Duizenden manifestanten bezetten opnieuw het Taksimplein in Istanboel. Ze eisen, voor de achtste dag op rij, het ontslag van premier Recep Tayyip Erdogan. Erdogan riep eerder op de dag op tot de "onmiddellijke stopzetting" van de protesten in zijn land.

De manifestanten vulden het plein met muziek en antiregeringsslogans. De sfeer lijkt minder gespannen dan de vorige dagen.

EU-commisaris: 'Buitensporig geweld heeft geen plaats in democratie'

Het gebruik van buitensporig geweld door de politie heeft "geen plaats" in een democratie, maar de manifestaties in Turkije zetten het toetredingsproces tot de Europese Unie niet op de helling. Dat heeft eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle in Istanboel laten verstaan. "De vreedzame manifestaties zijn een legitieme manier om meningen uit te drukken in een democratische samenleving. Het buitensporig gebruik van geweld door de politie tegen deze manifestaties heeft geen plaats in een democratie", zo verklaarde Füle tijdens een toespraak in aanwezigheid van premier Recep Tayyip Erdogan. De eurocommissaris toonde zich tevreden dat ook de regering dit inmiddels heeft erkend. Hij drong ook aan op een snel en transparant onderzoek.

Füle lanceerde een oproep aan Turkije om zijn waarden van vrijheid en respect voor mensenrechten niet de rug toe te keren. Landen die lid wensen te worden van de Europese Unie, moeten volgens de Tsjech de hoogst mogelijke democratische standaarden nastreven. Hij verwees daarbij onder meer naar het recht op vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers om te berichten over wat gaande is.

'Europa wil niet afzien van toetredingsproces Turkije'

Anderzijds verzekerde Füle de Turkse regering dat Europa niet de intentie heeft om af te zien van het toetredingsproces van Turkije. Die zijn sinds 2005 aan de gang, maar zitten al jaren in het slop. Volgens Füle is Europa klaar om snel een nieuw hoofdstuk in de onderhandelingen te openen, het eerste sinds 2010. Nog voor de huidige protestgolf had ook Europees president Herman Van Rompuy in Turkije een nieuw momentum in de onderhandelingen bepleit.

Verscheidene Europese landen hebben het brutale optreden van de politie tijdens de manifestaties tegen Erdogan op de korrel genomen. Volgens een laatste balans van de vereniging van Turkse dokters kostte de reeds acht dagen aanslepende protestgolf het leven van twee manifestanten en één politieman.


Duizenden manifestanten bezetten opnieuw het Taksimplein in Istanboel. Ze eisen, voor de achtste dag op rij, het ontslag van premier Recep Tayyip Erdogan. Erdogan riep eerder op de dag op tot de "onmiddellijke stopzetting" van de protesten in zijn land. De manifestanten vulden het plein met muziek en antiregeringsslogans. De sfeer lijkt minder gespannen dan de vorige dagen. EU-commisaris: 'Buitensporig geweld heeft geen plaats in democratie'Het gebruik van buitensporig geweld door de politie heeft "geen plaats" in een democratie, maar de manifestaties in Turkije zetten het toetredingsproces tot de Europese Unie niet op de helling. Dat heeft eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle in Istanboel laten verstaan. "De vreedzame manifestaties zijn een legitieme manier om meningen uit te drukken in een democratische samenleving. Het buitensporig gebruik van geweld door de politie tegen deze manifestaties heeft geen plaats in een democratie", zo verklaarde Füle tijdens een toespraak in aanwezigheid van premier Recep Tayyip Erdogan. De eurocommissaris toonde zich tevreden dat ook de regering dit inmiddels heeft erkend. Hij drong ook aan op een snel en transparant onderzoek. Füle lanceerde een oproep aan Turkije om zijn waarden van vrijheid en respect voor mensenrechten niet de rug toe te keren. Landen die lid wensen te worden van de Europese Unie, moeten volgens de Tsjech de hoogst mogelijke democratische standaarden nastreven. Hij verwees daarbij onder meer naar het recht op vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers om te berichten over wat gaande is. 'Europa wil niet afzien van toetredingsproces Turkije'Anderzijds verzekerde Füle de Turkse regering dat Europa niet de intentie heeft om af te zien van het toetredingsproces van Turkije. Die zijn sinds 2005 aan de gang, maar zitten al jaren in het slop. Volgens Füle is Europa klaar om snel een nieuw hoofdstuk in de onderhandelingen te openen, het eerste sinds 2010. Nog voor de huidige protestgolf had ook Europees president Herman Van Rompuy in Turkije een nieuw momentum in de onderhandelingen bepleit. Verscheidene Europese landen hebben het brutale optreden van de politie tijdens de manifestaties tegen Erdogan op de korrel genomen. Volgens een laatste balans van de vereniging van Turkse dokters kostte de reeds acht dagen aanslepende protestgolf het leven van twee manifestanten en één politieman.