Turkije akkoord met NAVO-toetreding Zweden en Finland – ‘Geen concessies aan Turkije’

In het midden de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de Finse President Sauli Niinisto en de Zweedse premier Magdalena Andersson met in de eerste rij, de ministers van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, Pekka Haavisto en Ann Linde bij de ondertekening van het NAVO-memorandum op 28 juni 2022. © AFP

Turkije staakt zijn verzet tegen de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Turkije zal tijdens de NAVO-top in Madrid de uitnodiging aan Finland en Zweden om lid te worden ondersteunen, zo zegt de Finse president Sauli Niinistö. De Zweedse premier Magdalena Andersson begroet een ‘belangrijke stap’.

De Zweedse premier Magdalena Andersson begroet een ‘belangrijke stap’, na de aankondiging van het akkoord met Turkije voor de NAVO-toetreding van haar land en Finland. Volgens haar zal dat de alliantie versterken.

‘Het engagement tot een volledige toetreding bij de NAVO is natuurlijk belangrijk voor Zweden en Finland, maar ook een erg belangrijke stap voor de NAVO, want onze twee landen zullen veiligheid bieden binnen de NAVO’, verklaarde Andersson in een interview met het Franse nieuwsagentschap AFP.

‘Geen concessies’

Volgens een Amerikaanse regeringsfunctionaris deden de Verenigde Staten geen concessies aan Turkije schrijft Bloomberg. Dezelfde bron zei ook dat de Turken mogelijke upgrades voor hun F-16-gevechtsvliegtuigen niet tot voorwaarde van de onderhandelingen gemaakt hadden, hoewel Biden eerder in mei zijn goedkeuring daarvoor al had gegeven. Er werd geen woord over F-35-toestellen gerept.

Zweden zelf heeft een ban op wapenexport naar Turkije sinds de Turkse invasie van de Koerdische regio in Noord-Syrië in 2019. Mogelijk wordt dit nu herbekeken volgens de Zweedse krant Svenska Dagbladet.

Na het afronden van het toetredingsproces moeten de protocollen daarover door de parlementen van alle 30 lidstaten worden bekrachtigd. Volgens diplomaten zou dat zes tot acht maanden in beslag kunnen nemen.

Met hun verzoek NAVO-lid te worden, dat beide landen op 18 mei formeel hebben overhandigd aan NAVO-topman Jens Stoltenberg, maakten ze een einde aan hun jarenlange neutraliteit. De beslissing kwam er vanwege de Russische inval in Oekraïne.

‘Snelste procedure ooit’

Bij de vergadering tussen de Finse president, de Zweedse premier Magdalena Andersson, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de NAVO-baas Jens Stoltenberg, gingen Finland, Zweden en Turkije akkoord met het ondertekenen van het trilateraal memorandum, waarin de ‘legitieme veiligheidsbezorgdheden van Turkije’ worden aangepakt.

Het memorandum is voor de camera ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen. ‘Over concrete stappen van onze toetreding tot de NAVO zullen de bondgenoten de komende twee dagen het eens worden’, aldus de Finse president in een persbericht. Volgens hem is die beslissing nakend.

‘Vandaag toont aan dat we ons kunnen verenigen rond onze kerntaken’, zei Stoltenberg op een persconferentie na de ondertekening. Volgens hem staat de deur nu open voor een toetreding van de twee Noordse landen. ‘Wat nu zal gebeuren, is mogelijk de snelste procedure ooit’, zei hij. ‘Dit stuurt een duidelijke boodschap aan (Russisch president Vladimir) Poetin.’ Die krijgt volgens de secretaris-generaal meer NAVO aan zijn grenzen, in plaats van minder, zoals Poetin had geëist.

Partner Content