Turkije: 'Islamitische Staat zit achter aanslag in Istanboel'

20/03/16 om 13:33 - Bijgewerkt om 18:26

De zelfmoordterrorist van Istanboel is volgens de Turkse regering een aanhanger van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De aanslag is evenwel niet opgeëist.

Turkije: 'IS achter aanslag Istanboel'

Efkan Ala © Belga Image

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala deelde in Ankara mee dat de dader is geïdentificeerd als Mehmet Ö, geboren in 1992 in het Turkse Gaziantep, en bevestigde daarmee eerdere mediaberichten.

3 Israëli's

De kamikaze had zich zaterdagochtend in de drukke winkelwandelstraat Istiklal opgeblazen en vier mensen mee de dood ingesleurd en volgens de jongste cijfers 39 mensen verwond. Drie van de doden zijn Israëli's, het vierde slachtoffer is een Iraniër. Ook onder de gewonden zijn tien Israëli's.

Het ministerie van Gezondheid deelde zondag mee dat 15 gewonden zich nog in het ziekenhuis bevinden.

Waarschuwing

Naar aanleiding van de aanslag in Istanboel heeft Israël zijn burgers uitdrukkelijk gewaarschuwd voor reizen naar Turkije. Er bestaat grote bezorgdheid voor nieuwe aanslagen en een 'concrete dreiging' voor toeristen in het land.

Premier Benjamin Netanyahu veroordeelde zondag de aanslag in Istanboel. 'Terrorisme zaait dood over heel de wereld', zei hij tijdens een kabinetszitting in Jeruzalem. 'Voor de moord op onschuldigen kan nooit een rechtvaardiging gegeven worden - niet in Istanboel, Ivoorkust of in Jeruzalem. Wie terreur niet veroordeelt, steunt hen'.

Uitgesteld

In Istanboel werd zondag de altijd geladen voetbaltopper tussen aartsrivalen Galatasaray en Fenerbahçe, in de Türk Telekom Arena van Galatasaray, twee uur voor de aftrap om 19 uur uit veiligheidsoverwegingen uitgesteld.

Volgens een mededeling van het kabinet van de gouverneur van Istanboel is die beslissing genomen 'na de evaluatie van geloofwaardige informatie', meldt CNN Türk.

IS / Koerden

De Turkse regering acht IS ook verantwoordelijk voor een aanslag op een groep Duitse toeristen in januari. Toen sleurde een zelfmoordterrorist in het historisch centrum van Istanboel twaalf Duitsers mee de dood in. Een aanslag tijdens een antiregeringsbetoging in oktober vorig jaar zou eveneens door IS gepleegd zijn. Toen kwamen meer dan 100 mensen om het leven. IS heeft echter geen enkele aanslag opgeëist.

De aanslag van vorige zondag in de hoofdstad Ankara, waarbij 37 mensen omkwamen, werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK, gelinkt aan de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, als vergelding voor de Turkse militaire operaties in het overwegend Koerdische zuidoosten van het land. (Belga/KVDA)

Onze partners