Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, heeft tijdens een bezoek aan Libië de Libische Nationale Raad erkend als vertegenwoordiger van het Libische volk.

Tegelijkertijd geeft Turkije 200 miljoen dollar steun aan de rebellen en deelde de minister mee dat de Turkse ambassadeur, die in maart het geweld in Tripoli ontvluchtte, niet zal vervangen worden. Een duidelijk signaal aan het adres van dictator Khadafi.

Nochtans onderhield Turkije, sinds het uitbreken van de opstanden in Libië, lange tijd zakelijke banden met Libië. Het sprak zich aanvankelijk ook negatief uit over de NAVO-bombardementen op de regeringstroepen.

Davutoglu: 'Willen Libië zien slagen'Davutoglu noemde zondag op een persconferentie Libië een "rijzende ster" en zei dat hij het land wilde zien slagen. Na Davutoglu's verklaringen trok een woordvoerder van de rebellen een eerder voorstel aan Khaddafi in.

Dat voorstel hield in dat Khaddafi zou toegelaten worden met pensioen te gaan, als hij alle macht naast zich neerlegde. Volgens de woordvoerder was dat idee een persoonlijke denkpiste van Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Libische Nationale Raad.

Internationaal Strafhof

Het Internationaal Strafhof vaardigde vorige week op grond van misdaden tegen de menselijkheid een aanhoudingsbevel uit voor Khaddafi, zijn zoon Saif Al-Islam en het hoofd van zijn inlichtingendienst.

Zuma en Medvedev

Ondertussen gaat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma verder met zijn tot dusver mislukte onderhandelingspogingen om het conflict te beëindigen. Zuma reist nu af naar Moskou om er met Russisch president Dimitri Medvedev te overleggen over een oplossing van het 'interne Libische probleem', zoals beide staatsleiders telefonisch afspraken. (SD)

Ahmet Davutoglu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, heeft tijdens een bezoek aan Libië de Libische Nationale Raad erkend als vertegenwoordiger van het Libische volk. Tegelijkertijd geeft Turkije 200 miljoen dollar steun aan de rebellen en deelde de minister mee dat de Turkse ambassadeur, die in maart het geweld in Tripoli ontvluchtte, niet zal vervangen worden. Een duidelijk signaal aan het adres van dictator Khadafi. Nochtans onderhield Turkije, sinds het uitbreken van de opstanden in Libië, lange tijd zakelijke banden met Libië. Het sprak zich aanvankelijk ook negatief uit over de NAVO-bombardementen op de regeringstroepen.Davutoglu: 'Willen Libië zien slagen'Davutoglu noemde zondag op een persconferentie Libië een "rijzende ster" en zei dat hij het land wilde zien slagen. Na Davutoglu's verklaringen trok een woordvoerder van de rebellen een eerder voorstel aan Khaddafi in. Dat voorstel hield in dat Khaddafi zou toegelaten worden met pensioen te gaan, als hij alle macht naast zich neerlegde. Volgens de woordvoerder was dat idee een persoonlijke denkpiste van Mustafa Abdel Jalil, voorzitter van de Libische Nationale Raad. Internationaal Strafhof Het Internationaal Strafhof vaardigde vorige week op grond van misdaden tegen de menselijkheid een aanhoudingsbevel uit voor Khaddafi, zijn zoon Saif Al-Islam en het hoofd van zijn inlichtingendienst. Zuma en Medvedev Ondertussen gaat de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma verder met zijn tot dusver mislukte onderhandelingspogingen om het conflict te beëindigen. Zuma reist nu af naar Moskou om er met Russisch president Dimitri Medvedev te overleggen over een oplossing van het 'interne Libische probleem', zoals beide staatsleiders telefonisch afspraken. (SD)