Turkije heeft maatregelen genomen zodat Koerdische peschmerga-strijders uit Irak via zijn grondgebied de Noord-Syrische stad Kobani kunnen bereiken. Daar vechten Koerden al meer dan een maand tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd.

'We hebben nooit gewild dat Kobani valt. Turkije heeft verschillende initiatieven genomen om dat te verhinderen', aldus Cavusoglu.

Westerse druk

De Turkse regering plooit voorlopig niet voor de westerse druk om militair in te grijpen in de strijd tegen IS. President Recep Tayyip Erdogan verwierp zondag nog eens de verzoeken aan het adres van Ankara om rechtstreeks wapens te leveren aan de strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden, de gewapende arm van de Democratische Unie Partij van Koerden in Syrië die in de ogen van Erdogan een "terreurorganisatie" is.

Turkije onderhoudt dan weer wel goede relaties met de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak. De Verenigde Staten hebben de Koerdische strijders in Kobani maandagmorgen voorzien van een eerste lading van wapens en munitie.

Amerikaanse wapens

In de Noord-Syrische stad hebben de Verenigde Staten voor het eerst wapens geleverd aan de Koerdische verdedigers voor hun strijd tegen de terreurorganisatie IS. Dat maakte het Amerikaanse centrale commando in Tampa (Florida) bekend.

Volgens de verklaring hebben zondagnacht enkele C-130-transportvliegtuigen wapens, munitie en medisch materiaal gedropt nabij de stad aan de grens met Turkije. Dat moet de verdediging van Kobani helpen om stand te houden tegen het offensief van IS.

Het Amerikaanse leger heeft ondertussen ook al meer dan 135 luchtaanvallen uitgevoerd tegen de terreurmilitie in en rond Kobani. Woordvoerder Boulat Jan van de Koerdische Volksbeschermingseenheden heeft de droppings bevestigd en gezegd dat een 'grote hoeveelheid wapens en munitie Kobani heeft bereikt'. 'Zonder twijfel zal de aankomst van de wapens het verloop van de strijd veranderen', voegde Rami Abdel Rahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten daaraan toe. (Belga/AVE)

Turkije heeft maatregelen genomen zodat Koerdische peschmerga-strijders uit Irak via zijn grondgebied de Noord-Syrische stad Kobani kunnen bereiken. Daar vechten Koerden al meer dan een maand tegen de jihadisten van Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu gezegd.'We hebben nooit gewild dat Kobani valt. Turkije heeft verschillende initiatieven genomen om dat te verhinderen', aldus Cavusoglu. De Turkse regering plooit voorlopig niet voor de westerse druk om militair in te grijpen in de strijd tegen IS. President Recep Tayyip Erdogan verwierp zondag nog eens de verzoeken aan het adres van Ankara om rechtstreeks wapens te leveren aan de strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden, de gewapende arm van de Democratische Unie Partij van Koerden in Syrië die in de ogen van Erdogan een "terreurorganisatie" is. Turkije onderhoudt dan weer wel goede relaties met de Koerdische autonome regio in het noorden van Irak. De Verenigde Staten hebben de Koerdische strijders in Kobani maandagmorgen voorzien van een eerste lading van wapens en munitie. In de Noord-Syrische stad hebben de Verenigde Staten voor het eerst wapens geleverd aan de Koerdische verdedigers voor hun strijd tegen de terreurorganisatie IS. Dat maakte het Amerikaanse centrale commando in Tampa (Florida) bekend.Volgens de verklaring hebben zondagnacht enkele C-130-transportvliegtuigen wapens, munitie en medisch materiaal gedropt nabij de stad aan de grens met Turkije. Dat moet de verdediging van Kobani helpen om stand te houden tegen het offensief van IS. Het Amerikaanse leger heeft ondertussen ook al meer dan 135 luchtaanvallen uitgevoerd tegen de terreurmilitie in en rond Kobani. Woordvoerder Boulat Jan van de Koerdische Volksbeschermingseenheden heeft de droppings bevestigd en gezegd dat een 'grote hoeveelheid wapens en munitie Kobani heeft bereikt'. 'Zonder twijfel zal de aankomst van de wapens het verloop van de strijd veranderen', voegde Rami Abdel Rahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten daaraan toe. (Belga/AVE)