Turkije 'houdt 1.300 vluchtelingen tegen' na akkoord met EU

30/11/15 om 22:40 - Bijgewerkt om 22:40

Volgens het officieel Turks persagentschap heeft het land 1.300 vluchtelingen op drie boten belet om naar Griekenland te vertrekken.

Turkije 'houdt 1.300 vluchtelingen tegen' na akkoord met EU

Archiefbeeld van vluchtelingen aan boord van een vaartuig van de Turkse kustwacht, nadat ze van hun sloep waren gehaald (het beeld dateert van 9 november) © REUTERS

Het bericht, waarin het gaat om vluchtelingen uit Irak, Syrië, Afghanistan en Iran, werd verspreid door het officieel persagentschap Anadolu en is overgenomen door Reuters. Drie sleepboten waren volgens het bericht in de omgeving van de stad Ayvacik tegengehouden door de kustwacht en aan banden gelegd. 1.300 vluchtelingen werden naar opvangcentra gebracht. Het was, wordt erbij gezegd, de belangrijkste actie in Turkije tegen vluchtelingen in maanden.

De actie komt nadat zondag een overeenkomst werd gesloten met de EU waarbij Turkije 3 miljard euro krijgt, en op termijn politieke toegevingen, in ruil voor het tegenhouden van vluchtelingen. Het geld moet een betere plaatselijke opvang mogelijk maken.

'Schandalig'

Het akkoord is ten dele voorwaardelijk, in die zin dat Turkije moet tonen dat het inderdaad actie tegen de vluchtelingenstroom onderneemt.

De overeenkomst is door Amnesty Internationaal afgewezen als "illegaal en schandalig".

Volgens officiële tellingen kwamen dit jaar 720.000 vluchtelingen via Griekenland Europa binnen. Het Duitse blad Der Spiegel schat dat minstens 500.000 van hen via Turkije arriveerden, en dat er nog altijd duizenden per dag de reis van Turkije naar Griekenland in sloepjes wagen.

(RR)

Onze partners