Turkije laat 38.000 gevangenen voorwaardelijk vrij om plaats te maken voor coupplegers

© REUTERS

Turkije gaat 38.000 gevangenen voorwaardelijk vrijlaten. Het heeft daartoe woensdag een decreet uitgevaardigd, zo heeft minister van Justitie Bekir Bozdag op Twitter laten weten. Bedoeling is in de overvolle Turkse gevangenissen wat plaats te maken voor de duizenden die opgepakt zijn na de mislukte staatsgreep van midden juli.

Alleen gedetineerden die veroordeeld zijn voor misdaden van voor 1 juli, en dus voor de mislukte staatsgreep, komen in aanmerking voor vrijlating. Wie veroordeeld is voor moord, huiselijk geweld, seksueel misbruik, terrorisme en andere misdaden tegen de staat, blijft sowieso achter de tralies. Bozdag benadrukte dat het niet om “een amnestie” gaat.

De Turkse regering beschuldigt er volgers van de in de Verenigde Staten verblijvende moslimprediker Fethullah Gülen van achter de mislukte staatsgreep van 15 juli te zitten. De noodtoestand werd uitgeroepen, en tienduizenden mensen zijn al ontslagen of opgepakt. De zuiveringsoperatie werd onder meer gevoerd in de media, het onderwijs, de gezondheidssector, het leger en de lokale overheden. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content