Turkije stelt ultimatum voor opheffing visumplicht voor Turken

Mevlüt Cavusoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken © Reuters

Turkije wil dat de Europese Unie ten laatste tegen oktober de beloofde visumliberalisering voor de Turken invoert. Anders zal de islamitisch-conservatieve regering het vluchtelingenakkoord met de EU opschorten, zo dreigt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in de maandageditie van de Duitse krant “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

“Komt het niet tot een visumliberalisering, zullen we gedwongen zijn afstand te nemen van het terugnameakkoord en de verklaring van 18 maart”, klinkt het. Zijn regering verwacht een concrete termijn. “Het kan begin of midden oktober zijn, maar we verwachten een vaste datum.”

Het vluchtelingenakkoord werkt omdat Turkije “heel ernstige maatregelen” heeft getroffen, aldus de minister. Hij verwijst dan naar de bestrijding van mensensmokkelaars. “Dat is echter afhankelijk van de opheffing van de visumplicht voor onze burgers, wat ook voorwerp van de overeenkomst van 18 maart is”, stelt hij.

De minister verzekerde dat het niet om een bedreiging zou gaan. De visumplicht voor Turkse burgers moest aanvankelijk vanaf juli worden opgeheven. Die termijn werd echter opgeschoven, omdat Turkije nog niet alle 72 voorwaarden had vervuld, zoals de hervorming van de Turkse antiterreurwetten. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content