde dag op rij enkele tientallen mensen op straat gekomen om te protesteren naar aanleiding van de poging tot staatsgreep in Turkije van vrijdagavond.

Een dertigtal jongeren trok naar het gebouw van Vuslat, een Gülen-gezinde vereniging, op de Koolmijnlaan. Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaten de aanhangers van zijn tegenstander Fethullah Gülen achter de couppoging. De politie stond weer met enkele agenten in gevechtstenue en met het waterkanon preventief klaar, maar de toestand bleef rustig. Enkele lokale bewoners bemiddelden waarna de groep kleiner werd en mensen naar huis terugkeerden.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dodentol naar 290

De mislukte staatsgreep in Turkije heeft tot nu toe het leven gekost aan 290 mensen. Dat heeft het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zondagavond gemeld. Onder de doden zijn volgens het ministerie "meer dan 100 putchisten" en "meer dan 190 burgers".

Daarnaast raakten nog eens 1.400 mensen gewond. Intussen zijn al zowat 6.000 mensen gearresteerd. Het regime van president Recep Tayyip Erdogan reageerde bijzonder fors op de coup en is naar eigen zeggen volop bezig met het "uitzuiveren" van de staatsstructuren. De generaals van twee van de vier landcomponenten van het leger zijn gearresteerd, net als verschillende rechters van het Grondwettelijk Hof en een 140-tal andere rechters en magistraten. Niet minder dan 2.745 rechters en openbare aanklagers werden ook uit hun ambt ontzet.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Erdogan in tranen op begrafenis

Opvallend beeld: Turks president Erdogan in tranen tijdens de begrafenis van een van de 265 doden die vielen tijdens de couppging.

AFP
© AFP
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Turkse overheid vraagt supporters van couppoging aan te geven

De Turkse veiligheidsdiensten hebben de burgers zondag gevraagd om gebruikers van sociale media aan te geven die "terroristische activiteiten" verspreiden. Het gaat meer bepaald om mensen die laten blijken dat ze de - mislukte - poging tot staatsgreep steunden.

"Er wordt online heel wat 'zwarte propaganda' verspreid", zo klinkt het. Volgens het staatspersagentschap Anadolu vragen de veiligheidsdiensten onder meer om screenshots te maken en profielinformatie te verschaffen van "criminele elementen".

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Ook de Russische president Vladimir Poetin onderstreepte de nood aan een "snelle terugkeer naar de grondwettelijke orde" en de stabiliteit.

Hij vroeg aan de telefoon ook om de veiligheid te verzekeren van de Russische toeristen in Turkije.

REUTERS
© REUTERS
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Frankrijk: Mislukte staatsgreep is geen "blanco cheque" voor Erdogan

De mislukte staatsgreep in Turkije is geen "blanco cheque" voor Erdogan. "We willen dat de rechtsstaat ten volle functioneert in Turkije." Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zondag op France 3. Ayrault stelt zich ook vragen bij de "betrouwbaarheid" van Ankara in de strijd tegen IS.

"Er zijn vragen die opduiken. Deels is er sprake van betrouwbaarheid, deels is er ook argwaan", zei Ayroult in antwoord op vragen over de samenwerking van Ankara in de strijd tegen IS.

Het hoofd van de Franse diplomatie gaf voorts aan dat hij en zijn Europese ministers president Recep Tayyip Erdogan maandag zullen oproepen de rechtsstaat ten volle te respecteren. "Er kan geen sprake zijn van zuiveringen, de rechtsstaat moet functioneren."

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb roept Turken op kalm te blijven

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam roept leden van de Turkse gemeenschap in Nederland op kalm te blijven en de politieke spanningen in Turkije niet over te brengen naar Nederland. Aboutaleb ziet een stijging van spanningen tussen aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en volgelingen van diens rivaal, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

Enkele honderden mensen hebben zaterdag in Rotterdam betoogd tegen de mislukte couppoging in Turkije. In België beleefde Beringen zaterdag opnieuw een woelige avond, nadat het er vrijdagavond al tot kleine schermutselingen kwam.

President Erdogan beschuldigde rivaal Gülen, die in ballingschap in de VS leeft, ervan het brein te zijn achter de mislukte staatsgreep van vrijdagavond en eist diens uitlevering. Gülen, vroeger een kompaan van Erdogan, ontkent elke betrokkenheid.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Schermutselingen op luchtmachtbasis van Konya

Politieagenten hebben zondag waarschuwingsschoten gelost bij een inval op de luchtmachtbasis van Konya, in het centrum van Turkije. Ze willen er een onbekend aantal hooggeplaatste legerofficieren arresteren die ervan worden verdacht meegewerkt te hebben aan de poging tot staatsgreep van vrijdag. Dat melden anonieme regeringsbronnen.

Even voordien waren er ook gevechten op de luchthaven van Sabiha Gokcen, aan de Aziatische zijde van Istanboel. De vermoedelijke putchisten zouden zich daar intussen overgegeven hebben.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Satirische site De Speld: 'Nederlanders boeken slechts halfpension uit protest tegen Erdogan'

De satirische site De Speld heeft het nieuws over de couppoging in Turkije niet aan zich voorbij laten gaan. De site publiceerde eerder al bijtende humor over Recep Tayyip Erdogan, toen die de Duitse satiricus Jan Böhmermann aanpakte.

De Speld publiceerde al een artikel waarin Erdogan aangaf blij te zijn dat de coup verijdeld was, 'zodat ik die nu weer zélf kan afbreken'.

En ook deze is een knap staaltje satire: Nederlanders boeken slechts halfpension uit protest tegen Erdogan.

Een citaat:

'Ook vakantieganger Ruud Veldhoven ergert zich aan landgenoten die de ogen sluiten voor de mensenrechtensituatie in Turkije: "Als ik dan Nederlanders zie die schaamteloos een Bounty halen uit de automaat bij de receptie, dan denk ik: zie je dan niet dat onze waarden op het spel staan? Het gaat om onze manier van leven, loop gewoon even de hoek om. Soms schaam ik me ervoor om Nederlander te zijn."'

Of hoe de zot al lachend de waarheid zegt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Strijd tegen IS vanuit Turkije hervat

De internationale coalitie tegen IS hervat zijn strijd tegen de terreurgroep vanuit Turkije. Dat heeft woordvoerder Peter Cook van het Pentagon zondag aangekondigd. De luchtaanvallen vanop de luchtmachtbasis Incirlik waren opgeschort nadat de Turkse autoriteiten het vliegverkeer verboden hadden. De basis was zelfs tijdelijk zonder stroom gezet.

Na de mislukte staatsgreep vrijdagnacht verboden de Turkse autoriteiten verplaatsingen van en naar de luchtmachtbasis, waar onder meer Amerikaanse en Duitse militairen gestationeerd zijn. Druk overleg tussen Washington en Ankara leverde urenlang niets op.

Intussen kan de strijd vanop Incirlik wel weer worden voortgezet. "Na nauw overleg met onze Turkse bondgenoten zijn de luchtoperaties van de anti-IS-coalitie hervat", stuurde Pentagon-woordvoerder Cook via twitter de wereld in.

Eerder was bekendgeraakt dat generaal Bekir Ercan Van, die de leiding had over de zuidelijke basis, gearresteerd was op verdenking van medeplichtigheid aan de staatsgreep. Ook tien van zijn ondergeschikten zijn opgepakt.

De Koerdische strijders die op het terrein strijd voeren tegen de terreurgroep, lieten dan weer verstaan dat de tijdelijke opschorting van de aanvallen van op Incirlik geen invloed heeft op de gevechten.

"De luchtsteun blijft voortduren, de operaties en de coördinatie vinden plaats zoals normaal", zei woordvoerder Shervan Darwish.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Video: opnieuw protest in Beringen

Zaterdagavond kwamen zo'n 4 à 500 mensen van Turkse origine in Beringen opnieuw samen aan de moskee. Ze maakten een optocht naar gemeenschapscentrum vzw Vuslat in de Koolmijnlaan, net zoals vrijdagavond. De sfeer leek in het begin grimmig maar de politie kon verhinderen dat het tot opstootjes kwam.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Griekenland vervolgt Turkse militairen die per helikopter aankwamen

De Griekse autoriteiten willen de acht mannen aanklagen die na de staatsgreep in Turkije per helikopter naar de Griekse luchthaven van Alexandroupoli gevlucht zijn. Ze zijn immers illegaal het luchtruim en nadien ook het land binnengekomen, zo heeft hun advocaat zondag verklaard.

Eerder raakte al bekend dat Turkije om hun uitlevering vraagt. Zelf hebben ze asiel aangevraagd in Griekenland. De mannen maakten naar eigen zeggen geen deel uit van de putsch, maar zouden gevlucht zijn omdat de politie hen onder vuur nam.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Analyse: Snelle coup om langzame staatsgreep de pas af te snijden?

De mislukte staatsgreep in Turkije kan niet gezien worden los van het autoritaire verleden van het land. Een diepgaande analyse, van Atatürk tot de staatsgreep 'in slow motion' van Erdogan:

'Als je nóg sneller wilt gaan, zal de auto verongelukken. Ik hoop dat Erdogan dat ook weet. Hij zou dat moeten weten.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Erdogan belooft Turkije verder "te zuiveren"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag beloofd dat hij de staatsinstellingen verder zal zuiveren. Hij deed dat naar aanleiding van de begrafenis van enkele slachtoffers van de mislukte staatsgreep.

Erdogan sprak een menigte toe in een moskee in Istanboel. Hij had het over een "kanker" die uitgeroeid moet worden en hij wees verscheidene keren met een beschuldigende vinger naar zijn rivaal Fethullah Gülen, die hij verantwoordelijk acht voor de couppoging. Erdogan beschuldigt de in de VS in ballingschap verblijvende Gülen ervan parallelle structuren te hebben opgezet om hem ten val te brengen. Gülen zelf veroordeelde de couppoging al met klem en verklaarde dat "overheden gewonnen moeten worden via een proces van vrije en eerlijke verkiezingen". Hij sluit ook niet uit dat Erdogan zelf achter de couppoging zit.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Beringen beleefde weer woelige avond met honderden mensen op straatprotest

Beringen heeft zaterdagavond voor de tweede opeenvolgende dag een woelige avond beleefd met een straatprotest op de Koolmijnlaan in Beringen. Vier- à vijfhonderd mensen trokken rond 22 uur opnieuw richting het gebouw van Vuslat, een Gülengezinde Turkse vereniging, maar de politie was voorzien op het protest. Een twintigtal agenten in gevechtstenue en het waterkanon stonden preventief opgesteld. Zondag rond 0.30 uur was de rust weergekeerd.

"Er zijn heel veel mensen zonder kwade bedoelingen, maar de enkele amokmakers komen van buiten Beringen. We hopen die onruststokers te detecteren", aldus de Beringse burgemeester Maurice Webers (sp.a).

Vrijdagavond sneuvelden al enkele ramen van het Vuslatgebouw aan de Beringse Koolmijnlaan. Gülen is de rivaal van de Turkse president Erdogan.

Voor het protest in Beringen kwamen zaterdag ook personen met minder goede bedoelingen uit andere gemeenten afgezakt. Er waren deelnemers uit Diest, Heusden-Zolder en zelfs vanuit het Brusselse aanwezig. "Op een bepaald ogenblik was de toestand heel gespannen, maar dankzij de bemiddeling van onder meer de lokale mensen werden de gemoederen bedaard. Na 0.30 uur zaten er nog mensen op de Koolmijnlaan. Omdat ook bewoners uit Heusden-Zolder nog ter plaatse bleven, liet ik mijn collega naar Beringen komen om op die mensen in te praten", vertelt Webers.

De politie blijft uiteraard de sociale media volgen en blijft waakzaam, als er nog oproepen zouden komen om op straat te komen. "We gaan kijken wie de onruststokers zijn. Samen met het parket willen we bekijken welke gerechtelijke stappen mogelijk zijn om die eventueel voor de rechtbank te brengen. Ik til er zwaar aan. We kunnen dit niet tolereren", besluit de Beringse burgemeester.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Zesduizend mensen gearresteerd

Na de mislukte staatsgreep in Turkije zijn al zowat zesduizend mensen gearresteerd. Dat heeft justitieminister Bekir Bozdag gezegd aan het staatsagentschap Anadolu, evenwel zonder meer details te geven.

Het regime van president Recep Tayyip Erdogan reageerde bijzonder fors op de coup en is naar eigen zeggen volop bezig met het "uitzuiveren" van de staatsstructuren.

Erdogan reageert met ijzeren vuist op de mislukte coup. De generaals van twee van de vier landcomponenten van het leger zijn gearresteerd, net als verschillende rechters van het Grondwettelijk Hof en een 140-tal andere rechters en magistraten. Niet minder dan 2.745 rechters en openbare aanklagers werden ook uit hun ambt ontzet. "De grote kuis zet zich voort. Er zijn zowat zesduizend mensen onder aanhoudingsbevel geplaatst en dat aantal gaat nog stijgen", aldus justitieminister Bozdag.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Turkse militairen halen helikopter uit Griekenland weg

De Turkse legerhelikopter, waarmee zaterdag acht vermoedelijke putschisten naar Griekenland waren gevlucht, is door militairen teruggevlogen naar Turkije. Volgens mediaberichten landde zaterdagavond een andere Turkse legerhelikopter op de luchthaven van het Griekse Alexandropolis. De bemanning controleerde het toestel en vloog de Black Hawk-heklikopter terug richting Turkije.

Maandag begint de asielprocedure van de acht gevluchte Turkse militairen, wat enkele weken kan duren. Turkije heeft hun uitlevering gevraagd. Het gaat om drie majoors, drie kapiteins en twee onderofficieren van de luchtmacht.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Honderdveertig arrestatiebevelen tegen rechters en aanklagers

Na de mislukte couppoging van vrijdagavond in Turkije zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 140 rechters en openbaar aanklagers. Dat melden verschillende media. De 140 worden verdacht van lidmaatschap aan een terroristische organisatie en betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep. De woningen en kantoren van de verdachten zouden zijn doorzocht, aldus de media.

Zaterdag werden al twee rechters van het Grondwettelijk Hof gearresteerd, net als tien medewerkers van de Raad van State en vijf leden van de hoge raad van rechters en aanklagers.

Daarnaast werden 2.745 van de ongeveer 15.000 rechters uit hun functie gezet. Volgens Mustafa Karadag, de leider van rechtersvakbond Yargiclar, gaat het niet alleen over vermoedelijke aanhangers van de coupplegers, maar ook over critici van Erdogan die niets met de mislukte staatsgreep te maken hebben.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

VS raden burgers aan om niet naar Turkije te reizen

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt burgers aan om alle reizen naar Turkije uit te stellen. Het deed dat ongeveer 24 uur na het begin van de mislukte couppoging door een deel van het Turkse leger, waarbij minstens 265 doden vielen.

"In het licht van de couppoging van 15 juli en de nasleep ervan, raden we de Amerikaanse burgers aan om hun al hun reizen naar Turkije te herzien", klinkt het op de website van Buitenlandse Zaken, dat uitdrukkelijk aanraadt om reizen naar het zuidoosten van Turkije te vermijden.

Daarnaast verwijst het State Department naar de dreiging van terroristische groepen in het land. "Buitenlandse en Amerikaanse toeristen werden expliciet aangevallen door internationale en inheemse terroristische organisaties", aldus het ministerie, dat eerder de Amerikanen al opriep om publieke evenementen te mijden.

De Verenigde Staten hebben alle vluchten van en naar Turkije geannuleerd sinds de couppoging. Op Twitter roept het State Department de Amerikanen in Turkije nog op om hun luchtvaartmaatschappij te consulteren rond alternatieve routes naar de VS.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Erdogan noemt doodstraf voer voor parlementair debat

Erdogan vindt dat het parlement moet kunnen debatteren over de toepassing van de doodstraf na de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. "Het is het recht in een democratisch land dat elke vraag bekeken en bediscussieerd wordt", zei hij na oproepen van aanhangers in Istanboel.

Om het debat over de doodstraf te kunnen voeren "is geen toestemming vereist van waar dan ook", merkte Erdogan nog op, enkele uren nadat mensenrechtenorganisatie Amnesty International nog had gewaarschuwd tegen de invoering van de doodstraf na de mislukte coup.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Egypte verhindert veroordeling door de VN-Veiligheidsraad

Egypte heeft zaterdag een verklaring tegengehouden van de VN-Veiligheidsraad waarin de mislukte staatsgreep in Turkije veroordeeld zou worden. Dat laten diplomaten verstaan.

De VS hadden na contact met Ankara een ontwerpverklaring voorgesteld die opriep tot "het respecteren van de democratisch verkozen regering in Turkije". Egypte zag dat echter niet zitten, luidt het. Volgens Cairo is het niet aan de Veiligheidsraad om te bepalen of de Turkse regering democratisch verkozen is. De VS besloten daarop hun plannen op te bergen. Egypte is één van de niet-permanente leden van de Veiligheidsraad en leeft op gespannen voet met het regime van Recep Tayyip Erdogan. De Turkse president steunt de moslimbroederschap van de voormalige Egyptische president Morsi, die in 2013 verdreven werd door het leger, onder leiding van generaal Abdel fattah al-Sissi. Erdogan haalde sindsdien meermaals uit naar de "staatsgreep" in Egypte.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Generaals van twee legerdivisies gearresteerd

De Turkse autoriteiten hebben de generaals gearresteerd van twee legerdivisies, na de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. Het gaat om Adem Huditi en Erdal Öztürk, die respectievelijk aan het hoofd stonden van het Tweede en het Derde Leger. Dat meldt het persagentschap Anadolu.

Het Tweede Leger, een veldleger, is verantwoordelijk voor delen van Anatolië en de grenzen met Syrië, Iran en Irak. Het Derde Leger heeft verantwoordelijkheden in de oostelijke en de noordelijke provincies en zou naar verluidt betrokken zijn bij de strijd tegen de Koerdische PKK.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Verschillende putschisten mogelijk gelyncht

Verschillende soldaten die, al dan niet bewust, de mislukte staatsgreep hielpen uitvoeren in Turkije, zijn door woedende menigtes hardhandig aangepakt en mogelijk zelfs gelyncht. Dat blijkt uit beelden die doorheen de dag zijn opgedoken. Een video die gemaakt lijkt op een van de bruggen over de Bosporus in Istanboel toont het levenloze lichaam van een soldaat, bedekt in bloed. 'We hebben er vier gedood, we zijn nu de vijfde aan het doden', zegt de persoon die aan het filmen is. 'God is groot' en 'ongelovige', valt voorts te horen. Volgens de Turkse krant Sozcu heeft een menigte een soldaat ook de keel overgesneden. Op foto's is dan weer te zien hoe bijeengedreven militairen geschopt en geslagen worden. In welke mate de betrokken militairen wisten dat ze een coup aan het uitvoeren waren, is niet duidelijk. (DPA/Belga)

Reuters
© Reuters
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Link met neergehaalde Russische straaljager?'

De Turkse versie van nieuwsmedium Sputnik suggereert een link tussen de mislukte staatsgreep in Turkije en de door het Turkse leger neergehaalde Russische straaljager eind vorig jaar. Mogelijk is een van de piloten van de vliegtuigen die de straaljager neerhaalde, betrokken bij de couppoging 'uit vrees voor sancties nu de relaties tussen Turkije en Rusland aanzienlijk verbeteren', meldt BBC World.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Spoedvergadering in het parlement in Ankara

In het parlement in Ankara is een spoedzitting begonnen, meldt het staatspersagentschap Anadolu. Na de zitting zal een gezamenlijke verklaring van alle voornaamste partijen voorgelezen worden.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Foto 'van opgepakte soldaten'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Steunbetuigingen voor Erdogan vanuit Midden-Oosten

Berichten liepen onder meer binnen vanuit Qatar, Saoedi-Arabië, Iran, Koeweit en de Palestijnse gebieden. Ook Israël reageerde op de mislukte staatsgreep. Israël 'rekent op de voortzetting van het verzoeningsproces' met Turkije, klonk het. Vanuit de Syrische hoofdstad Damascus kwam geen reactie. De staatszenders brachten het nieuws over de coup wel.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Bulgarije stuurt 230 extra militairen naar de grens met Turkije

De Bulgaarse regering heeft 230 extra militairen naar de grens gestuurd met Turkije, na de mislukte staatsgreep van vrijdagnacht. De versterking van de Europese buitengrens gebeurt uit voorzorg, luidt het. Er is geen enkele indicatie van mogelijke problemen of een eventuele toestroom van vluchtelingen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Merkel roept Erdogan op rechtsstaat te respecteren

De Duitse bondskanselier Angela Merkel veroordeelt de mislukte coup, maar roept Turkije op om 'de regels van de rechtsstaat' te respecteren bij het berechten van de militairen. 'Het is tragisch dat zoveel mensen hun leven hebben gelaten. De bloedvergieten in Turkije moeten nu stoppen', zei Merkel op een persconferentie in Berlijn. 'Het is en zal altijd het recht zijn van mensen om hun leiders te kiezen via vrije verkiezingen. Tanks in de straten en luchtaanvallen tegen eigen mensen zijn onaanvaardbaar.' Niettemin zal Ankara zich nu ook moeten bewijzen. 'De berechting van de verantwoordelijken van de tragische evenementen van afgelopen nacht moet gebeuren volgens de regels van de rechtsstaat', zei Merkel, voor wie het de voorbije maanden steeds diplomatiek koorddansen was tijdens haar contacten met de Turkse president Erdogan.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Amnesty roept Ankara op af te zien van doodstraffen

Amnesty International roept de Turkse machthebbers op om niet terug te grijpen naar de doodstraf in reactie op de mislukte coup. 'De putschisten moeten terechtstaan en de rechtsstaat moet voor iedereen gelden', zegt Turkije-specialist Andrew Gardner van AI. 'Turkije heeft zich verenigd om rechten te verdedigen tegen een mogelijke junta. De terugkeer naar de doodstraf en hardhandig optreden tegen dissidenten zou betekenen dat de overwinning verloren is.'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Turkish Airlines hervat vluchten vanaf Ataturk-luchthaven in Istanbul

Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op haar website. Ook vanaf Zaventem vertrekt een vlucht naar Istanbul.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Luchtmachtbasis Incirlik afgesloten en zonder stroom gezet

De Incirlik luchtmachtbasis in het zuiden van Turkije is afgesloten en zonder stroom gezet. Dat meldt het consulaat van de VS in Adana. De militaire basis maakt deel uit van de internationale strijd tegen IS. Er zijn onder meer Amerikaanse en Duitse militairen gestationeerd. In maart werd de basis al eens ontruimd omdat gevreesd werd voor de veiligheid van de manschappen en hun families. Waarom de basis door de Turkse lokale autoriteiten in lockdown ging, is voorlopig onduidelijk. Bij de mislukte staatsgreep vrijdagnacht werden wel militaire vliegtuigen en helikopters ingezet, die onder meer het parlement onder vuur namen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Is de VS nu in oorlog met Turkije?

De Turkse premier Yildirim zegt dat 'elk land dat de geestelijke Fethullah Gülen steunt, in oorlog met Turkije is. Gülen, die door Ankara wordt beschuldigd achter de mislukte coup te zitten, zit in ballingschap in de Verenigde Staten, dat hem niet wil uitleveren. Lees meer.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

VS: geen uitleveringsverzoek voor Gülen

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verklaard in Luxemburg.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie is Fethullah Gülen?

Fethullah Gülen woont sinds 1998 in ballingschap in de VS. Nadat de Turkse regering hem beschuldigde van een islamitisch complot, verliet hij het land. Het conflict laaide opnieuw op toen de huidige president Erdogan, toen premier, hem in 2013 beschuldigde van het smeden van complotten om de regering ten val te brengen. Gülen heeft miljoenen volgelingen in de moslimwereld, maar is ook een omstreden figuur. Hij leidt een van de grootste moslimnetwerken, Hizmet (Dienstverlening), dat scholen, denktanks en andere instellingen over de hele wereld heeft. Hij wordt door TIME Magazine beschouwd als een van de meest invloedrijke mensen in de wereld.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Gülen ontkent rol in poging tot staatsgreep

Fethullah Gülen ontkent dat hij betrokken is bij de poging tot staatsgreep in Turkije en veroordeelt de mislukte coup. De Verenigde Staten, het land waar Gülen verblijft, roept Turkije op om bewijzen op tafel te leggen van de eventuele betrokkenheid van Gülen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

2.745 rechters van hun taak ontheven

De regering zegt dat de coup het werk is van Gülenisten, aanhangers van de in de VS verblijvende imam Fethullah Gülen, ooit een bondgenoot van Erdogan maar nu zijn aartsvijand. De Hoge Raad van Rechters en Aanklagers heeft na de mislukte coup 2.745 rechters die wordt verdacht van banden met Gülen, uit hun functie gezet. Dat meldt persagentschap Anadolu. Ook vijf leden uit die raad werden afgezet, omdat tegen hen een onderzoek zou lopen.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Wie zit achter de coup?

In de Turkse media worden vooral de namen van twee mannen genoemd als leiders van de mislukte poging tot staatsgreep. Generaal Azin Ozturk, voormalig commandant van de Turkse luchtmacht die in augustus 2015 met pensioen ging maar die nog lid was van de Hoge Militaire Raad. En luitenant-generaal Metin Iyidil.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

NAVO en EU verzekeren steun aan Ankara

De Navo en de Europese Unie hebben Turkije en de Turkse bevolking zaterdag verzekerd van hun steun, een dag na de de poging tot staatsgreep in het land. 'Ik ben blij met de sterke steun die getoond wordt door de bevolking, alle politieke partijen en de democratisch verkozen regering in Turkije', zegt secretaris-generaal van de Navo, Jens Stoltenberg, op zijn Twitter-pagina. Ook EU-buitenlandchef Federica Mogherini heeft haar 'volledige steun aan de democratische instellingen van het land' geuit en de couppoging veroordeeld. 'De EU is solidair met Turkije en het Turkse volk', luidt het verder.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

In Beeld: Dit was de mislukte coup in Turkije

Het zijn harde beelden, van een harde confrontatie. Inzet: de macht over Turkije.

AFP
© AFP
Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Ik wil de doodstraf'

Volgens Mehmet Muezzinoglu, vicevoorzitter van de regerende AK Partij, zal de regering overwegen om de doodstraf weer in te voeren voor de coupplegers. Op Twitter werd meteen de hashtag #Idamistiyorum (Ik wil de doodstraf) trending. De hashtag is al meer dan 23.000 keer gebruikt.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

Twijfels of situatie onder controle is

De Turkse eerste minister Binali Yildirim laat weten dat in totaal 2.839 militairen werden gearresteerd en benadrukt dat de situatie 'volledig onder controle' is, maar er zijn berichten die daaraan doen twijfelen. Volgens persagentschap Reuters heeft een 'antiregeringsgroep' een fregat overgenomen in de marinebasis van Golcuk en een commandant gegijzeld. Reuters citeert een Griekse militaire bron. Het bericht is dus niet bevestigd.

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Geblokkeerde brug weer open, verkeer verloopt normaal'

Kevin Van der Auwera
door Kevin Van der Auwera

'Turkse legerhelikopter landt in Griekenland: 8 inzittenden vragen politiek asiel'

Een Turkse legerhelikopter is zaterdag geland op de luchthaven van Alexandropolis, in het noorden van Griekenland. De acht inzittenden hebben asiel aangevraagd en werden meteen gearresteerd, zo meldt de Griekse politie. De Black Hawk-helikopter landde enkele ogenblikken nadat Ankara had aangekondigd dat de staatsgreep in Turkije mislukt was. Volgens ERT TV, droegen de mannen, op één na, een legeruniform.

Ondertussen heeft Turkije al 'zo snel mogelijk' de uitlevering van de acht putschisten gevraagd. De zei de minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zaterdag op de tv-zender HaberTurk. Reuters meldt dat Griekenland heeft laten weten dat het de legerhelikopter zal teruggeven, maar de asielaanvraag van de acht zal 'bestuderen'.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dodentol opgelopen tot 265, 1.440 gewonden (Yildirim)

Bij de poging tot staatsgreep in Turkije zijn in totaal 265 mensen omgekomen, onder wie 104 coupplegers, en 1.440 mensen gewond geraakt.

Dat heeft de Turkse eerste minister Binali Yildirim zaterdag gezegd. Hij gaf daarnaast ook aan dat in totaal 2.839 militairen werden gearresteerd en benadrukte dat de situatie "volledig onder controle" is.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overzicht: dit weten we ondertussen

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Michel en Reynders: 'Steun aan democratische instellingen Turkije'

Deze persmededeling stuurden eerste minister Charles Michel en vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders uit:

'De Belgische regering drukt haar steun uit aan de democratische instellingen in Turkije en is verheugd over de beëindiging van de poging tot staatsgreep.

Ze roept op tot de stopzetting van de gewelddadigheden en de terugkeer tot kalmte.

Alle partijen moeten blijk geven van terughoudendheid en de rechtsstaat en de grondwettelijke orde respecteren.

Het respect voor de democratische instellingen in Turkije en de steun aan de rechtsstaat en de fundamentele vrijheden zijn van essentieel belang voor de verdere ontwikkeling van de relaties met de EU.'

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dodentol springt naar 194 mensen: 94 putchisten, 47 burgers

Bij de couppoging in Turkije zijn 194 mensen om het leven gekomen, onder wie 94 putchisten en 47 burgers.

Dat meldt waarnemend legerleider Umit Dundar zaterdagochtend.

Ook 47 burgers, 41 agenten en twee soldaten kwamen om het leven.

"De staatsgreep is mislukt door de solidariteit tussen onze opperbevelhebber en president, de premier en het Turkse leger", aldus Dundar, die de stafchef van het leger, generaal Hulusi Akar, vervangt.

Die laatste werd een tijdlang door de rebellen vastgehouden op een luchtmachtbasis net buiten Ankara. Daar werd hij zaterdagochtend bevrijd tijdens een operatie van het leger.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'Iedereen veroordeelt deze coup, het is belangrijk dat de democratie telt'

Turkijekenner Dirk Rochtus (KUL) onderstreept in een interview met Knack.be het belang van de brede afkeuring voor de poging tot een militaire staatsgreep. Oppositie, Koerden en het buitenland: 'De democratie telt, klinkt het. En dat is belangrijk.'

Lees wat Rochtus nog te zeggen heeft over de positie van Erdogan, het belang voor de Koerden en de positie van het leger.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Dodentol naar 90

Het dodentol van de mislukte staatsgreep is opgeklommen van 60 naar 90. Dat melden internationale media op gezag van de staat.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

De 5 staatsgrepen in Turkije sinds 1960: overzicht

De poging tot een staatsgreep in Turkije is mislukt. Het land kende sinds 1960 vijf staatsgrepen. Een overzicht.

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Erdogan bedankt de burgers voor hun steun

President Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdagochtend aan zijn aanhangers dat de verantwoordelijken van de couppoging een zeer hoge prijs zullen betalen, en dat het leger gezuiverd zou worden van verraderlijke elementen.

In een tweede toespraak, na zonsopgang zaterdag, verklaarde Erdogan nog dat Turkije "niet geleid zal worden door de gewapende krachten", en bedankte de burgers voor hun steun.

De president riep de Turken kort na het begin van de couppoging op om massaal op straat te komen uit protest tegen de staatsgreep. Zowel in Turkije als in andere landen wereldwijd, gingen duizenden mensen in op die oproep. Bij de couppoging kwamen minstens zestig mensen om het leven, voornamelijk burgers.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Minstens 754 militairen opgepakt (ministerie van Justitie)

Na de klaarblijkelijk mislukte poging tot een staatsgreep van een deel van het leger in Turkije, werden minstens 754 militairen opgepakt. Dat meldt het ministerie van Justitie. Eerder verklaarde Binnenlandse Zaken dat 336 rebellerende soldaten werden opgepakt.

Televisiezender NTV berichtte bovendien dat de overheid 5 generaals en 29 kolonels van het leger heeft ontslagen. Het regeringsgezinde persagentschap Anadolu schreef al dat een officier die onlangs ontslagen werd als juridisch adviseur van de stafchef van het leger achter de couppoging zou zitten.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Legerchef bevrijd uit handen van coupplegers (media)

Generaal Hulusi Akar, de stafchef van het Turkse leger, is bevrijd uit de handen van de militairen die achter de mislukte couppoging van vrijdagavond stonden, en naar een veilige locatie gebracht. Dat melden de Turkse media.

Het lot van de legerchef was na de couppoging onbekend. President Recep Tayyip Erdogan verklaarde dat hij niet wist waar Akar zich bevond, en premier Binali Yilderim stelde een interim-legerchef aan om de stafchef te vervangen. Yildirim verklaarde wel eerder dat Akar niet aan de kant van de putschisten stond en nog steeds de controle had over het leger.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'De autoritaire Erdogan kan zich nu beroepen op de democratie'

Turkijekenner Dirk Rochtus zegt verrast te zijn dat een 'staatsgreep in Turkije technisch nog kon'. Hij meent dat Recep Tayyip Erdogan sterker uit deze mislukte coup kan komen.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Overzicht: wat we weten over de 'mislukte staatsgreep' in Turkije

Er is nog veel onduidelijkheid over de woelige nacht in Turkije, waar een militaire staatsgreep tegen Recep Tayyip Erdogan mislukt is. Enkele zaken op een rij:

- Minstens 60 doden en 336 arrestaties

- Nieuwe leverchef aangesteld

- Erdogan spreekt harde taal en bedankt burgers voor steun: 'Leger zal gezuiverd worden'

Reuters
© Reuters
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Drieduizend mensen voor Turkse ambassade in Berlijn

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn in de Duitse hoofdstad Berlijn ongeveer 3.000 mensen samengekomen voor de Turkse ambassade om te protesteren tegen de gebeurtenissen in Turkije. Daar heeft het leger een klaarblijkelijk mislukte staatsgreep uitgevoerd tegen president Recep Tayyip Erdogan.

De manifestanten hadden Turkse vlaggen bij zich en droegen shirts met het opschrift "Turkije". Ze riepen slogans als "Allah akbar" (God is groot).

Ook in andere steden, zoals Brussel en Rotterdam, kwamen voor- of tegenstanders van president Recep Tayyep Erdogan op straat.

Op de vraag of hij voor of tegen de militaire coup is, antwoordde een deelnemer aan de manifestatie: "het gaat niet om politiek, het gaat om een land. Maar alles is weer onder controle."

Nadat het nieuws bekendraakte dat de ordediensten de couppoging onderdrukt hadden, gingen veel manifestanten weer naar huis, aldus een politiewoordvoerder.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Erdogan bedankt de burgers voor hun steun

President Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdagochtend aan zijn aanhangers dat de verantwoordelijken van de couppoging een zeer hoge prijs zullen betalen, en dat het leger gezuiverd zou worden van verraderlijke elementen.

In een tweede toespraak, na zonsopgang zaterdag, verklaarde Erdogan nog dat Turkije "niet geleid zal worden door de gewapende krachten", en bedankte de burgers voor hun steun.

De president riep de Turken kort na het begin van de couppoging op om massaal op straat te komen uit protest tegen de staatsgreep. Zowel in Turkije als in andere landen wereldwijd, gingen duizenden mensen in op die oproep.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Minstens 754 militairen opgepakt (ministerie van Justitie)

Na de klaarblijkelijk mislukte poging tot een staatsgreep van een deel van het leger in Turkije, werden minstens 754 militairen opgepakt. Dat meldt het ministerie van Justitie. Eerder verklaarde Binnenlandse Zaken dat 336 rebellerende soldaten werden opgepakt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Minstens 60 doden en 336 arrestaties

Bij de couppoging van vrijdagavond in Turkije zijn minstens 60 mensen om het leven gekomen, onder wie veel burgers. Dat meldt een vertegenwoordiger van de overheid. De ordediensten arresteerden in totaal 336 mensen, voornamelijk militairen.

Eerder meldde het parket dat enkel in Ankara 42 mensen omkwamen, en dat 17 agenten en vier militairen werden gedood

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Premier heeft interim-legerchef aangesteld

De Turkse premier Binali Yilderim heeft een interim-legerchef aangesteld om stafchef Hulusi Akar te vervangen, die gevangen genomen zou zijn door de militairen die achter de couppoging zaten van vrijdagavond.

Generaal Ümit Dündar wordt de nieuwe legerchef. President Recep Tayyip Erdogan zei eerder dat hij niet op de hoogte was van het lot van stafchef Hulusi Akar na het begin van de coup, terwijl premier Yilderim verklaarde dat Akar de controle over het leger behoudt en geen deel uitmaakte van de couppoging door een deel van het leger.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

Kort overzicht: wat is er gebeurd vannacht?

Er is nog veel onduidelijkheid over wat precies allemaal gebeurd is deze nacht.

Een paar zaken op een rij:

- Er zouden 60 doden gevallen zijn: 42 in Ankara. Daaronder 17 agenten.

- Er is sprake van zeker 150 gewonden

- Er werden zo'n 130 arrestaties verricht, vooral militairen

- De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep in de eerste uren nadat het nieuws bekend raakte, zijn volk op massaal op straat te komen. Hij deed dat in een interview via FaceTime, een app om te bellen.

- Rond 6u deze ochtend leken de autoriteiten de situatie weer min of meer onder controle te hebben

.
© .
Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

'42 doden in Ankara'

Tijdens de couppoging van donderdag, zijn enkel al in de Turkse hoofdstad Ankara 42 doden gevallen. Dat heeft televisiezender NTV op gezag van de procureur van het district Gobalsi gemeld. De meeste slachtoffers zijn burgers, aldus persagentschap Reuters.

Eerder raakte al bekend dat tijdens de couppoging 17 politieagenten werden gedood, en vier soldaten werden "geneutraliseerd".

Een honderdtal mensen raakten gewond, en 130 mensen werden opgepakt.

Simon Demeulemeester
door Simon Demeulemeester

LIVE hervat

Goedemorgen, wij hervatten onze LIVE over de staatsgreep in Turkije.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Deze live wordt om 06u hervat.

Dit was het voorlopig. De rust is nog niet volledig wedergekeerd in Turkije, maar Erdogan is in Istanboel en het is duidelijk dat de staatsgreep mislukt is. Er wordt nog een reactie van president Erdogan verwacht, maar het is onduidelijk wanneer precies.

Deze live wordt om 06u hervat, dan krijgt u mogelijk de reactie van de Turkse president en een round-up van een bewogen nacht.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Opnieuw twee explosies bij Turks parlement

Dat brengt het aantal explosies bij het parlement al op 5.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Erdogan landt in Istanboel

Het vliegtuig van Erdogan is aan het landen in Istanboel, meldt een Turkse official aan Reuters.
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Recent ontslagen militair zou achter couppoging zitten

Een officier die onlangs ontslagen werd als juridisch adviseur van de stafchef van het leger zou achter de couppoging in Turkije zitten. Dat meldt het eerder regeringsgezinde persagentschap Anadolu.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Wie is Fethullah Gülen, de man volgens Erdogan achter de couppoging zit?

In zijn interview via Facetime schreef premier Erdogan de coup toe aan volgelingen van de populaire prediker Fethullah Gülen. Gülen staat bekend om zijn interactie met andersgelovigen en de ongestructureerde beweging, Hizmet.

Voorstanders beschouwen hem als een belangrijk islamgeleerden en roemen hem om zijn dialoog met andersgelovigen, zijn inzet voor het onderwijs en zijn open houding. Volgens tegenstanders heeft de beweging, met eigen scholen en denktanks, de allures van een sekte.

Het Hizmetnetwerk, door Erdogan in zijn interview de 'Gülenisten' genoemd, heeft alleszins een gigantische invloed op het Turkse rechtsapparaat. Erdogan verdenkt Gülen, ooit een van zijn belangrijkste financierders, al jaren van complotten tegen de regering. Sinds mei van dit jaar staat de prediker op de lijst van mogelijke terroristen. In december vorig jaar al werd er een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse premier: 'Couppoging grotendeels onder controle'

De Turkse premier Yildirim heeft verklaard dat de couppoging grotendeels onder controle is.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Meer duidelijkheid: 'Drie explosies bij Turks parlement'

'Er is sprake van drie explosies bij het Turks parlement waar parlementsleden bijeen zijn gekomen', aldus Istanboel-correspondent Bram Vermeulen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turks parlement in Ankara gebombardeerd

Het Turks parlement in Ankara is gebombardeerd, zo meldt Belga.

Zo dadelijk meer.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Grimmige situatie in Beringen'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Woordvoerder Turkse inlichtingendienst: 'Couppoging werd afgeweerd'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Het lijkt erop dat de staatsgreep deze nacht niet overleeft'

'Soldaten worden afgevoerd door agenten en moeten wellicht morgen voor de rechter verschijnen', meldt NOS-correspondent Bram Vermeulen. 'Het lijkt erop dat de staatsgreep deze nacht niet overleeft.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse oppositieleider veroordeelt coup(poging)

De Turkse oppositieleider Kemal Kilicdaroglu heeft kritiek geuit over de couppoging van vrijdagavond. Volgens persagentschap DHA zei hij vrijdag dat "dit land al veel geleden heeft onder staatsgrepen. We willen niet weer met die problemen geconfronteerd worden."

Kilicdaroglu is de leider van de centrumlinkse partij CHP, die traditioneel aan de kant van het leger staat. Premier Binali Yildirim, die de coupplegers "verraders" noemde, verklaarde eveneens dat oppositie tijdens telefoongesprekken verzekerd heeft dat ze "aan de kant van het volk staat". (Belga)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Ook onrust in Brussel

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Twitter vermoedt "opzettelijke vertraging" op systeem in Turkije

Het sociale netwerk Twitter zegt te vermoeden dat de trafiek van zijn netwerk in Turkije "opzettelijk vertraagd" wordt.

"We hebben geen redenen om te denken dat we volledig geblokkeerd worden in Turkije, maar vermoeden dat er een opzettelijke vertraging is van ons verkeer in het land", zegt het Amerikaanse bedrijf via zijn eigen account @Policy, die gewijd is aan politieke kwesties.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turken komen op straat in Beringen (Limburg)

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Demonstratie aan de gang in Rotterdam

Ook in de Nederlandse stad Rotterdam is er ondanks het late uur een demonstratie aan de gang, naar aanleiding van de staatsgreep in Turkije.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Helikopter met verantwoordelijken staatsgreep neergehaald'

Er is ook het bericht dat een F16-vliegtuig de helikopter zou hebben neergehaald waarin de verantwoordelijken zaten voor deze staatsgreep, wat geen goed nieuws is voor soldaten die nog achter deze staatsgreep staan.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Aanhangers Erdogan lijken overhand te hebben: 'Twee uur om boeltje te pakken, anders doodgeschoten'

NOS-correspondent Bram vermeulen: 'Soldaten op de brug over de Bosphorus hebben te horen gekregen dat ze nog twee uur hebben om hun boeltje te pakken, anders worden ze doodgeschoten. Dat wordt gescandeerd dood demonstranten en gewapende agenten. Het lijkt er dus op dat de demonstranten, aanhangers van Erdogan, de overhand hebben.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Luchthaven Istanboel: 'Soldaten maken zich uit de voeten'

Mensen lopen op de landingsbaan, soldaten maken zich uit de voeten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse premier: 'Enkele aanstokers van couppoging gearresteerd'

Volgens de Turkse premier Binali Yildirim zijn enkele leider van de couppoging gearresteerd. "Enkele aanstokers van de staatsgreep zijn gearresteerd. De democratie zal winnen", klinkt het.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'F16 heeft helikopter neergeschoten, 17 agenten gedood'

'Een F16 heeft een helikopter neergeschoten', zo vertelt NOS-correspondent Bram Vermeulen. Bij een schietpartij op Erdogan-aanhangers zijn enkele gewonden gevallen en er zouden ook 17 agenten om het leven gekomen zijn.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Istanboel: aanhangers van Erdogan worden beschoten

In Istanboel worden aanhangers van Erdogan beschoten.

Zo dadelijk meer informatie.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse minister: 'Iedereen moet in Ankara en Istanboel op straat komen'

De Turkse minister van Justitie heeft Turken in heel Turkije opgeroepen om naar Istanboel en Ankara te trekken en er op straat te komen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Schoten gehoord in omgeving presidentieel paleis'

Er zijn schoten gehoord in de omgeving van het Turkse presidentieel complex, zo meldt CNN.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Livestream: militaire coup in Turkije

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Leger zou zich teruggetrokken hebben uit Atatürk-luchthaven in Istanboel

Volgens de omgeving van president Erdogan zouden de militairen die eerder vrijdag de Atatürk-luchthaven in Istanboel hadden ingenomen zich teruggetrokken hebben. Dat meldt het nieuwsagentschap DHA.

Volgens het agentschap zouden demonstranten het luchthaventerrein zijn binnengedrongen. Daarop zouden de militairen de luchthaven hebben verlaten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

NOS-correspondent: 'Niet onduidelijk of mensen voor of tegen Erdogan zijn'

NOS-correspondent Bram Vermeulen: 'Ik zie overal mensen met lepels op hun potten en pannen zien slaan. De laatste keer dat ik dat hoorde was in 2013 tijdens de opstand op het Taksimplein. Toen waren ze tegen hem, omdat hij een sokkel wilde optrekken op het plein. Op dit moment is het niet duidelijk of de mensen zich laten horen voor of tegen Erdogan.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Turkije is geen bananenrepubliek, een groep kan niet door een overval de macht overnemen'

Oud president Abdullah Gül: 'Turkije is geen bananenrepubliek, het is geen Afrikaans land. Een groep kan niet midden in de nacht door een overval de macht overnemen. dat is ongmogelijk.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turken komen op straat

Er komen beelden binnen van straten en pleinen in Istanboel waar het volstroomt met mensen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Getuigenis Istanboel-correspondent: 'Mensen denken dat dit geënsceneerd is'

Volgens NOS-correspondent Melvyn Ingleby die in Istanboel woont, doet in Turkije het gerucht de ronde dat deze staatsgreep geënsceneerd is. 'Veel mensen geloven niet dat dit kon gebeuren zonder medeweten van Erdogan, die opvallend kalm leek tijdens zijn reactie.'

'Maar', voegde Ingleby eraan toe, 'op dit moment is het moeilijk om dat met enige zekerheid te zeggen'. Er gebeurt namelijk erg veel en er is veel tegenstrijdige informatie.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Tanks openen vuur in omgeving parlement, schoten gehoord aan luchthaven Istanboel

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Rusland en VS roepen op tot "vrede"

Rusland en de Verenigde Staten hebben vrijdagnacht bij monde van hun buitenlandministers, Sergej Lavrov en John Kerry, opgeroepen tot "vrede" in Turkije, waar een poging tot staatsgreep aan de gang is. Opvallend is dat beide topfunctionarissen de couppoging niet meteen veroordelen. "Problemen moeten conform de grondwet opgelost worden", klonk het van Lavrov.

De diplomatieke betrekkingen tussen Moskou en Ankara bevinden zich op een dieptepunt. In Syrië wordt in regeringsgebieden met groot enthousiasme op de coup gereageerd. De buitenlandminister van de EU, Federica Mogherini, sprak evenmin een veroordeling uit. Zij riep op tot "terughoudendheid" en "respect voor de democratische instellingen".

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Alle luchthavens in Turkije gesloten

In Turkije zijn alle luchthavens gesloten na de poging tot staatsgreep door een deel van het leger. Op Flightradar, een bekende site die de vliegbewegingen wereldwijd in kaart brengt, is na de couppoging in Turkije te zien hoe het merendeel van de vluchten wegvliegt van de grote steden en Turkije in het algemeen.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Nieuwe reactie Erdogan: 'Dit is een opstand tegen het volk'

President Erdogan: 'Deze opstand is gericht tegen de eenheid van Turkije. Door deze beweging is er onrust ontstaan in verschillende steden. Dit is een opstand tegen het volk.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Zware ontploffing in Ankara

Het centrum van de Turkse hoofdstad Ankara is in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeschrikt door een erg zware ontploffing. Boven de stad vliegen jets en helikopters. Wat de explosie heeft veroorzaakt, is vooralsnog onbekend.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Muiterij zal mislukken, het volk is op de straten gestormd'

Hieronder een verklaring van de Turkse justitieminister. Er zijn nog geen beelden bekend van burgers 'die pleinen bezetten'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Gevechten gemeld tussen leger en inlichtingendienst'

Een NOS-correspondent maakt melding van explosies en schoten, er zouden gevechten zijn tussen het leger en de inlichtingendienst. Volgens hem worden er ook vanuit sommige moskeeën burgers opgeroepen om op straat te komen en zich te verzetten.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Ik moest mijn werkplaats, de staatszender, verlaten van gewapende soldaten'

'40 tot 50 gewapende soldaten hebben mij net gevraagd om mijn werk (de openbare omroep) te verlaten. Ze hebben ook onze gsm's afgepakt.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Erdogan zoekt asiel in Duitsland'

De Turkse president Erdogan zou asiel zoeken in Duitsland, zo vernam NBC News uit militaire VS-bronnen
Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse nationale zender TRT uit de ether gehaald

De Turkse nationale zender TRT is uit de ether gehaald.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'President en regeringsleden schenden grondwet'

'Geachte burgers, de Turkse grondwet wordt overtreden. De instanties zijn buiten werking gesteld. Door de president en leden van de regering zijn grondrechten geschonden', zo stond er in een staatsmededeling van het leger die de TRT-presentatrice (een Turkse nieuwszender) voorlas.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse F16 vliegt extreem laag boven Ankara

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Erdogan geeft nederlaag toe, roept Turken op tot volksopstand

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Erdogan roept mensen op om op straat te komen

De Turkse president Erdogan roept mensen op om op straat te komen en te vechten tegen het leger.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse president Erdogan geeft toespraak via FaceTime

Boodschap op Turkse tv: 'Nieuwe grondwet, democratie ondermijnd'

In het vervolg van haar communiqué op de Turkse zender TRT zegt het leger dat er een nieuwe grondwet komt voor het land. 'De democratie and het seculiere recht zijn ondermijnd. Turkije is in staat van beleg.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Twee bruggen over Bosporus in Istanboel gesloten

De twee bruggen van Istanboel die over de Bosporus lopen, zijn gesloten voor verkeer. Dat meldt het Turks persagentschap Daily Sabah Istanbul.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turks leger kondigt avondklok en beleg aan

In een communiqué van het Turkse leger, wordt een avondklok en beleg aangekondigd.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Verklaring van Turks leger: 'Hebben alle verantwoordelijkheden van de Turkse regering overgenomen'

'Het Turkse leger heeft alle verantwoordelijkheden van de Turkse regering overgenomen.'

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'President Erdogan gaat zo meteen spreken'

Volgens presidentiële bronnen zou president Erdogan 'binnen korte tijd' een persconferentie geven.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

John Kerry hoopt op 'vrede en continuïteit' in Turkije

John Kerry hoopt op 'stabiliteit, vrede en continuïteit' in Turkije, zo meldt persagentschap AP.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Hopen dat alle goede banden met ons land zullen blijven duren'

Volgens een regeringsgetrouw agentschap "gijzelen" de putschisten de stafchef van het leger en, mogelijk, ook een aantal ministers. Ook Reuters meldt gijzelaars in het militair hoofdkwartier in Ankara.

Naar de muitende soldaten stellen, is de coup bedoeld om de "democratische orde" in het land en het respect voor de mensenrechten te herstellen. "Alle internationale afspraken gelden nog altijd", klinkt het. "We hopen dat alle goede banden met alle landen zullen blijven duren."

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turkse leger meldt machtsovername

Het Turkse leger -of althans een deel ervan- heeft naar eigen zeggen de macht in Turkije volledig overgenomen. Dat deelden militaire bevelhebbers vrijdagavond mee, aangehaald door de private zender DHA. Volgens een regeringsgetrouw agentschap "gijzelen" de putschisten de stafchef van het leger en, mogelijk, ook een aantal ministers.

Ook Reuters meldt gijzelaars in het militair hoofdkwartier in Ankara. De (poging tot) coup vindt plaats op een moment dat president Recep Tayyip Erdogan in het buitenland, in Mongolië, verblijft. De Turkse premier Binali Yildirim spreekt andere taal: volgens hem is de couppoging mislukt en blijft de regering de macht behouden.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Vluchten van en naar Istanboel afgelast

Alle vluchten van en naar de luchthaven van Istanboel zijn afgelast.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

'Macht overgenomen om democratische orde te bewaren'

Volgens BBC heeft het Turkse leger de macht overgenomen 'om de democratische orde te bewaren'.

Naomi Skoutariotis
door Naomi Skoutariotis

Turks leger pleegt staatgreep: het eerste nieuws

De Turkse eerste minister Binali Yildirim heeft bevestigd dat delen van het leger in Turkije een staatsgreep aan het plegen zijn. Het Turks leger verklaart nu dat het de macht heeft overgenomen.

Lees hier het eerste nieuwsstuk.