Vijf- tot negenduizend kinderen zijn volgens de Turkse autoriteiten in christelijke of homoseksuele gezinnen geplaatst. Dat stelt Ayhan Üstün, voorzitter van de commissie voor de mensenrechten, in de Nederlandse krant Trouw .

Opzettelijke assimilatie

Üstün spreekt van "opzettelijke assimilatie" door de Europese kinder- en jeugdzorg. Eerder ontstond er al ophef over Turkse kinderen die bij Belgische homoseksuele koppels werden ondergebracht.

"Ik ken zelfs een geval van een Turkse vader die samen met zijn zoon van de trap is gevallen. Zelfs dit ongeluk werd door de jeugdzorg aangegrepen om het kind uit huis te plaatsen", stelt de commissievoorzitter. "Dit wijst heel erg op doelgerichte assimilatie."

De Turkse pers is al verschillende weken in de ban van het verhaal van de negenjarige Yunus, die al verschillende jaren bij een Lesbisch pleeggezin in Den Haag woont. Üstün vindt het niet kunnen dat de rechter bepaalde dat de jongen niet bij een islamitisch pleeggezin terecht konden en dat hij daarbovenop zijn eigen ouders slechts vier maal per jaar enkele uren mag zien.

"Er moet een einde komen aan dit beleid van Europa"

Üstün verwijst in zijn pleidooi naar een Oostenrijkse zaak waar een christelijk kind in een pleeggezin werd geplaatst dat de leer van Jehova aanhangt. "Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Oostenrijk veroordeeld omdat de autoriteiten die plaatsing hadden toegestaan. Ik vind die zaak heel gelijkaardig met plaatsing van Turks-islamitische kinderen in niet-islamitische gezinnen. Er moet een einde komen aan dit beleid van de Europeanen."

De Turkse commissie zal de komende maanden contact opnemen met ouders, politici, Jeugdzorg en andere organisaties. De Turkse autoriteiten willen daarmee vooral pleegzorg in België, Nederland en Duitsland oproepen om kinderen van Turkse origine in een pleeggezin te plaatsen met dezelfde culturele en religieuze achtergrond. (EA)

Vijf- tot negenduizend kinderen zijn volgens de Turkse autoriteiten in christelijke of homoseksuele gezinnen geplaatst. Dat stelt Ayhan Üstün, voorzitter van de commissie voor de mensenrechten, in de Nederlandse krant Trouw . Opzettelijke assimilatie Üstün spreekt van "opzettelijke assimilatie" door de Europese kinder- en jeugdzorg. Eerder ontstond er al ophef over Turkse kinderen die bij Belgische homoseksuele koppels werden ondergebracht. "Ik ken zelfs een geval van een Turkse vader die samen met zijn zoon van de trap is gevallen. Zelfs dit ongeluk werd door de jeugdzorg aangegrepen om het kind uit huis te plaatsen", stelt de commissievoorzitter. "Dit wijst heel erg op doelgerichte assimilatie." De Turkse pers is al verschillende weken in de ban van het verhaal van de negenjarige Yunus, die al verschillende jaren bij een Lesbisch pleeggezin in Den Haag woont. Üstün vindt het niet kunnen dat de rechter bepaalde dat de jongen niet bij een islamitisch pleeggezin terecht konden en dat hij daarbovenop zijn eigen ouders slechts vier maal per jaar enkele uren mag zien. "Er moet een einde komen aan dit beleid van Europa" Üstün verwijst in zijn pleidooi naar een Oostenrijkse zaak waar een christelijk kind in een pleeggezin werd geplaatst dat de leer van Jehova aanhangt. "Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Oostenrijk veroordeeld omdat de autoriteiten die plaatsing hadden toegestaan. Ik vind die zaak heel gelijkaardig met plaatsing van Turks-islamitische kinderen in niet-islamitische gezinnen. Er moet een einde komen aan dit beleid van de Europeanen." De Turkse commissie zal de komende maanden contact opnemen met ouders, politici, Jeugdzorg en andere organisaties. De Turkse autoriteiten willen daarmee vooral pleegzorg in België, Nederland en Duitsland oproepen om kinderen van Turkse origine in een pleeggezin te plaatsen met dezelfde culturele en religieuze achtergrond. (EA)