Turkije wil voortmaken met visumvrijstelling EU

Mevlut Cavusoglu © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De Turkse regering dringt aan op een visumvrijstelling voor Turken die naar landen van de Europese Unie reizen, een van de voorwaarden uit het vluchtelingenakkoord met de EU van maart 2016.

Ondanks de spanningen met Europa wil minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vaart zetten achter de onderhandelingen. ‘We willen de visumkwestie met de EU oplossen,’ zei hij volgens het staatspersbureau Anadolu op een meeting in Antalya. ‘We zullen een finaal aanbod doen na 16 april. We moeten de vrijstelling krijgen’.

Komende zondag 16 april vindt in Turkije het veelbesproken referendum plaats over een grondwetswijziging die de president, Recep Tayyip Erdogan, meer macht geeft. Stemgerechtigde Belgische Turken konden de voorbije twee weken hun stem al uitbrengen in het referendum.

Voorwaarden

Uitzicht op een opheffing van de visumplicht voor Turkse staatsburgers is een van de voorwaarden van het vluchtelingenakkoord dat Ankara en Brussel in maart 2016 sloten.

Voor de vrijstelling moet Turkije echter aan een aantal criteria voldoen. Zo eist de EU een hervorming van de omstreden terreurwetgeving van Turkije, wat dan weer door Ankara afgewezen wordt.

Vluchtelingendeal

De vluchtelingendeal werd gesloten om de mensensmokkelaars de pas af te snijden en de vluchtelingenstroom naar Europa in te dijken.

Het akkoord bepaalt dat vluchtelingen die illegaal de EU zijn binnengekomen, worden teruggestuurd naar Turkije. In ruil voor elke Syriër die op die manier wordt teruggezonden, engageert de EU zich ertoe om een al eerder in Turkije gearriveerde Syrische vluchteling op te nemen. Ook krijgen de Turken drie miljard euro per jaar, die moet besteed worden aan beter opvang voor vluchtelingen. Naast een opheffing van de visumverplichting voor Turken zijn ook lidmaatschapsonderhandelingen met de EU een belofte die deel uitmaakt van de deal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content