Turkije verwacht concrete stappen van VS over uitlevering Gülen

. © Charles mostoller/Reuters

Zo’n twee en een half jaar na de mislukte putsch in Turkije wil Ankara concrete stappen zien van de VS in verband met de uitlevering van de predikant Fethullah Gülen die volgens de Turken achter de poging tot staatsgreep zat.

Volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft president Recep Tayyip Erdogan het onderwerp ter sprake gebracht bij president Trump op de G20-top in Buenos Aires voor twee weken.

De Turkse regering houdt Gülen verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep van juli 2016. Cavusoglu heeft zijn VS-collega Mike Pompeo al een lijst bezorgd met 84 vermoedelijke medestanders van Gülen die Turkije graag uitgeleverd zou zien. Gülen zelf zit al vele jaren in ballingschap in de staat Pennsylvania. Hij ontkent een rol te hebben gespeeld in de poging tot putsch.

Bij die putsch kwamen meer dan 250 mensen om het leven. Een maand geleden zei president Trump nog dat een uitlevering van Gülen ‘niet ter discussie stond’. Tegelijk zei hij toen Turkije wel ter wille te zijn. Hij noemde Erdogan toen een vriend.

Sinds de mislukte putsch zit de Turkse overheid achter de leden van de Gülen-beweging aan. De Turken hebben sinds de putschpoging 218.000 mensen gearresteerd. Meer dan 140.000 zijn uit overheidsdienst ontslagen wegens banden met Gülen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content