Volgens de Turkse media, die "uit veiligheidsoverwegingen" niet live over de gijzeling mochten berichten, ging het over een actie van de marxistische beweging DHKP-C.

Twee leden van die groep gijzelden in het justitiegebouw in het stadsdeel Caglayan de aanklager die zich bezighield met de zaak van de 14-jarige Berkin Elvan, die bij de protesten aan het Gezipark in 2013 gewond raakte door een traangasgranaat. De jongen lag maandenlang in coma alvorens hij vorig jaar overleed.

De DHKP-C eiste al naargelang de bron ofwel dat de namen van de vier agenten, die voor de dood van Berkin Elvan verantwoordelijk zijn, bekendgemaakt worden, ofwel dat die vier publiekelijk bekentenissen zouden afleggen.

Volgens de politie werd er zes uur onderhandeld en greep men in toen er schoten te horen waren.

Brood kopen

De dood van Elvan, die volgens zijn familie aan het hoofd werd geraakt door de traangasgranaat, toen hij op weg was om een brood te gaan kopen, leidde tot hernieuwd protest in Turkije. De protesten werden nog heviger toen de huidige president Erdogan, destijds premier, verklaarde dat Elvan een slinger bij zich had, en op weg was om lid te worden van een terreurgroep.

De protesten uit 2013 waren in eerste instantie gericht tegen het omhakken van bomen in het Gezipark, nabij het Taksimplein, een zeldzaam stukje groen in Istanbul. De overheid ging drastisch tegen de manifestanten te keer met een gewelddadigheid die de protesten nog aanstookte.

DHKP-C wordt zowel door Turkije, als door de Europese Unie en de VS beschouwd als een terreurgroep. De groep eiste in 2013 een aanslag op tegen de Amerikaanse ambassade in Ankara.

(Belga/RR)

Volgens de Turkse media, die "uit veiligheidsoverwegingen" niet live over de gijzeling mochten berichten, ging het over een actie van de marxistische beweging DHKP-C. Twee leden van die groep gijzelden in het justitiegebouw in het stadsdeel Caglayan de aanklager die zich bezighield met de zaak van de 14-jarige Berkin Elvan, die bij de protesten aan het Gezipark in 2013 gewond raakte door een traangasgranaat. De jongen lag maandenlang in coma alvorens hij vorig jaar overleed. De DHKP-C eiste al naargelang de bron ofwel dat de namen van de vier agenten, die voor de dood van Berkin Elvan verantwoordelijk zijn, bekendgemaakt worden, ofwel dat die vier publiekelijk bekentenissen zouden afleggen.Volgens de politie werd er zes uur onderhandeld en greep men in toen er schoten te horen waren.De dood van Elvan, die volgens zijn familie aan het hoofd werd geraakt door de traangasgranaat, toen hij op weg was om een brood te gaan kopen, leidde tot hernieuwd protest in Turkije. De protesten werden nog heviger toen de huidige president Erdogan, destijds premier, verklaarde dat Elvan een slinger bij zich had, en op weg was om lid te worden van een terreurgroep.De protesten uit 2013 waren in eerste instantie gericht tegen het omhakken van bomen in het Gezipark, nabij het Taksimplein, een zeldzaam stukje groen in Istanbul. De overheid ging drastisch tegen de manifestanten te keer met een gewelddadigheid die de protesten nog aanstookte. DHKP-C wordt zowel door Turkije, als door de Europese Unie en de VS beschouwd als een terreurgroep. De groep eiste in 2013 een aanslag op tegen de Amerikaanse ambassade in Ankara.(Belga/RR)