Dat hebben de diensten van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vrijdagavond meegedeeld na een crisisvergadering met de generale staf van het leger en verschillende ministers in Ankara.
Stappen ondernemen
"Na evaluatie van de verzamelde gegevens en van de inlichtingen die we kregen in het kader van de zoek- en reddingsactie, hebben we begrepen dat ons vliegtuig werd neergehaald door Syrië", zo staat in een persbericht. Wanneer de omstandigheden van het voorval uitgeklaard zijn, zullen de noodzakelijke stappen ondernomen worden, luidt het.

Het gevechtstoestel (een F4 uit het tijdperk van de Koude Oorlog) dat om 10.30 uur lokale tijd was opgestegen op de militaire luchthaven van Malatya, in het zuidoosten van Turkije, verloor het contact met de radar en de radio van de thuisbasis, toen het over de Middellandse Zee ten westen van de Syrische kust vloog.

Indringer

Ook Syrië zelf bevestigt dat het een Turks gevechtsvliegtuig heeft neergeschoten, meldt het Syrische nieuwsagentshap Sana.

Volgens een legerwoordvoerder schond het vliegtuig het Syrische luchtruim en werd het door luchtafweergeschut neergehaald toen het zich op een kilometer afstand van de kust bevond. Het vliegtuig, stortte neer in Syrische territoriale wateren.

De indringer is behandeld zoals dat in de wetgeving voor dergelijke gevallen voorzien is, zei de woordvoerder nog. Marine-eenheden van beide landen hebben contact gelegd om samen op zoek te gaan naar de twee vermiste piloten.

Gespannen relaties
De relaties tussen het Syrische regime en de Turkse regering zijn sinds vorig jaar erg gespannen. Turkije sympathiseert met de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Syrische deserteurs hebben ook een kamp in Turkije. (Belga/TV)

Dat hebben de diensten van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan vrijdagavond meegedeeld na een crisisvergadering met de generale staf van het leger en verschillende ministers in Ankara. Stappen ondernemen "Na evaluatie van de verzamelde gegevens en van de inlichtingen die we kregen in het kader van de zoek- en reddingsactie, hebben we begrepen dat ons vliegtuig werd neergehaald door Syrië", zo staat in een persbericht. Wanneer de omstandigheden van het voorval uitgeklaard zijn, zullen de noodzakelijke stappen ondernomen worden, luidt het. Het gevechtstoestel (een F4 uit het tijdperk van de Koude Oorlog) dat om 10.30 uur lokale tijd was opgestegen op de militaire luchthaven van Malatya, in het zuidoosten van Turkije, verloor het contact met de radar en de radio van de thuisbasis, toen het over de Middellandse Zee ten westen van de Syrische kust vloog.IndringerOok Syrië zelf bevestigt dat het een Turks gevechtsvliegtuig heeft neergeschoten, meldt het Syrische nieuwsagentshap Sana.Volgens een legerwoordvoerder schond het vliegtuig het Syrische luchtruim en werd het door luchtafweergeschut neergehaald toen het zich op een kilometer afstand van de kust bevond. Het vliegtuig, stortte neer in Syrische territoriale wateren. De indringer is behandeld zoals dat in de wetgeving voor dergelijke gevallen voorzien is, zei de woordvoerder nog. Marine-eenheden van beide landen hebben contact gelegd om samen op zoek te gaan naar de twee vermiste piloten. Gespannen relaties De relaties tussen het Syrische regime en de Turkse regering zijn sinds vorig jaar erg gespannen. Turkije sympathiseert met de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Syrische deserteurs hebben ook een kamp in Turkije. (Belga/TV)